web analytics

Dossier: Nederlands Film Festival 2011

Reacties zijn gesloten

Het Nederlands Film Festival zit er weer op. De Kalveren zijn verdeeld en de gemoederen bedaard. Waar voor en tijdens het festival ophef ontstond over de selectiekeuze van het NFF, deed de speech van Nasrdin Dchar bij het in ontvangst nemen van zijn Kalf bij menigeen een traantje wegvloeien. Beleef het hele Nederlands Film Festival opnieuw via ons uitgebreide NFF 2011 dossier.

Highlights
Hoewel de editie niet de boeken in zal gaan als een van de meest spectaculaire ooit, selecteren we hieronder een aantal highlights.

170 Hz
Bij een filmfestivals horen films, en het is dan ook logisch dat we er eentje aanhalen in de highlights. Jammer genoeg was de jury het niet met ons eens en werd het intrigerende 170 Hz verbazingwekkend weinig genomineerd en bekroond, maar de debuutfilm van Joost van Ginkel is er een die er mag zijn. Vreemd genoeg laat de bioscooprelease op zich wachten tot maart 2012. Er zal dan vast geen hond meer naar gaan kijken. Helaas.

– Selectiekeuze
Voor het festival ontstond er al enige ophef over de keuzes die het NFF gemaakt had over welke films  in competitie draaiden en welke niet, en ook tijdens het festival ontstond er weer even een grimmig sfeertje toen de emmer bij de makers overliep. Regisseurs als Martin Koolhoven en Marcel Visbeen mengden zich openlijk in de discussie, maar na een uitleg van festivaldirecteur Willemien van Aalst waren de gemoederen snel bedaard.

– Peter Paul Muller weigert Kalf
Een unicum: voor het eerst in de geschiedenis van het festival weigerde een winnaar zijn Gouden Kalf. Peter Paul Muller, terecht bekroond voor zijn rol van Martin Morero in Gooische Vrouwen, liet via regisseuse Will Koopman weten niks met prijzen te hebben. “Geef het maar aan een kinderboerderij.”

http://www.youtube.com/watch?v=HbQolnRDNMM&feature=related

– De speech van Nasrdin Dchar
De verzameling vertoonde films en het festival zelf mochten dan weinig uitschieters kennen, Nasrdin Dchar voorzag het festival in de slotseconde toch nog van een bijzonder memorabel moment. Utrecht stond op de banken, en via social media werd het fragment inmiddels al meer dan 100.000 keer bekeken.

Dossier NFF 2011
NeerlandsFilmdoek deed zoals gewoonlijk live verslag van het Nederlands Film Festival en publiceerde in de tien dagen die het festival duurde niet minder dan 75 artikelen, waaronder interviews, recensies, specials en het laatste nieuws. Klik hier voor het volledige dossier.

Foto: Felix Kalkman