web analytics

De dag van morgen: 26 september

Reacties zijn gesloten

Wat staat er morgen zoal op het programma?

Wederom staan er enkele mooie premières en speciale vertoningen op het programma.

In het Festivalpaviljoen start om 14.00 uur een rondleiding Film in Utrecht, die het gelijknamige boek dat op de eerste dag van het festival gepresenteerd werd tot leven wekt. Kaarten kosten drie euro per stuk. In ‘Eten bij de bios’ is om 18.00 uur Frank Scheffer te gast. Met de dagelijkse talkshow sluit het festival rond 22.30 uur de dag af. Wie nog na wil praten kan vanaf 23.00 uur terecht in het Nachtrestaurant, de deuren sluiten pas om 3.00 uur.

Een greep uit het programma van de dag:

In de middag vooral veel kinder- en jeugdfilms vandaag. Rembrandt 1 opent vanaf 11.45 de deuren en start met Limo, gevolgd door Suske en Wiske & de Texas Rakkers om 14.00 uur. Lover of Loser sluit de middag vervolgens om 16.15 uur. ’s Avonds beleeft in dezelfde zaal de IJslandse Oscar-inzending Reykjavik-Rotterdam haar Nederlandse première. Het Leven uit een Dag van Mark de Cloe sluit de dag om 22.00 uur.

De documentaire Rotvos gaat ’s middags in première  in CITY, klokslag twee uur. In Hoogt 1 presenteert Hans Beerekamp vanaf 16.00 uur Het Schimmenrijk NL. Aan de hanf van film- en filmgerelateerde fragmenten belicht hij persoonlijkheden uit de Nederlandse film- en televisiewereld die ons het afgelopen jaar ontvallen zijn. Happy End, de nieuwe film van Frans Weisz en het afsluitende deel in de trilogie Leedvermaak – Qui Vive – Happy End, gaat vervolgens om 20.30 uur in première in de Stadsschouwburg. In RE2 presenteert dichter Benno Barnard Karakter van Mike van Diem.

Andere premières:
De Viagraman, Rembrandt 3, 17.45 uur.
De Weg naar Cadíz, Rembrandt 3, 20.00 uur.
Korte films, CITY, 21.00 uur.
Gigante, Louis Hartlooper 1, 22.00 uur.

Film van de Dag

Happy End

Happy End is na Leedvermaak (1989) en Qui Vive (2001) het afsluitende deel uit een unieke trilogie. Voor het eerst in de (Nederlandse) filmgeschiedenis is er een drieluik gemaakt over één familie met een identieke cast, die een periode van meer dan twintig jaar beslaat. Vooral de terugkeer van Rijk de Gooijer op het witte doek is opmerkelijk. Nadat de acteur in 2005 getroffen werd door een hersenbloeding, was hij nimmer meer bij een speelfilm betrokken. In eerste instantie ‘durfde, wilde en kon’ – aldus Weisz – Rijk de rol niet accepteren, maar mede met hulp van Pierre Bokma is het alsnog gelukt de acteur over te halen. Ondanks dat De Gooijer in de film geen woord zegt, is hij zoals altijd nadrukkelijk aanwezig.

Na Leedvermaak en Qui Vive is de oude Simon op sterven na dood en treedt er een nieuwe generatie op de voorgrond van de veelgeplaagde Joodse familie die de sporen van WO II maar niet uit hun onderlinge relaties verbannen krijgt. De familie is bijeen gekomen omdat stamvader Simon ernstig ziek is. Hij heeft een oogoperatie ondergaan die ernstige complicaties heeft veroorzaakt. Zijn overleden vrouw Ada is – voor de anderen onzichtbaar – aanwezig wanneer er aan haar gedacht wordt. Simon denkt bijna voortdurend aan haar, zowel in de werkelijkheid als in zijn ‘dagmerries’.

Reacties zijn gesloten.