web analytics

Telefilm 2009 – Taartman: Interview Annemarie van de Mond

Reacties zijn gesloten

“Ik heb een liefde voor de gewone mens die worstelt met het leven.”

Na HannaHannah is Taartman voor regisseuse Annemarie van de Mond de tweede telefilm in drie jaar tijd. Wederom is de toon van de film luchtig, af en toe haast absurd, en staat een personage centraal dat moeite heeft met (over)leven en het leven. “Ik heb een liefde voor de gewone mens die worstelt met het leven.”

Acteursregisseur
Annemarie van de Mond (1962) studeerde regie aan de toneelacademie van Maastricht en het Binger Filmlab in Amsterdam. Per toeval rolde ze begin jaren negentig de televisiewereld binnen, toen ze studiegenoot Willem van de Sande Bakhuyzen assisteerde bij diverse afleveringen van de series Pleidooi en 12 Steden, 13 Ongelukken. “Ik wilde altijd al heel graag regisseren en merkte dat ik film erg leuk vond. Leuker dan theater. Op de toneelacademie heb ik mijn liefde voor acteurs goed kunnen ontwikkelen, ik ben echt een acteursregisseur. Ik hou van mijn acteurs.”

Komedie
Na eerder de komische en luchtige single-play Droog (2004) en de telefilm HannaHannah (2007) te hebben gemaakt, werkte Van de Mond de afgelopen zomer hard aan de misdaadkomedie Taartman. Wederom een luchtige en komische film. “Ik vind het een erg fijn genre. Het is ook een moeilijk genre, omdat je snel te ver gaat en het geheel dan flauw en niet-grappig wordt. Ik hou van gewone mensen die ploeterend door het leven gaan en van het één naar het ander rollen. Ik zou bijna zeggen ‘hoe harder iemand zijn best doet, hoe meer ellende dat veroorzaakt, hoe meer je kunt lachen’, al moet die ellende gerelativeerd worden en nergens de overhand krijgen.”

Het is voor Van de Mond belangrijk te kunnen houden van de centrale personages en hun problemen met het leven met een glimlach te kunnen aanschouwen. Voor iedere regisseur een moeilijke opgave, omdat de scheidslijn tussen menselijk en niet menselijk snel te ver wordt doorgetrokken. “We zochten naar de grenzen binnen de realiteit. De personages moesten mensen van vlees en bloed zijn, ondanks dat ze uitvergrote karaktertrekjes en dito kleding hebben. De kijker moet dat absurde en uitvergrote toch accepteren.”

Topcast
Dat dit in Taartman goed is gelukt, heeft niet alleen te maken met het uitgebalanceerde scenario van Pieter Bart Korthuis en de vlotte regie van Van de Mond, maar ook met de prima cast. Jaap Spijkers en Tjitske Reidinga lijken zich uitstekend thuis te voelen in hun personage. “We hebben niet meteen aan bepaalde acteurs gedacht, maar gewoon castingdagen gehouden. Al snel bleken Tjitske en Jaap perfect te zijn voor de rollen die ze nu spelen. Jaap is echt geweldig. Elke take met hem was bruikbaar.”

“De focus-puller stelde voor elke opnamen het frame vast. Steeds moesten we bij de daadwerkelijke opnamen weer tien centimeter naar beneden, omdat Jaap zo zeer in de huid van zijn personage gekropen was, dat hij na ‘actie!’ gelijk van houding veranderde en klein en met opgetrokken schouders zijn scène speelde.” Niet alleen de hoofdcast van Taartman bestaat uit begenadigde acteurs, ook in de bijrollen vinden we grote namen terug. Zo zien we onder andere Rik Launspach, Marcel Musters en René van ’t Hof regelmatig voorbij komen. “Veel acteurs kende ik nog van mijn eerdere werk voor film en televisie. Iedereen vond het script heel leuk. En terecht, Pieter Bart Korthuis is een enorm getalenteerde schrijver.”

Telefilm
Taartman is, net als HannaHannah, een film uit het telefilm-project. Jaarlijks worden er – veelal door jonge en/of veelbelovende filmmakers – zes films gemaakt speciaal voor televisie. Van de Mond is erg blij met het project, maar plaatst wel enkele kanttekeningen. “Het is een soort haat-liefde verhouding. Het is geweldig dat ze gemaakt worden, maar het is lastig dat er zo weinig tijd en geld is om iets te maken. Er zit tussen het idee (de synopsis) en de oplevering van de film slechts anderhalf jaar. Veel telefilms waren stukken beter geweest als er meer tijd en geld was geweest. Het gegeven van Taartman leende zich uitstekend voor een bioscoopfilm. Een banketbakker die met zakjes coke rondloopt … dat heeft wel iets, toch?,” besluit de regisseuse lachend.

Taartman is zondag 19 april om 20.15 uur te zien op Nederland 2.

 

 

Voor meer informatie over alle telefilms 2009 klik hier.

Een gedachte over “Telefilm 2009 – Taartman: Interview Annemarie van de Mond

  1. Hoi Annemarie,
    Sorry voor de late reactie, ik wilde even kwijt dat ik de film “Taartman” op televisie had gezien een tijd geleden, en dat ik dit een ontzettend leuke film vind.
    Succes in de toekomst en ga zo door.
    Groet,

    Patrick.

Reacties zijn gesloten.