web analytics

De weekcijfers van week #43

Reacties zijn gesloten

Wie dacht dat het na afgelopen week niet beter kon met de Nederlandse film komt bedrogen uit: de top 4 van deze week wordt volledig gedomineerd door producties van eigen bodem.

 

Wie de afgelopen paar week geregeld het nieuws bekeken heeft is het vast niet ontgaan: maarliefst drie Nederlandse films werden afgelopen weekend bekroond met een Gouden- danwel Platina Film. Zaterdag werd bekend dat Sinterklaas en het Geheim van het grote Boek inmiddels meer dan 100.000 bezoekers (Gouden Film) naar de zalen had weten te lokken. Een dag later overschreed Anubis en het Pad der zeven Zonden de 400.000 bezoekers-grens (Platina Film) en Bride Flight de kaap van 100.000 bezoekers.

 

De resultaten van deze cijfers liegen er dan ook niet om. Op de eerste plaats in de top 20 van best bezochte films van afgelopen week prijkt Anubis op nummer 1. Doordat de herfstvakanties inmiddels weer achter de rug zijn viel de omzet van de film wel met 40,1% terug, maar nog altijd bleef het schermgemiddelde ontzettend hoog met 6.082 euro per scherm. Meer dan 100.000 uitbundige bezoekers – vooral jongeren – bezochten de film afgelopen week in de bioscoop. Met een totale opbrengst van 2.877.401 euro, staat de teller nu op ruim 450.000 bezoekers. De tweede plaats is stevig in handen van Bride Flight, Sombogaarts dramatische epos waar vooral het wat oudere publiek volop van lijkt te genieten. De film bracht deze week ruim 426.000 euro op, en heeft inmiddels zo’n 120.000 bezoekers naar de zalen weten te lokken.

 

Op de derde plaats vinden we d Carry Slee-verfilming Radeloos terug. Met een knappe omzet van 332.263 euro komt de totale opbrengst op bijna 1,6 miljoen euro, waarmee de film haar voorganger Timboektoe voorbij streeft. Ruim 235.000 mensen kochten inmiddels een kaartje. De oranje gekleurde top 4 wordt afgesloten door Sinterklaas die, ook al is ie nog niet in het land, inmiddels redelijk op stoom gekomen is en al meer dan 110.000 kaartjes over de toonbank zag gaan. Nu de vakanties afgelopen zijn zal de film ongetwijfeld terugvallen, maar wanneer de Sint werkelijk voet aan wal zet zullen de kinderen maar al te graag een bezoekje aan de bioscoop willen brengen.

 

Opvallend deze week was de terugkeer van De Brief voor de Koning in de lijst met best bezochte films. Prompt dook de film, die nog met slechts 29 prints en een enkele vertoning per week te zien is, op op de 18e plaats. Met ruim 300.000 bezoekers mag de algemene interesse redelijk tot tevredenheid stellen.

 

Tot slot nog even kijken naar Terstalls Vox Populi, die sinds vorige week donderdag in de bioscopen draait. Op slechts zeventien prints opent de film redelijk met een schermgemiddelde van bijna 2.000 euro. Een kleine 5.000 mensen bezochten de film. Jammer dat men het niet heeft aangedurfd de film groter uit te brengen, want Vox verdient een groot publiek. Na Simon is het Terstalls beste film. Laten we hopen dat de cijfers aantrekken of dat de film in ieder geval nog lange tijd terug te vinden is in de top 20.