web analytics

Filmfonds reikt Stimulansprijzen uit

Reacties zijn gesloten

The Silent Army, Nothing Personal, De Laatste dagen van Emma Blank, Joy , Iep! Cést deja L’ete, Beyond the Game, Bloody Mondays & Strawberry Pies, Variété en Episode III: Enjoy Poverty ontvangen Stimulansprijzen van het Filmfonds.

De makers van speelfilm De Laatste dagen van Emma Blank ontvangen het meeste geld als Stimulans voor Succes. Vanwege de selectie voor Venetië en Toronto krijgen zij 50.000 euro van het Filmfonds voor de ontwikkeling van nieuwe filmplannen. TheSilent Army, Nothing Personal, Joy, Iep!, Cést deja L’ete, Episode III: Enjoy Poverty en Variété krijgen elk 25.000 euro. De documentaires Beyond the Game en Bloody Mondays & strawberry Pies eindigen gelijk en ontvangen ieder 12.500 euro. De prijzen worden op vrijdag 29 januari uitgereikt tijdens het International Film Festival Rotterdam 2010.

Het fonds reikt de Stimulansprijzen uit voor de artistiek meest succesvolle films. Het geld kan worden besteed als productiegeld voor een volgende film. Succesvolle makers kunnen zo snel door met een nieuwe film. De prijzen worden voor de zevende keer uitgereikt, dit jaar voor het eerst uitgebreid naar documentaire, animatie en experimentele film.

Succes wordt behaald met selectie in internationale filmfestivals of een Oscar nominatie tussen januari 2009 en februari 2010. Bij documentaires, experimentele films en animatiefilms wordt de film met het hoogst aantal festivalvertoningen beloond.

De Laatste Dagen van Emma Blank werd vertoond op het Filmfestival Venetië 2009 en Toronto 2009. The Silent Army werd vertoond in Un Certain Regard op het Filmfestival Cannes 2009. Joy werd geselecteerd voor Generation14plus en Iep! voor Generation Kplus op het Filmfestival van Berlijn 2010. Nothing Personal werd vertoond in Locarno 2009. Cést deja L’ete is genomineerd voor een Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam 2010. Episode III: Enjoy Poverty, Beyond the Game en Bloody Mondays & Strawberry Pies werden alle op vier of meer verschillende internationale festivals geselecteerd binnen een jaar na de eerste openbare vertoning. De animatiefilm Variété, momenteel op de Oscar shortlist, werd op drie festivals vertoond.