web analytics

Cineast George Sluizer (82) overleden

Reacties zijn gesloten

Gisteren is filmmaker George Sluizer overleden. De cineast, die onder meer Spoorloos, Twee Vrouwen en Het Stenen Vlot maakte, werd 82 jaar oud.

George Sluizer (c) Mark Kohn

George Sluizer werd in 1932 geboren in Parijs. Zijn ouders waren van Noorse en Nederlandse komaf. In de jaren vijftig volgde hij de Parijse filmschool. Nadien deed hij ervaring op bij onder meer Bert Haanstra.

In de jaren zestig maakte hij enkele korte films, waaronder De Lage Landen, hiervoor ontving hij de aanmoedigingsprijs tijdens de Berlinale. In 1972 debuteerde hij met de lange speelfilm Joao en het Mes. De internationaal opgezette film werd geen commercieel succes, maar baarde wel opzien.

In de decennia nadien maakte hij onder meer Twee Vrouwen, Red Desert Penitentiary en Spoorloos. Laatstgenoemde film zorgde voor zijn internationale doorbraak. In 1993 maakte hij zelf een Amerikaanse remake van Spoorloos, The Vanishing. In datzelfde jaar begon hij aan de opnamen van Dark Blood, een film met River Phoenix. Door het vroegtijdig overlijden van de acteur, werd de film niet afgemaakt.

In 2007 werd Sluiter getroffen door een slagaderbreuk en hing zijn leven aan een zijden draadje. Sindsdien was zijn gezondheid broos. Wel bleef hij actief en maakte hij in 2012 alsnog Dark Blood af. Ook bracht hij nog de documentaire Homeland uit. De regie van de komedie The Chosen One (2010) met Rob Schneider moest hij wegens gezondheidsproblemen deels overdragen aan de acteur.

Afgelopen dinsdag verscheen Sluizer voor het laatst in het openbaar. Hij sprak toen op het platform ShortCutz in Amsterdam. Sluizer werd 82 jaar oud.

Afbeelding: Mark Kohn