web analytics

’22 Mei’ wint in Leeds

Reacties zijn gesloten

22 Mei heeft de Golden Owl op de 25ste editie van het Leeds International Film Festival (3-20 nov) in Groot-Brittannië gewonnen. Koen Mortiers film haalde het van 11 andere titels die in Officiële Competitie werden vertoond. Naast de prestigieuze prijs vierde 22 Mei met Leeds ook zijn 25ste festivalselectie. Verder komt de film binnenkort uit in zowel Frankrijk als Duitsland.

De Jury in Leeds omschreef 22 mei als ‘een krachtig en evocerend verhaal van schuld en boete […] Mortier mixt realisme met pop video esthetiek om een unieke en intense film te creëren’. De jury voegde ook een persoonlijke oproep toe naar UK distributeurs om deze film zeker op te nemen in hun aanbod.

In Frankrijk wordt 22 mei uitgebracht door Blaqout. Op 25 november krijgt de film zijn avant-premiere in Rijsel om daarna op 7 december officieel in première te gaan in Parijs. De Franse distributeur heeft niet enkel de rechten voor 22 mei gekocht maar ook de bioscoop- en dvd rechten voor Mortiers debuut Ex Drummer. Beide films worden nu simultaan uitgebracht in Frankrijk om maximale ruchtbaarheid te geven aan hun unieke regisseur. In het kader van de Franse mediacampagne verscheen Mortier onlangs op het programma “Tracks” op Arte.

De Duitse release van 22 mei is in handen van Donau Film. De premiere staat gepland voor 8 december, kort daarna brengt de distribteur ook een exclusieve dvd en bluray box van de film op de markt. Donau Film beschreef 22 mei zelf als ‘Atmosphärisch dicht, wunderbar gefilmt… ein düsteres Glanzstück des Independent-Films.’

22 mei beleefde zijn wereldpremière vorig jaar op het prestigieuze Toronto International Film Festival (TIFF) en werd daar persoonlijk voorgesteld door TIFF co-directeur Cameron Bailey die de film beschreef als een ‘striking and thought-provoking response to our times’.

Hoe je leven kan veranderen in een oogopslag, is het onderliggende thema bij 22 Mei. We volgen Sam, een wat troosteloze veertiger die als bewakingsagent in een winkelcentrum werkt. Zijn leven wordt door elkaar geschud wanneer er op een dag een jongen met een rugzak zichzelf in het winkelcentrum tot ontploffing brengt. Angst, onmacht en schuld zijn de centrale thema’s van dit verhaal.

In de hoofdrollen zien we Sam Louwyck, Titus De Voogdt, Barbara Callewaert, Jan Hammenecker, Wim Willaert, Norman Baert en Steffi Peeters. De fotografie was in handen van Glynn Speeckaert, terwijl Nico Leunen voor de montage signeerde.

22 mei is een productie van Eurydice Gysel voor Epidemic/CCCP. Internationale sales agent van de film is het in Parijs gevestigde Reel Suspects. Zowel 22 mei als Ex-Drummer werden mede mogelijk gemaakt met de steun van o.a. Het VAF/Filmfonds. Ondertussen blijft Mortier actief als regisseur van reclamefilms, en werkt hij aan nieuwe speelfilmprojecten.

Bron: VAF