web analytics

Filmmakers vragen privé-investering kabinet

Reacties zijn gesloten

Regisseur Norbert ter Hall (A’dam-E.V.A.) en producent Petra Goedings van Phanta Vision roepen in een persoonlijke brief parlementsleden en het kabinet op om een private investering te doen in de nieuwe Nederlandse speelfilm &ME. Daarmee spreken Ter Hall en Goedings als eerste Nederlandse filmmakers de politici persoonlijk aan op het nemen van eigen verantwoordelijkheid als het gaat om investeren in kunst en cultuur, en dus op het vormgeven van hun eigen beleid.

Om particuliere investeringen in de Nederlandse film fiscaal aantrekkelijk te maken, is door de filmindustrie zelf een (tijdelijke) maatregel ontworpen. De enige beperking aan deze maatregel is, dat deze slechts één keer per persoon kan worden toegepast. Veel mensen die nu al hebben geïnvesteerd, en dus de door de regering voorgestelde verantwoordelijkheid hebben genomen, kunnen daardoor nu niet meer meedoen. De filmindustrie moet daarom op zoek naar nieuwe investeerders.

Petra Goedings: “De regering streeft naar vrijheid en verantwoordelijkheid in de kunst- en cultuursector. Ik ben benieuwd of politici zelf bereid zijn om te investeren in speelfilm, voor zover ze niet al gebruik gemaakt hebben van de mogelijkheid. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze fiscaalvriendelijk kunnen investeren in film, in deze tijden is het belangrijk dat politici zelf het goede voorbeeld geven en hun eigen beleid uitvoeren.”

Norbert ter Hall: “Mensen kunnen met de investeringsmaatregel gemakkelijk en met een zeer laag risico participeren in de Nederlandse film. Bovendien krijgen ze er veel voor terug: ze schitteren naast de sterren op de rode loper, zien hun naam op de aftiteling, mogen bij mij langskomen op de set. Zo wordt de Nederlandse film een beetje van ons allemaal.”

&ME is een verhaal over de (on)maakbaarheid van liefde en geluk die zich afspeelt tegen de achtergrond van de maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg. Het scenario van de film is gebaseerd op de roman Fremdkörper van de Nederlandse bestsellerauteur Oscar van den Boogaard. Zijn werk wordt verkocht en vertaald in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Amerika en Canada.

Investeerders kunnen participeren met een inleg van € 4.000. Het rendement bij een medium scenario is 8,4% (bij 52% IB), het maximale risico, mits aan alle voorwaarden is voldaan, bedraagt € 291.

Norbert ter Hall is regisseur van diverse Nederlandse (drama)series zoals A’DAM-E.V.A., WALTZ en HET SCHAEP MET DE VIJF POTEN.

Phanta Vision is opgericht in 1990 en gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf produceert (internationale) speelfilms en is sinds 2000 actief met de opzet van in de praktijk succesvol gebleken fiscale structuren – in eigen beheer – om speelfilms te financieren.