web analytics

‘De helaasheid der dingen’ scoort in Parijs

Reacties zijn gesloten

De film van Felix van Groeningen ‘De Helaasheid der dingen’ (‘La Merditude des choses’) heeft in het openingsweekend in Parijs 12.000 bezoekers gelokt. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds maandag.

De film gaat over de 13-jarige Gunther Strobbe die samenwoont met zijn vader en zijn drie ooms bij zijn grootmoeder in Reetveerdegem. De jongen wordt er dagelijks geconfronteerd met ontzaglijke volumes alcohol, vrouwen versieren en schaamteloos nietsdoen. Alles wijst er op dat Gunther hetzelfde lot beschoren is.

De hoofdrollen worden vertolkt door Koen De Graeve, Johan Heldenbergh, Wouter Hendrickx, Bert Haelvoet, Valentijn Dhaenens, Kenneth Vanbaeden en Gilda De Bal.

‘De Helaasheid der dingen’ ging in première op de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes, waar hij ook de Prix Art et Essai in ontvangst kon nemen. Verder won de film ook prijzen op het Hamptons International Film Festival, the Cinessonee Festival of European Film en het International Film Festival Bratislava (publieksprijs).

Onlangs werd de film geselecteerd als Belgische inzending voor de Oscars (foreign language film) en werden de distributierechten voor Amerika verkocht. Het oorspronkelijke boek van Dimitri Verhulst is nog niet in het Frans uitgebracht.

Bron: nieuwsblad.be