web analytics

Interview Dave Schram

Reacties zijn gesloten

Met Lover of Loser maakt regisseur Dave Schram na Timboektoe (2007) en Radeloos (2008) alweer zijn derde Carry Slee verfilming in twee jaar tijd. Net als haar voorgangers is Lover of Loser niet alleen een film die het niveau van de eerdere films overstijgt, maar stipt ze ook belangrijke thema’s aan, introduceert ze nieuw jong talent en, niet geheel onbelangrijk, biedt ze uitstekend vermaak. Schram: “Ik wil iets toevoegen, films maken die er toe doen.”

Vermaak
Tot nu toe slaagt de regisseur in zijn opzet. Zowel Timboektoe als Radeloos combineert vermaak en educatie op vlotte en plezierige wijze en ook in Lover of Loser weet Schram direct de juiste snaar te raken. “In eerste instantie zie ik film als vermaak. Tegelijkertijd wil ik de kijker echter iets meegeven. In dit geval over loverboys, die een groot, maar onderbelicht probleem vormen in onze maatschappij.”

Lover of Loser vertelt het verhaal van de vijftienjarige Eva (Gaite Jansen) die thuis problemen heeft met haar moeder en diens nieuwe vriend. Ze komt in aanraking met de vlotte en knappe Ricardo (Ruud Feltkamp). Hij geeft haar wel liefde en bescherming. Mees (Martijn Lakemeier), die stiekem een oogje heeft op Eva, vertrouwt Ricardo niet en komt tot een schokkende ontdekking.

Vernieuwing
Lover of Loser is voor het duo Dave Schram-Maria Peters alweer de vierde Carry Slee verfilming in drie jaar tijd. Bang voor herhalende elementen hoeft de kijker echter niet te zijn. “Het enige verband tussen de drie films is dat ze gebaseerd zijn op een boek van Carry Slee. In alle vier de films worden andere thema’s behandeld en zoeken we naar een nieuwe vorm. Het zou ook jammer zijn als ze steeds op elkaar lijken; elke film moet vernieuwing in zich hebben.”

Bovendien zou Schram het niet over zijn hart kunnen verkrijgen om het publiek steeds hetzelfde voor te schoten. “Ik vind het belangrijk oprechte films te maken met eerlijke emoties en niet steeds een trucje toe te passen. Daar is het publiek ook veel te intelligent voor.” Voor een druk van buitenaf zorgt dit echter niet. “Ik voel alleen druk van binnenuit. Als ik ergens aan begin wil ik me er volledig in kunnen verplaatsen. Ik heb wel eens slapeloze nachten, dan vraag ik me af hoe ik de dag goed doorkom. Hoe ik elk shot gedraaid krijg. Daar zijn zoveel factoren bij betrokken: techniek, weer, … noem maar op. Ik had dit keer bijna 1000 shots uitgetekend, dat betekent 40 per dag. Normaal gesproken draai je er 10 of 15.”

Loverboys
Werden in de eerdere films thema’s als anorexia, de dood en emigratie behandeld, in Lover of Loser staat de loverboy-problematiek centraal. Voor Schram een herkenbaar en aangrijpend thema. “In mijn directe omgeving ken ik al enkele mensen die ermee in aanraking zijn gekomen. Toen ik het boek van Carry las, raakte het me ook gewoon. Ze schrijft zo herkenbaar. Ik zou blij zijn als er eens wat meer waardering zou komen voor de manier waarop Carry dit soort heftige thema’s aan de man brengt.”

“Loverboys zoeken kwetsbare meisjes uit. Vervolgens pakken ze ze in en gaat het van kwaad tot erger. De meisjes worden vaak echt verliefd. De enige uitweg is ‘houden van’, anders gaan ze kapot: niet alleen mentaal, maar ook fysiek.” Hoewel Lover of Loser harde scènes niet schuwt, zijn de meeste scherpe randjes gladgestreken. “De film is in eerste instantie een love-story, je moet de zaal met een goed gevoel verlaten. Daarnaast hoop ik dat het publiek de waarschuwing voor loverboys oppikt.”

Liefde
Opvallend aan Lover of Loser is de oprechte sfeer die de film uitstraalt en het zichtbare spelplezier van de jonge cast. “Voor ik aan een film begin wil ik een goed gevoel hebben bij het script. Ik wil de film als het ware voor me zien. Als het gevoel goed is, gaat het daarna vanzelf. Voor de acteurs vind ik het belangrijk dat we een veilige en vertrouwde omgeving creëren waarin ze aan de slag kunnen. Want ze moeten het nog altijd zelf doen. Wij kunnen alleen zorgen dat de omstandigheden optimaal zijn.”

Getuige de indrukwekkende acteerprestaties van de hoofdrolspelers en de prima technische kant van de film zijn Schram en zijn collega’s daar volledig in geslaagd. Lover of Loser is momenteel in meer dan honderd zalen in de Nederlandse bioscopen te zien.