web analytics

Drie Belgische films in Locarno

Reacties zijn gesloten

De speelfilms Beyond the Steppes van Vanja D’Alcantara en Pulsar van Alex Stockman, en Jonas Baeckelands korte film Twelve Going on to Sixty zijn geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Locarno. Terwijl Beyond the Steppes geselecteerd is voor de Internationale Competitie, dingt Pulsar mee in de Filmmakers van Nu Competitie. Ook Twelve Going on to Sixty wordt in de Kortfilmcompetitie vertoond.

Beyond the Steppes – het langspeelfilmdebuut van Vanja d’Alcantara – is geselecteerd voor de prestigieuze Concorso Internazionale (internationale competitie) en neemt het op tegen een 20-tal films van zowel jong talent als gevestigde waarden. De film maakt kans op de prestigieuze Pardo d’0ro (het Gouden Luipaard) ter waarde van ongeveer € 67.365 (90.000 CHF).

In Beyond the Steppes wordt Nina, een jonge Poolse vrouw, gedeporteerd met haar baby door het Sovjet leger in 1940, naar de verre landen van de USSR. Ze moet daar in een sovchoz werken onder het toezicht van de Russische politieke politie. Wanneer haar baby ernstig ziek wordt vertrekt ze op zoek naar geneesmiddelen, samen met Kazakse nomaden… De film schetst de intieme en persoonlijke belevenis van deze vrouw, die gedwongen wordt om te strijden tegen de extreme toestanden van deze onmenselijke omgeving. In België zal de film later in het jaar worden uitgebracht bij distributeur BFD, nadat hij in oktober het Cinema Troïka festival in Bozar opent.

Het Zwitserse festival nodigt verder Pulsar van Alex Stockman uit voor de Cineasti del Presente (Filmmakers van nu) competitie, een selectie die uitsluitend uit eerste & tweede speelfilms bestaat en dus een ideale arena vormt om nieuw talent te ontdekken. Volgens het festival bestaat deze categorie vooral  ‘speelfilms die origineel en vernieuwend zijn in aanpak, onderwerp of stijl.’ De winnende film gaat met ongeveer € 22.455 (30.000 CHF) naar huis en de Pardo d’0ro Cineasti del Presente – Premio George Foundation.

In Pulsar verliest een jonge man langzaam zijn greep op de realiteit door zijn obsessie met een mysterieuze computer hacker. De cast bestaat uit o.a. Matthias Schoenaerts, Tine Van den Wyngaert, Vincent Lécuyer, Sien Eggers en Nico Sturm. Bij ons komt de film later in het najaar uit bij distributeur Imagine.

Meer jong talent vinden we ook in de Concorso Pardi di Domani (Luipaarden van de Toekomst) competitie voor korte films waarvoor Jonas Baeckelands Twelve Going on to Sixty werd geselecteerd. Deze sectie bouwde doorheen de jaren een stevige reputatie op door onder andere de eerste films van Fatih Akin, Barbara Albert, Paul Thomas Anderson, Laurent Cantet, François Ozon, Andrea Staka en Roberta Torre.

Films in deze categorie maken niet alleen kans op de hoofdprijs van ongeveer € 7.485 (10.000 CHF) maar ook op een nominatie voor de European Short Film Awards en een preselectie voor de Academy of Motion Picture Arts and Sciences’ Short Films Awards.

Pulsar is een productie van Kaat Camerlynck voor Corridor, Beyond the Steppes is een productie van Annemie Degryse voor Lumière/Lunanime. Beide films kwamen tot stand met steun van o.a. het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Bron: VAF