web analytics

De weekcijfers van week #48

Reacties zijn gesloten

Met de kerstvakantie voor de boeg, vindt er altijd een ware reorganisatie aan in het filmaanbod. Daar er in de weken rond de kerst altijd een aantal grote releases gepland staan, wordt het aantal prints van films die al een tijdje draaien vaak flink teruggeschroefd. Zo ook dit jaar. Zowel Radeloos als de Anubis-film zag twintig kopieën uit de roulatie worden gehaald. De omzet viel mede hierdoor flink terug. Oorlogswinter daarentegen maakte indruk en opende sterk op een derde plaats.

 

Het was even afwachten hoe Oorlogswinter aan zou slaan bij het grote publiek, daar de film niet kan leunen op grote namen en ook zeker geen concessies doet aan het grote publiek. Gelukkig kreeg de film de opening die het verdiende: na Madagascar 2 en Quantum of Solace was Oorlogswinter met een omzet van ruim 460.000 euro de op twee na best bezochte film van afgelopen week. Het schermgemiddelde bleek zelfs het op één na hoogste te zijn. Een prima opening dus, die perspectieven biedt voor de aankomende kerstperiode.

 

De andere Nederlandse films verging het deze week minder goedDe Sinterklaasfilm die het boven verwachting goed doet, bleef stevig staan op plaats 4, maar moest vlak voor pakjesavond vreemd genoeg een omzetdaling van zo’n 10% verwerken. Met ruim 300.000 bezoekers is de film echter een ongekend succes en een vervolgfilm is dan ook al aangekondigd. Het uitstekende dramatische epos Bride Flight viel terug van plaats 5 naar 7 en zag de omzet dalen met ruim 30% in vergelijking met vorige week. Nu het aantal vertoningen per week ook drastisch terug zal lopen, wordt het nog spannend of de film de Platina-status zal weten te bereiken.

 

Voor Radeloos lijkt deze status nu helemaal buiten handbereik. De film zag het aantal vertoningskopieën teruglopen van 82 naar 62 en met nog slechts een enkele middagvertoning per week, lijkt de rek er definitief uit te zijn. Met een omzet van nagenoeg twee miljoen euro voldoet de film echter aan de verwachtingen. Anubis en het Pad der zeven Zonden zag het aantal kopieën eveneens drastisch worden teruggeschroefd; in plaats van in 106 zalen is de film nu nog ‘maar’ in 85 zalen te bewonderen. Hoewel ook de Anubis-film het boven verwachting deed, is de opkomst na de vliegende start toch al snel flink teruggelopen. Met een opbrengst van 3,5 miljoen euro tot dusver is de film echter één van de grootste bioscoopsuccesen van 2008.

 

Volgende week zijn de verwachtingen hooggespannen naar aanleiding van Borsato’s acteerdebuut in de film Wit Licht. De eerste resultaten zullen echter pas vanaf de week van 15 december bekend worden gemaakt. Zal ook deze prent een enorme hit gaan worden of krijgen de sceptici de overhand en flopt de film tegen alle verwachtingen in? We zullen het snel genoeg te weten komen. Tot die tijd raad ik iedereen aan nog even te gaan genieten van het aangrijpende Oorlogswinter en Bride Flight.