web analytics

Interview Gaite Jansen

Reacties zijn gesloten

“Het is confronterend om de hele tijd naar jezelf te kijken.”

Een nieuwe Carry Slee verfilming staat inmiddels gelijk aan de introductie van nieuwe acteurs. In Lover of Loser speelt Gaite Jansen de hoofdrol. Ze speelde begin dit jaar in de telefilm Coach en is nu voor het eerst op het witte doek te zien. “Als iets leuk is om te spelen, vergeet ik of het moeilijk is of niet.”

Doorzetten
Acteren begon voor Jansen al op haar zesde. Ze ging op toneelles, en wilde net als veel leeftijdsgenootjes actrice worden. Dat werd eerst nog als een kinderdroom gezien, maar Gaite hield vol. “Mijn ouders hebben gezegd dat als ik op mijn 13e het nog steeds leuk vond, ik me in mocht schrijven bij een castingbureau.” Dat deed ze, en ze auditeerde voor verschillende films. “Ik heb voor alle Carry Slee verfilmingen auditie gedaan, het is bijna gênant. Ik had toen voor de auditie van Lover of Loser wel een soort minibandje opgebouwd met Dave (de regisseur, red.), omdat ik steeds terugkwam. Ik had niet eens het idee om beroemd te worden, maar ik wilde gewoon heel graag in zo’n film en ik dacht: dat moet toch kunnen?”

En het kon inderdaad. Lover of Loser is de eerste bioscoopfilm voor de 17-jarige actrice. In spanning wacht ze af wat het publiek ervan zal vinden, zelf heeft ze het resultaat al gezien. “Het is confronterend om de hele tijd naar jezelf te kijken. Ik wist echt niet wat ik moest verwachten, maar ik merkte eigenlijk dat ik best wel meegesleurd werd in de film, terwijl ik dacht dat ik alleen maar afgeleid zou zijn door mezelf.”

Lover of Loser
In Lover of Loser speelt Jansen Eva, een onzeker meisje dat zich laat inpalmen door een loverboy. Best een zware taak als debuutrol, maar ze weet het toch met schijnbaar gemak te spelen. “ Als iets heel leuk is om te spelen dan vergeet ik altijd of iets moeilijk is of niet. Je zou zeggen dat scènes waarin ik moet huilen heel moeilijk zouden moeten zijn, maar daar zit dan voor mij de grootste uitdaging in, dus dat vind ik het allerleukst om te doen.”

Jansen bereidde zich zo min mogelijk voor op haar rol. Waar tegenspeler Ruud Feltkamp bijvoorbeeld research deed naar loverboys, liet zij alles over zich heen komen. “Ik dacht: Eva overkomt het ook allemaal, dus die weet het ook allemaal niet.” Ze leefde zich volledig in haar personage in, met alle emoties die daarbij kwamen kijken. “Als ik verdrietig moet zijn, ben ik ook echt verdrietig, maar toch beleef ik er plezier aan, dat is heel gek. Als de scène stopt, dan ben ik ook niet verdrietig meer. Ik ben echt alleen maar als Eva verdrietig, niet als mezelf, dat zit dan op een andere plek ofzo.”

Toekomst
Volgend jaar komt Schemer uit, de nieuwe film van Hanro Smitsman (Skin), geïnspireerd door de moord op Maja Bradaric. Weer een heftige film voor de jonge actrice, die in de film het slachtoffer speelt. “Ik vind dat soort rollen superleuk om te spelen, maar het lijkt me ook leuk om een grappige rol te spelen. Ik weet helemaal niet of ik dat kan hoor, maar het lijkt me gewoon leuk om zoveel mogelijk verschillende dingen te doen.”

Veel ambities dus. Jansen zit nu in haar eindexamenjaar en wil daarna naar de toneelschool om haar talent nog verder te ontplooien. “Ik ben nog lang niet goed, en ik wil dat heel graag worden.” De opleiding ziet ze als een investering in de toekomst. “Het is niet dat je dan een pauze neemt van acteren. Integendeel, je bent juist veel meer bezig met acteren. Ik wil ook graag niet alleen maar film doen, maar ook theater als het allemaal lukt. Ik ga het gewoon proberen.”

Reacties zijn gesloten.