web analytics

Mijn Vader is een Detective! 2 – Interview Will Wissink & Zebi Damen

Reacties zijn gesloten

“Bijna elk genre in Nederland is kansloos zonder het Filmfonds.”

Na het eerste deel van Mijn Vader is een Detective kregen regisseur Will Wissink en schrijfster Zebi Damen de smaak te pakken. De opnamen van De Wet van 3 – het tweede deel uit een voorlopige reeks van drie – zijn net achter de rug. “Familiefilms zijn in Nederland het enige genre waarmee je kunt overleven zonder hulp van het Filmfonds.”

Kneepjes
Tijdens de lunch op een warme zomerdag weet scenarioschrijfster en assistent-regisseuse Zebi Damen even tijd vrij te maken voor het interview. Al etend bespreekt ze de samenwerking met haar partner (zowel zakelijk als privé) Will Wissink. “Het schrijven van het scenario heb ik altijd heel leuk gevonden, maar ik wilde ook graag aanwezig zijn op de set. Ik heb een acteurscursus gevolg, om te begrijpen wat drama precies inhoudt. Tot grote verbazing van iedereen vond Will een schrijver op de set wel handig.” Wissink leerde Damen de fijne kneepjes van het vak, waardoor de twee enorm op elkaar ingespeeld op de set rondlopen.

Valkuil
De Wet van 3 kent voor een groot gedeelte dezelfde personages als het vorige deel. Dat het schrijven van een film over kinderen lastig is, bewijst menig genrebroeder die op het gebied van dialoog de plank behoorlijk misslaat. Damen heeft die valkuil handig omzeild. “Ik stelde me de vraag: ‘hoe gaat een meisje van dertien om met de aandacht van twee jongens?’. Doordat Jasmin (die de rol van Sterre in de film vertolkt, red.) bij ons thuis oppaste, kon ik dit mooi aan haar vragen. Op deze manier zag ik meteen op welk level ze zit. De kinderen weten ons ook te inspireren. Wanneer er dingen niet kloppen in het scenario laten ze het meteen merken.”

Inmiddels is regisseur Wil Wissink – ook met het bord op schoot – aangeschoven. Hij weet Zebi gelijk aan te vullen. “De speelsheid die kinderen nog hebben is heel fijn om mee te werken. Het is echter wel vaak wat langer zoeken dan bij meer ervaren acteurs. Het grote voordeel is wel dat de kinderen, in tegenstelling tot volwassenen, veel minder zeuren. Ook zijn de kinderen veel meer flexibel en plooibaar. Wanneer je met de kinderen wil improviseren, krijg je veel meer van ze aangeboden en dit inspireert enorm.”

Setting
Waar het eerste deel zich op een forteiland afspeelde, heeft het duo voor het tweede deel voor een zigeuneresque omgeving gekozen. Damen: “We vonden dit een te gekke plek, waar een magische whodunnit uit voort is gekomen. In tegenstelling tot deel één is De Wet van 3 meer een echte familiefilm. Daarbij is het mysterie in dit deel ook iets psychologischer.” Wissink: “In het tweede deel is een duidelijke ontwikkeling van de karakters zichtbaar. Het gaat er nu onder andere om hoe de twee jongens in het verhaal omgaan met hun verliefdheid richting Sterre. De film heeft ook een heel andere sfeer dan het eerste deel. De spanning die gedurende de hele film in de lucht hangt, zie je terug in de shotkeuze binnen de scènes.”

Na hun eerste speelfilm Dropouts bleef het een tijdje stil rondom Wissink en Damen, maar nu lijken de twee op stoom. Wissink: “We hebben een hele reeks in gedachten. Op dit moment hebben we ideeën voor zes delen.” Damen: “De volgende film in de reeks is al in ontwikkeling. De verhaallijn is al af en we willen graag weer op locatie draaien.” Ook Wissink en Damen lijken op dit moment te kunnen profiteren van de kinderfilm-hype die heerst binnen de Nederlandse filmcultuur. Wissink: “ Bijna elk genre is kansloos in Nederland zonder het filmfonds. Behalve familiefilms. Daarmee kun je toch overleven.”

Mijn Vader is een Detective! 2 – De Wet van 3 verschijnt naar verwachting in het voorjaar van 2010 in de bioscopen.

Een gedachte over “Mijn Vader is een Detective! 2 – Interview Will Wissink & Zebi Damen

Reacties zijn gesloten.