web analytics

Zwart Water – Interview Barry Atsma

Reacties zijn gesloten

“Ik vind het heel belangrijk om veelzijdig te zijn”

Barry Atsma kreeg een aantal jaar geleden landelijke bekendheid met de serie Rozengeur & Wodka Lime, maar stond vooral de afgelopen paar maanden in de spotlights. Eerst De Storm, kort daarna Komt een Vrouw bij de Dokter. Nu komt er wederom een film uit waar hij een belangrijk deel van uit maakt. We spraken de 37-jarige acteur over zijn carrière en zijn nieuwste rol in Zwart Water.

Carrière
“Ik ben nu al 15 jaar aan het werk en heb veel verschillende dingen gedaan. Zo af en toe maak je projecten mee die iets heel bijzonders doen en iets teweeg brengen. Nu zit ik in een periode waarin ik drie hele leuke projecten achter elkaar heb mogen maken.”

Jaren bouwde Atsma gestaag een carrière op met rollen in televisieseries en relatief kleine films. Nu is hij opeens niet meer weg te denken uit de Nederlandse filmwereld. “Anderhalf jaar geleden heb ik besloten om meer met films te gaan doen, daar heb ik gelukkig van Toneelgroep Amsterdam de kans voor gekregen. En dat resulteerde in dit, dat kun je van tevoren niet voorspellen. Komt een Vrouw bij de Dokter en De Storm hebben allebei ontzettend goed gelopen, dat is hartstikke leuk.”

Nu is daar zijn derde hoofdrol in korte tijd. Ook weer in een film gericht op een groot publiek. Na een rampenfilm en een zwaar drama, nu een thriller met horrorelementen. “Het is heel bijzonder om zulke uiteenlopende projecten te mogen doen. Dat stemt me heel trots en dankbaar. Zwart Water is in zijn genre een totaal eigenwijze en bijzondere film, en prachtig gemaakt.”

De acteur werkte voor zijn nieuwste film samen met Elbert van Strien, een regisseur die ten opzichte van Ben Sombogaart (De Storm) en Reinout Oerlemans (Komt een Vrouw bij de Dokter) weinig commerciële ervaring heeft. “Elberts kwaliteit ligt puur in het filmmaken zelf. Daar ben ik voor gevallen. Die gast is een totale filmmaniak en zit helemaal in de thriller met zijn hoofd. Volgens mij droomt en eet hij celluloid. Hij maakt films die niemand maakt in Nederland. Ik voelde gelijk dat ik met hem moest samenwerken.”

Veelzijdigheid
Ondanks de sprong in zijn filmcarrière is Atsma vastbesloten ook te blijven toneelspelen. Met Toneelgroep Amsterdam toert hij momenteel door het land met Zomertrilogie, een komedie. “Toneel blijft belangrijk, ik doe het heel graag. Film is ook heel afhankelijk van de waan van de dag. Soms word je heel veel gevraagd, soms wat minder, soms is er helemaal geen werk meer. Toneel is wat meer steady, daar kun je je veel makkelijker in ontwikkelen. Nu word ik heel veel gevraagd, ik word gek gebeld. Dat is fantastisch, maar dat is over drie jaar misschien niet meer zo, dus ik ga niet gokken op alleen films.”

De acteur legt uit hoe hij zich zo goed mogelijk probeert te ontwikkelen. “Ik vind het heel belangrijk om veelzijdig te zijn, om wakker te blijven. Ik kies heel erg bewust. Ontwikkeling zit soms in het bewust een risico nemen, zoals bij Komt een Vrouw bij de Dokter. Samen met Carice heb ik daar goed over nagedacht en bewust die stap genomen. Gelukkig ben ik in de positie waarin ik die keuzes kan maken, dat is echt luxe.”

“Het is ook belangrijk om goed naar jezelf te kijken. Wat voor trucjes heb ik eigenlijk? Zijn het wel goede trucjes? Ik probeer soms andere methodes uit om te zien wat het oplevert. Bijvoorbeeld mijn tekst minder goed leren, zodat je bewust niet precies weet wat je gaat zeggen. Dan ga je wat ruwer en impulsiever te werk.”

Toekomst
De recente doorbraak van de acteur doet herinneren aan die van Carice van Houten een paar jaar geleden. Niet veel later werd zij gevraagd om mee te spelen in meerdere grote buitenlandse producties. Atsma sluit het voor zichzelf niet uit, maar blijft kritisch. “Het zou dan echt aan de film en de regisseur liggen. Dat Amerika is natuurlijk niet heilig, je kunt ook echt in strontproducties terechtkomen. Ik vind het prima zo, ik heb hele mooie dingen mogen doen. Als het zo doorgaat ben ik helemaal happy.”