web analytics

Interview Martijn van Nellestijn

Reacties zijn gesloten

“Sinterklaas verdient een eigen bioscoopfilm.”

Met een budget van slechts 80.000 euro en veel goodwill en enthousiasme presenteert regisseur en acteur Martijn van Nellestijn (in samenwerking met Erik-Jan Slot) zijn eerste bioscoopfilm, Sinterklaas en het Geheim van het grote Boek. Na eerder al twee lange films rond de goedheiligman voor televisie te hebben gemaakt, betekent deze film zijn bioscoopdebuut. “In de film- en theaterwereld begint het project een soort cultstatus te krijgen. Iedereen wil meedoen en hoopt ook gevraagd te worden, dat is voor ons erg leuk.”

Kriebelen
Wie had enkele jaren geleden ooit kunnen denken dat het zover zou komen. Van Nellestijn, bezorgd om de positie van Sinterklaas en het sinterklaasfeest in onze maatschappij, besluit samen met Slot een stichting in het leven te roepen om het feest te promoten en nieuw leven in te blazen. Theaterstukken en televisieproducties zijn het gevolg. Ze blijken zo’n succes, dat er al snel interesse vanuit de filmwereld komt de producties op dvd uit te brengen. Zo verschenen Sinterklaas en het Geheim van de Robijn en Sinterklaas en het Uur van de Waarheid op dvd bij Bridge Entertainment en wist de eerste zelfs de Gouden DVD status te bereiken (meer dan 35.000 verkochte exemplaren). Inmiddels herbergt SRSP Films een paar honderd vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten voor de promotie van Sinterklaas.

“Sinterklaas is een geweldig volksfeest waar de kinderen zo lang mogelijk van moeten genieten. Gelukkig zijn de mogelijkheden qua verhalen rondom de goedheiligman onuitputtelijk. We proberen met onze films dan ook op een volwassen manier met Sinterklaas om te gaan.” Dat deze werkwijze aanslaat bij het (jonge) publiek mag duidelijk zijn aan de hand van het grote succes van zowel de theater- als filmproducties.

Samen met Erik-Jan Slot, mede uitvoerend producent en betrokken bij de eerdere producties, had Van Nellestijn in eerste instantie echter maar plannen voor één lange film. Steeds weer begon het echter te kriebelen en zo kwam na Het Geheim van de Robijn de tweede film Het Uur van de Waarheid en nu is er dus Het Geheim van het grote Boek. “Toen we vorig jaar met de cast een theaterproductie rondom Sinterklaas deden, ging het kriebelen. Erik-Jan Slot en ik hebben toen gezegd dat we het nog één keer zouden gaan doen, maar alleen maar als we het dan voor de bioscoop konden gaan doen. Wij vonden het nodig dat Sinterklaas eens een echt eigen bioscoopfilm kreeg.”

Maar wat te denken dan van de recente twee ‘Sinterklaasfilms’ van Mischa Kamp, Het Paard van Sinterklaas en Waar is het Paard van Sinterklaas? Zijn dat geen Sinterklaasfilms? “Beide films van Mischa zijn geweldig mooie films, echt superfilms. Ik heb er van genoten. Het enige wat ik als Sinterklaasfilmmaker miste, is het feit dat sinterklaas in beide films zo’n kleine rol heeft en dat er zo weinig pieten zijn. Vandaar dat wij het geen Sinterklaasfilm noemen. Een Sinterklaasfilm moet over Sinterklaas en alles eromheen gaan en dat hebben wij dus nu gedaan.”

Enthousiasme
Net als in de eerste twee films, wordt ook in Sinterklaas en het Geheim van het grote Boek het Sinterklaasfeest bedreigd door Dr. Brein (gespeeld door Pamela Teves) en haar hulpjes Joris (Martijn van Nellestijn) en Boris (Richard de Ruijter). Het is een veelbeproefde formule, die al sinds Bassie & Adriaan (en misschien nog wel langer) op de jongste jeugd wordt losgelaten. “Met dat gegeven kun je een hele spannende kant op met de Sint. En bovendien is dat een kant die wij zelf ook leuk vinden om neer te zetten.” In de film krijgt Sinterklaas een ongeluk tijdens het examen voor een ‘dakrijbewijs’, waardoor hij in het ziekenhuis belandt. Dr. Brein dwingt de Sint vervolgens om te stoppen en neemt zijn taken over. Ze is echter niet van plan de schoentjes van de kinderen te vullen. Samen met een aantal kinderen gaan de Pieten op onderzoek uit en begint een spannend en vermakelijk avontuur.

“Tot nu toe worden de kinderen die hem gezien hebben vastgezogen in het spannende verhaal. Ze worden met gekke karakters zoals bijvoorbeeld Tante Til op hun wenken bediend, genieten op en top en zitten ook in spanning, maar gelukkig loopt alles goed af voor de film ten einde is.” Toch houdt Van Nellestijn ook rekening met de ouders die met hun kroost mee moeten naar de bioscoop: “Ik probeer altijd een extra laag toe te voegen aan het verhaal, vaak met ‘ volwassenen-humor’. Ouders of andere volwassenen zijn natuurlijk ook erg belangrijk, want ook zij moeten de anderhalf uur in de bioscoop uitzitten.”

Op de lijst van castleden pronken veel bekende namen, waaronder Frederik de Groot, Gerard Joling, Rita Verdonk, Joep Sertons, Ben Cramer, Hetty Heyting en Inge Ipenburg. Hoe is het de regisseur gelukt deze personen te engageren? “In de film- en theaterwereld begint het project een soort cultstatus te krijgen. Iedereen wil meedoen en hoopt ook gevraagd te worden, dat is voor ons erg leuk. Een grote groep acteurs speelt al jaren met ons mee en staat keer op keer weer klaar om hun medewerking te verlenen, waarbij ik erbij moet zeggen dat ze dit volledig vrijwillig doen.”

Vrijwillig; zoals de gehele productie tot stand is gekomen door een vrijwillige inzet, veel enthousiasme en helpende handjes. Als de makers het even niet meer zagen zitten, waren er nog altijd de enthousiaste figuranten die hen er doorheen sleepten. “Erik-Jan Slot en ik hebben met alles bij elkaar ruim 450 vrijwilligers van maart tot juli gefilmd. Je moet je voorstellen dat ook dit allemaal vrijwilligers zijn, bekende en onbekende uit het vakwereldje die sinterklaas een warm hart toedragen.”

Of het nu dan wel echt de laatste keer was dat men een Sinterklaasfilm gemaakt heeft, durft de regisseur niet meer zo stellig te beweren: “Of er na deze film nog een Sinterklaasfilm komt? Daar moeten we met SRSP Films nog naar gaan kijken. Als het een succes wordt en de kinderen willen meer … wie zijn wij dan om daar geen gehoor aan te geven?”

Sinterklaas en het Geheim van het grote Boek draait vanaf 9 oktober in de Nederlandse bioscopen.