web analytics

Gouden Film voor ‘Tirza’

Reacties zijn gesloten

Afgelopen maandag overschreed de film Tirza, geregisseerd door Rudolf van den Berg (Zoeken naar Eileen, For my Baby) de magische 100.000 bezoekers-grens. Reden om de regisseur en hoofdrolspeler Gijs Scholten van Aschat de Gouden Film uit te reiken. Festival TV was erbij.

Gouden Film voor Tirza

Tirza openingsfilm NFF | Video Première Tirza

Tirza
Een paar dagen nadat Tirza en haar vriendje Choukri zijn vertrokken voor een reis door Namibië, heeft haar vader nog niets van hen gehoord. Hij vertrekt naar het Afrikaanse woestijnland om zijn dochter op te sporen en ontmoet daar Kaisa, die hem binnenvoert in haar wrede en bloederige wereld. Samen met haar ontdekt hij wat Tirza is overkomen; een lot dat huiveringwekkender is dan hij in zijn ergste nachtmerries heeft kunnen voorzien. Tirza is de verfilming van de gelijknamige roman van Arnon Grunberg.

Cast: Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege, e.v.a.
Regie: Rudolf van den Berg
Scenario: Rudolf van den Berg, naar het boek van Arnon Grunberg
Producent: San Fu Maltha, Jeroen Koolbergen

Gouden Film
De Gouden Film kan worden toegekend aan Nederlandse films. Het behaalde bezoekersaantal tijdens de bioscooproulatie is bepalend voor de toekenning van de prijs.

De Gouden Film kan worden toegekend aan speelfilms en aan documentaires, op het moment dat een film 100.000 bezoekers heeft getrokken. De producent en regisseur nemen de prijs in ontvangst namens de crew van de film en bij speelfilms de hoofdrolspelers namens de cast.

Tot 1 januari 2003 werd de Gouden Film behaald bij 75.000 bezoekers. Vanwege doorslaand succes – in slechts anderhalf jaar werd tien keer Goud in ontvangst genomen – werd het noodzakelijk om de lat hoger te leggen. De initiatiefnemers, het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film, pasten daarom de voorwaarden voor toekenning aan.

De bezoekersaantallen van de Kristallen Film (10.000, uitsluitend voor documentaires), de Gouden Film, de Platina Film (400.000) en de Diamanten Film (1.000.000) worden gebaseerd op de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en die van de distributeur van de betreffende film.

Festival TV is onderdeel van de werkzaamheden van het Nederlands Film Festival. Gedurende het gehele jaar brengt Festival TV de filmliefhebber de nieuwste trailers, interviews, setverslagen en andere audiovisuele reportages. In samenwerking met het Nederlands Film Festival biedt NeerlandsFilmdoek haar lezers deze reportages aan en verschaft ze, ter verdieping, relevante achtergrondinformatie.