Twee jaar nadat hij Komt een Vrouw bij de Dokter aankondigde, stond Reinout Oerlemans afgelopen donderdag opnieuw in het Hilton, om de ins en outs over zijn nieuwe film prijs te geven. Eind dit jaar moet Nova Zembla in de bioscoop gaan draaien, de verfilming van het beroemde verhaal over de ontberingen van de groep ontdekkingsreizigers aan het eind van de zestiende eeuw. Oerlemans maakt er de eerste Nederlandse 3D-film van.
3D-cornflakes
Officieel is het niet de allereerste; producent San Fu Maltha bracht vorig jaar Amphibious 3D uit. Maar Oerlemans wijst de pers erop dat dat een Engelstalige film was, en hij bovendien niet in de bioscoop heeft gedraaid. “En deze film moet wel in de bioscoop uitkomen,” zegt hij met een flinke understatement. Nova Zembla heeft een budget van zeven miljoen euro en wordt volledig gefilmd met 3D-camera’s, op locaties in o.a. IJsland en Groenland, en zelfs varend op zee. “Meestal wordt er in ‘controlled environments’ gedraaid, in studio’s worden dan dingen nagebouwd. Wij gaan niet alleen de kou in, maar we gaan ook met de acteurs draaien aan dek van een zeilend schip. Dat is voor zover wij weten nog nooit gebeurd.”
Cameraman Lennert Hillege, die eerder met Oerlemans werkte aan Komt een Vrouw bij de Dokter en vorig jaar nog een Gouden Kalf won voor R U There, gaat nu voor het eerst in 3D filmen. “Het is super heftig, het is echt een hele nieuwe taal. Ik ben er 24 uur per dag mee bezig. Ik slaap ermee, ik sta ermee op, ik eet 3D-cornflakes. Ik leer stap voor stap de taal die we gaan gebruiken. Op technisch gebied is er niet veel in Nederland, dus je valt vaak terug op mensen die in het buitenland zitten. Het is best dun bezaaid in de wereld. We gaan er veel van leren en hopen er spelenderwijs steeds beter in te worden.”
‘Key van ons land’
Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck wilden in 1596 de noordoostelijke doorvaart vinden om zo in Azië terecht te komen, maar liepen vast in het ijs bij Nova Zembla en moesten vervolgens met hun bemanning noodgedwongen in de vrieskou proberen te overleven. Scheepstimmerman Gerrit de Veer legde alle gebeurtenissen vast in een dagboek. Oerlemans legt uit waarom hij juist dit verhaal wilde verfilmen. “Toen de bemanning uiteindelijk terugkwam in Nederland, bleek dat alles wat ze hadden meegemaakt voor niks was geweest. Cornelis de Houtman is, terwijl zij weg waren, via het zuiden als eerste Nederlander naar Indië gevaren. Maar wat belangrijk is, is dat het dagboek van Gerrit de Veer in die tijd al is uitgegeven. De moraal van het land heeft daarmee een concrete vorm gekregen. Het is vertaald in zeven talen; Nederland kreeg een verbinding door dat dagboek. Een paar jaar later werd de VOC opgericht en begon de bloeiperiode. Dit verhaal is dus eigenlijk de key van ons land.”
Gerrit de Veer wordt het hoofdpersonage van de film. Omdat er niet veel over hem bekend is, kan Oerlemans zich wat vrijheid permitteren om het verhaal te romantiseren. In Nova Zembla is Gerrit verliefd op Catherina, de dochter van een dominee. Om te bewijzen dat hij echt van haar houdt moet hij mee op expeditie. “Liefde bevriest nooit”, staat met grote letters op de poster geschreven. Gerrit wordt gespeeld door Gouden Kalf-winnaar Robert de Hoog, Catherina door fotomodel Doutzen Kroes. Andere belangrijke rollen zijn voor Derek de Lint (Willem Barentsz), Jan Decleir (dominee Petrus Plancius) en Victor Reinier (Jacob van Heemskerck).
De Hoog en Kroes zijn bij de presentatie aanwezig en blikken enthousiast vooruit. Voor Kroes is het de eerste keer dat ze in een film speelt. “Ik ben echt nieuwsgierig naar hoe ik het ga vinden. Het is een kleine rol, maar wel een belangrijke, want Robert doet het uiteindelijk allemaal voor mij!”, zegt ze schalks. De Hoog: “Ik vind het te gek. Dit is echt gigantisch, het is een jongensdroom die uitkomt. Het lijkt me fantastisch, ook om met Doutzen te werken. Het is nu misschien nog een beetje onwerkelijk, maar over vijftien dagen beginnen we al. Ik heb er ontzettend veel zin in.”
Regie: Reinout Oerlemans
Scenario: Hugo Heinen
Producent: Hans de Weers en Reinout Oerlemans
Camera: Lennert Hillege
Met: Robert de Hoog als Gerrit de Veer, Derek de Lint als Willem Barentsz, Victor Reinier als Jacob van Heemskerck, Jan Decleir als Petrus Plancius, Doutzen Kroes als Catherina Plancius, e.v.a.
Oerlemans is precies wat de Nederlandse film nodig heeft! Ben heel benieuwd!
Oerlemans is precies wat de Nederlandse film niet nodig heeft! Ben absoluut niet benieuwd!
goeie tegen reactie, een reactie van niveau. Ben benieuwd waar de discussie verder tot leid…..
Totaal geen goede tegen reactie, en geen niveau gewoon. Ben dan ook helemaal niet benieuwd waar deze discussie verder toe gaat leiden…..