web analytics

Borgman is Nederlandse inzending voor Oscars

Reacties zijn gesloten

De speelfilm Borgman van Alex van Warmerdam is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de 86e Academy Awards in de categorie’ Best Foreign Language Film’. De film werd uit 14 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties.

Regisseur Alex van Warmerdam over de kansen van zijn film om daadwerkelijk voor een Oscar te worden genomineerd. “Ik ben iemand die alles graag een beetje relativeert”, zo stelt Van Warmerdam. “Er zijn heel veel landen in de wereld die allemaal een film insturen. En ik ben er eentje van. We merken het allemaal wel.” (Bron: nu.nl)

Borgman is de nieuwe droogkomische thriller van Alex Van Warmerdam met onder andere Hadewych Minis, Jan Bijvoet, Annet Malherbe en Eva van de Wijdeven. Marc van Warmerdam van Graniet film is de producent van de film. De film is sinds zijn wereldpremière in de Competitie van het Cannes International Film Festival al verkocht aan tientallen landen, waaronder de Verenigde Staten. Borgman beleefde op 28 augustus jl. de grootste Nederlandse voorpremière ooit en ging de volgende dag in release in Nederlandse bioscopen.

Een selectiecommissie koos Borgman uit 14 aanmeldingen als de Nederlandse Oscarinzending. De commissie bestond uit afgevaardigden van de volgende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties: Nederlandse Dutch Directors Guild, Kring van Nederlandse Filmjournalisten, Muziekinstituut Multimedia, Netwerk Scenarioschrijvers, Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival, VERS – Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers, Nederlandse Vereniging van Cinematografen, Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, Filmproducenten Nederland, Vereniging Constructief Audio, Vereniging Crewbelangen, Nederlandse Vereniging Cinema-Editors en EYE Film Instituut Nederland.

Half januari 2014 zal bekend worden gemaakt of Borgman daadwerkelijk genomineerd is. De uitreiking van de Oscars is op 2 maart 2014. Borgman draait momenteel nog volop in de Nederlandse bioscopen.