web analytics

Career Achievement Award voor Hauer

Reacties zijn gesloten

Op woensdagavond 13 april zal acteur Rutger Hauer in Filmtheater Kriterion aanwezig zijn bij de Nederlandse première van zijn nieuwe film Hobo with a Shotgun tijdens het Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film festival. Bij die gelegenheid zal hem de Career Achievement Award worden uitgereikt, de oeuvreprijs van het festival.

Volgens de Internet Movie Database werkt Rutger Hauer op dit ogenblik aan zijn 133ste film. Zijn optreden in de televisieserie Floris (1969) leverde de veertigers en vijftigers onder ons onuitwisbare jeugdherinneringen op. En met zijn hoofdrol in Paul Verhoevens Turks Fruit (1973) begonnen zich de contouren van een heus icoon af te tekenen. Dit werd bevestigd met zijn hoofdrol in Soldaat van Oranje (1977). Het kon moeilijk anders of Rutger Hauer moest op een goede dag worden ontdekt door Hollywood. Met Nighthawks uit 1981, waarin hij als terrorist niemand minder dan Sylvester Stallone het leven zuur maakte, was het zover.

Te beginnen met zijn onvergetelijke optreden als androïde Roy Batty in Ridley Scotts Blade Runner uit 1982, verbond de acteur zijn medewerking aan een lange rij genreklassiekers. Om er enkele te noemen: Ladyhawke, The Hitcher, Sin City en Batman Begins.  De afgelopen jaren dook hij sporadisch op in films van Nederlandse makelij, maar met dragende rollen in Black Butterflies en, eind 2011, De Heineken ontvoering is hij in zijn geboorteland dit jaar zichtbaarder dan ooit.

Genrefans hoeven echter niet bevreesd te zijn dat Hauer verloren is voor de fantastische film. In 2012 zal hij als Abraham Van Helsing aantreden in een nieuwe Dracula-versie van de Italiaanse horrorspecialist Dario Argento. Ook zijn medewerking aan de uitzinnige horrorparodie Hobo with a Shotgun van debutant Jason Eisener bewijst dat hij zijn zin voor avontuur nog lang niet verloren heeft.

In Rutger Hauer eert Imagine niet alleen een onwankelbaar icoon van de fantastische film, maar ook een veelzijdig en onverschrokken acteur.

Eerdere winnaars van de Career Achievement Award zijn:
2010: Dick Maas
2008: Tim Burton
2007: Terry Gilliam
2006: Roger Corman
2005: Ray Harryhausen
2005: Paul Naschy
2003: Lloyd Kaufman
2002: Paul Verhoeven
2001: Dario Argento
2000: Wes Craven