web analytics

Lover of Loser – Interviews Martijn Lakemeier en Claire Bender

Reacties zijn gesloten

Grootse castingdagen leverden duizenden potentieel nieuwe Nederlandse topacteurs op. Aan de makers van de film Lover of Loser de zware taak om uit al deze jonge talenten de paar beste te kiezen. Martijn Lakemeier liet recentelijk in Oorlogswinter al zien over veel talent te beschikken, voor Claire Bender betekent Lover of Loser haar langspeelfilmdebuut.

Ervaring
Zowel Martijn Lakemeier als Claire Bender hebben nog maar weinig camera-ervaring. Lakemeier schitterde de afgelopen maanden in Martin Koolhovens Oorlogswinter, terwijl Claire Bender indruk maakte in een korte, prijswinnende voorlichtingsfilm voor Kamp Vught. “Ik speelde een Duits-Joods meisje in de twee korte voorlichtingsfilms Lege Plekken en Wie helpt mij nu nog voor Kamp Vught. Beide films duren ongeveer een half uur en zijn bedoeld voor scholieren die het Kamp gaan bezoeken.”

In Lover of Loser speelt Bender Julia, de beste vriendin van Eva. “Julia krijgt een ouder vriendje en laat Eva dan een beetje vallen, maar als blijkt dat Eva in gevaar is, gaat ze samen met Mees op onderzoek uit. Julia heeft een wat egoïstisch karakter; ze kiest wat haar het leukste lijkt en laat daardoor andere vallen. Daarnaast is ze eerlijk, maar ook naïef. Aan de ene kant wil ze niet liegen, maar als iemand haar vertelt dat iets goed is gelooft ze dat wel.”

Voor Lakemeier is Lover of Loser zijn tweede lange speelfilm na Oorlogswinter. “Ik werd gevraagd auditie te doen voor deze film. Na Oorlogswinter was het de eerste film waar ik auditie voor deed. Ik wist nog niet zeker of ik het wel wilde doen, maar ben gaan kijken en heb met de makers gesproken. Twee dagen na de auditie werd ik gebeld of ik de rol wilde spelen.”

Voorbereiding
Voor de voorbereidingen op de rol gingen de twee jeugdige acteurs verschillend te werk. Lakemeier kiest ervoor zo weinig mogelijk buiten de film om tot zich te nemen. “Net als bij Oorlogswinter heb ik het script heel vaak gelezen. Het boek heb ik niet gelezen, bewust niet. Het liefst stort ik me zoveel mogelijk op de film.”

Claire Bender ging anders te werk. “Naast het script heb ik het boek wel gelezen. Voor de rest kijk ik altijd goed naar de mensen om me heen of ik iets kan vinden wat ik in het karakter kan stoppen. Je zoekt naar personen die je doen denken aan het karakter dat je speelt. Natuurlijk stop je ook altijd iets van jezelf in een rol, maar ik zou bijvoorbeeld nooit zo mijn vrienden kunnen laten vallen.”

Sfeer
In de media werd, wanneer er gesproken werd over de nieuwe rol van Lakemeier, de afgelopen maand een grote nadruk gelegd op het grote verschil tussen het meer op een volwassen publiek gerichte Oorlogswinter en de duidelijk op de jeugd gerichte Lover of Loser. Dit verschil typeert niet alleen beide films, maar ook de regisseurs Martin Koolhoven en Dave Schram. Lakemeier: “Het zijn twee heel verschillende mensen en regisseurs. Aan Dave merk je dat hij al heel veel met jeugd gewerkt heeft. Bij Martin merk je juist dat hij meer volwassen en complexe films heeft gemaakt. Dat merk je vooral aan de manier waarop ze werken en hoe ze tegenover de acteurs zijn. Met Dave is het veel lol maken en lachen, wat niet wil zeggen dat het met Martin minder leuk was, helemaal niet zelfs.”

Bender beaamt dat de sfeer op de set bijzonder los en ontspannen was. “Het is ontzettend leuk om met Dave Schram te werken. Hij is een onwijs lieve man en heel enthousiast. Hij sleept  je daar helemaal in mee. Iedereen straalt positieve energie uit. Je merkt dat hij ontzettend veel plezier heeft in wat hij doet.”

Of deze plezierige werksfeer en het zichtbare enthousiasme ook in de film tot uitdrukking komt kunnen we vanaf 2 oktober bepalen, als de film landelijk in première gaat.

Lover of Loser draait vanaf 2 oktober in de Nederlandse bioscopen. Lees ook ons setverslag, het interview met Carry Slee en binnenkort de volledige interviews met de makers Maria Peters (scenario) en Dave Schram (regie).

Reacties zijn gesloten.