web analytics

Documentaire over filmmaker René van Nie in de maak

Reacties zijn gesloten

Producenten Buzz Media en Boomerang Productions werken aan een documentaire over filmmaker René van Nie (‘Kind van de Zon’, ‘Sabine’). Voor de realisatie van de documentaire, met als titel ‘René van Nie; Kind van de Zon’, werd nauw samengewerkt met Stichting Neerlands Filmdoek, dat zich inzet voor het behoud en de publieke verspreiding van kennis over de vaderlandse filmgeschiedenis en –cultuur.

RenevanNie2

‘René van Nie; Kind van de Zon’ werd opgenomen op locaties in Oranjestad (Aruba), Amsterdam, Maastricht en Ilpendam. De opnamen vonden plaats in de periode juli 2013 – maart 2014. Aan de documentaire verleenden vele oude bekenden van René en grote namen uit de vaderlandse film- en televisiegeschiedenis hun medewerking.

Uniek in dit verband zijn de interviews met Bubo Damen (de rechterhand van René tijdens ‘Een stille Liefde’ en ‘De Vijf van de Vierdaagse’), Cor van Rijn (‘Doodzonde’, ‘De Zevensprong’) en Josée Ruiter (Theo d’Or), die (nog) zelden in media of het openbaar te zien zijn en voor het eerst hun ervaringen met René uit de doeken doen. De interviews met zijn dochters Nada en Fanny van Nie zorgen voor een bijzondere blik op zijn persoonlijke leven. Ook aan het woord komen film- en televisiecriticus en -kenner Hans Beerekamp, documentairemaker en cameraman Frans Bromet (‘Een Stille Liefde’) en acteur René van Asten (‘De Vijf van de Vierdaagse’).

De documentaire is geproduceerd door Buzz Media en Boomerang Productions, in samenwerking met Stichting Neerlands Filmdoek, en moet het begin vormen van een reeks documentaires over belangwekkende (oudere) Nederlandse filmers. De première van de documentaire staat gepland voor komend najaar.

Over René van Nie
René van Nie werd in 1939 geboren in Overschie, maar groeide op in de buurt van het Limburgse Sittard. Al op jonge leeftijd vertrok hij naar Amsterdam waar hij snel zelfstandig leerde leven en werken. In zijn jonge jaren werkte hij mee aan talloze (korte) filmproducties, wat zo goed beviel en waar hij zoveel waardering voor kreeg, dat hij al vrij vlug zelfstandig vele opdrachten binnenhaalde en vervaardigde. Na talloze opdrachtfilms, maakte hij in de periode 1974-1982 een vijftal fictiefilms, waaronder De Vijf van de Vierdaagse (1974), Kind van de Zon (1975) en Sabine (1982). Na ruim drie decennia een bloeiperiode te hebben meegemaakt, eindigde zijn carrière na Sabine abrupt. Sinds 1988 woont en werkt hij op Aruba.

Over de makers
Producent Guido Franken van Buzz Media richtte in 2006 Neerlands Filmdoek op en maakte de afgelopen jaren als (uitvoerend) producent enkele korte films en documentaires. Zo was hij betrokken bij de korte films ‘Voorbij’ (Nederlands Film Festival), ‘Flight of Life’ (Cinedans) en ‘Verkapt’ (Internationaal Kortfilmfestival Keuven) en maakte hij in 2012 een middellange documentaire over filmmaker Pim de la Parra. Producent Raymon Hilkman van Boomerang Productions deed ervaring op als productie-assistent en opnameleider voor commercials, korte films en speelfilms zoals ‘Plan C’ en ‘Quiz’. In 2013 maakte hij op Aruba diverse locale commercials voor o.a. Burger King en de C.M.B. Bank.

“In de documentaire ‘René van Nie; Kind van de Zon’ schetsen we aan de hand van interviews met René zelf, maar ook en vooral met personen uit zijn directe omgeving (van destijds), fragmenten uit zijn oeuvre en belangrijke gebeurtenissen en kenmerken uit zijn werk en leven een beeld van een vergeten en onderbelicht filmmaker. Hiermee brengen we niet alleen René als mens en maker in beeld, maar wordt tevens een unieke blik geworpen op een belangwekkende periode uit onze vaderlandse filmgeschiedenis. ‘René van Nie; Kind van de Zon’ is net als René zelf: eigenzinnig, humoristisch, openhartig en goudeerlijk.” – Guido Franken en Raymon Hilkman.

Voor meer beeldmateriaal en informatie kijk en like: https://www.facebook.com/renevanniedefilm