web analytics

Al meer dan 227.000 bezoekers voor Komt een Vrouw bij de Dokter

Reacties zijn gesloten

De film Komt een Vrouw bij de Dokter, naar het gelijknamige boek van Kluun, is een ongekend succes in de Nederlandse bioscopen.

Koppositie
Sinds de release van de film afgelopen donderdag kochten meer dan 227.000 mensen een kaartje. De film heeft hiermee in recordtempo de Gouden Film verdiend (meer dan 100.000 bezoekers). Ter vergelijking: kaskraker Zwartboek (2006) trok in het eerste weekend ruim 125.000 bezoekers en was daarmee na Flodder in Amerika! (1992) de meest succesvolle Nederlandse productie sinds jaren.

Komt een Vrouw bij de Dokter bracht in het eerste weekend ruim anderhalf miljoen euro op en komt hierdoor binnen op de eerste plaats in de bioscoop top 20. Met een schermgemiddelde van bijna 12.000 euro laat het de concurrentie ver achter zich. Nummer twee op de lijst, de actiefilm 2012, staat op gepaste afstand: de film bracht net geen zes ton op. Qua opbrengst is de opening van Komt een Vrouw bij de Dokter de succesvolste ooit.

Blij
In een eerste reactie in het RTL-programma RTL Boulevard liet Oerlemans weten ontzettend blij te zijn. De regisseur, die vorige week samen met cameraman Lennert Hillege incognito de film trachtte te bezoeken in het Amsterdamse Pathé De Munt, maar twee keer een uitverkochte zaal aantrof, was blij het jaar zo te kunnen eindigen na enkele tegenslagen voor zijn bedrijf Eyeworks in de Verenigde Staten. Tevens deed het de regisseur goed te zien dat de film de mensen echt raakt en stof tot napraten geeft.

Na het ongekende succes in het eerste weekend rijst de vraag waar het bezoekersaantal op blijft steken. Weinig films (zowel nationale als internationale) die in Nederland in de bioscopen worden uitgebracht weten de Platina-status (400.000 bezoekers) te bereiken, laat staan de Diamanten-status (1 miljoen bezoekers). Tot nu toe was De Storm de meest succesvolle Nederlandse film van het jaar; de film trok ruim 720.000 bezoekers. De laatste Nederlandse film die de magische grens van 1 miljoen bezoekers wist te overschrijden is Alles is Liefde (2007). De teller stokte uiteindelijk op iets meer dan 1,3 miljoen verkochte kaartjes.

3 gedachten over “Al meer dan 227.000 bezoekers voor Komt een Vrouw bij de Dokter

  1. Maar buiten al deze cijfers gaat het erom dat er eindelijk een film is die het oude record van Turks Fruit zou kunnen breken: die film scoorde in 1973 3,3 miljoen bioscoopbezoekers en dat aantal is sindsdien niet meer door een Nederlandse film geevenaard. Dat is voor mij persoonlijk het enige dat echt telt. Ik hoop dat het gaat lukken.

  2. Dat aantal is nadien alleen nog door Titanic gehaald met 3,4 miljoen bezoekers. Dergelijke cijfers zijn vandaag de dag niet meer haalbaar, voor geen enkele film. Meer dan 1 miljoen bezoekers is echt uiterst zeldzaam en een zeer bijzondere prestatie in deze tijd. Zou dus erg knap zijn als KEVBDD die mijlpaal al weet te halen.

  3. Klopt Guido, maar ik bedoelde puur voor Nederlandse films. Records door Hollywood zijn niet bijzonder – ook al is James Cameron de Amerikaanse Dick Maas. Het gaat mij puur om het record van de Nederlandse film in mijn reactie.

Reacties zijn gesloten.