web analytics

Hans Heijnen maakt film Beeld en Geluid

Reacties zijn gesloten

Documentairemaker Hans Heijnen maakt voor de dvd-reeks Dutch Documentary Collection een opdrachtfilm geïnspireerd op de archieven van Beeld en Geluid. Het onderwerp van zijn film Getuige 1 Minuut is een kort internetfilmpje van de afloop van een steekpartij eind januari 2007, later bekend als ‘De Scheveningse dakmoord’. Samen met de opdrachtfilm presenteert Beeld en Geluid eind november 2010 tijdens het IDFA de hoogtepunten uit het werk van Hans Heijnen op dvd, voorzien van een boek waarin zijn oeuvre wordt toegelicht.

Getuige in 1 Minuut
In Getuige 1 Minuut traceert Hans Heijnen de totstandkoming, de route en het effect op het leven van de betrokkenen van 1 minuut en 22 seconden aan onscherp, ruisend beeldmateriaal. Dit met een mobiele telefoon opgenomen filmpje documenteerde onbewust de dodelijke afloop van een steekpartij, later bekend als ‘De Scheveningse dakmoord’. Het filmpje verscheen nog dezelfde dag op internet. Hans Heijnen: “Daarna volgde serieuze nieuwsmedia klakkeloos de nieuwe media. Getuige 1 Minuut gaat met name over beeldvorming en hoe de traditionele media achter de nieuwe media aanhollen zonder zelf de feiten kritisch te onderzoeken. Dat brengt gevaren met zich mee. Onschuldige personen worden zo slachtoffers.”

Hans Heijnen
Documentairemaker Hans Heijnen (1957) kreeg met zijn drieluik Het Geheim van Ossenisse (1994) en met films als De Waterwolf van Itteren (1996) en Bokken en Geiten (2000) bekendheid bij het publiek als portrettist van het traditionele Nederlandse dorpsleven. Het dorp biedt weliswaar rust en geborgenheid, maar daarvoor wordt wel een prijs betaald: dwingende sociale controle, compleet met roddel en achterklap. Ook buiten de landsgrens vindt de filmmaker zijn verhalen, zoals in het bejubelde Lisdoonvarna, Lourdes of Love (1998) waarin drie Ierse verstokte vrijgezellen zich op het grillige pad van de liefde begeven, of in het portret van een Amerikaanse seniorenstad in The Show Must Go On (2002). Om de thema’s van zijn films, vergankelijkheid, zo nauwgezet mogelijk te documenteren, zoekt de filmmaker naar persoonlijke verhalen en beelden die in hun soberheid de alles onthullende details van het dagelijks leven tonen.

Dutch Documentary Collection
In de reeks Dutch Documentary Collection brengt Beeld en Geluid de hoogtepunten uit het werk van Nederlandse documentairemakers uit op dvd. In de speciale IN FOCUS-uitgave staat een hedendaagse Nederlandse documentairemaker centraal, die in opdracht van Beeld en Geluid een opdrachtfilm maakt geïnspireerd op de archieven van Beeld en Geluid. De opdrachtfilm wordt samen met een selectie uit het werk van de documentairemaker uitgebracht op dvd, voorzien van een boek waarin het oeuvre wordt toegelicht. Bovendien wordt het werk van Hans Heijnen bijeengebracht in het archief van Beeld en Geluid, zodat het nog generaties lang voor iedereen toegankelijk is. De reeks Dutch Documentary Collection is mogelijk gemaakt door het digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst.

4 gedachten over “Hans Heijnen maakt film Beeld en Geluid

 1. In de gevangenis en TBS klinieken zitten nog heel veel slachtoffers, dus nog werk zat voor je.
  Alleen zet je niet alleen jezelf voor schut, maar krenk je de nabestaanden van Pascal, besef je dat eigenlijk wel?
  Zij zijn met Pascal slachtoffers, niet de vader die toekeek hoe zijn zoon een buurjongen dood stak en niets deed…Hij liegt ook, zegt dat Pascal in zijn armen is gestorven, hij is niet eens beneden geweest.
  Ga eens kijken hoe het leven van nabestaanden van moordslachtoffers eruit ziet!

 2. Vol verbazing heb ik naar Pownews zitten kijken… Hans Heijnen heeft zich compleet belachelijk gemaakt omdat hij op veel vragen gewoon geen antwoord wist. Volgens mij is het zo, dat als je een documentaire maakt, je GOED onderzoek moet verrichten en niet alles klakkeloos aanneemt… En zeker niet van de daders!!!
  Hans Heijnen beseft TOTAAL niet wat hij aanricht bij de nabestaanden van Pascal Triep! Zij hebben levenslang en worden dagelijks geconfronteerd met de moord op Pascal. En zo’n flutdocumentaire maakt het nog veel moeilijker.
  En de daders… nou, daar wil ik nog geen woord aan vuil maken! Opbergen, de sleutel weggooien, etc.

 3. Schandalig !!! om deze mensen als slachtoffers te presenteren en erbij te zeggen dat zij geleden hebben onder het filmpje, de nabestaanden lijden hier onder, want het zijn de laatste levende beelden van hun zoon en broer in zijn doodstrijd!!

  Het verwijt van hem, dat de media toen klakkeloos alles overnamen, nou deze documaker doet hetzelfde, hij neemt alles klakkeloos over van de vader….zijn baan kwijtgeraakt, de man had een uitkering, al jaren!!!

  Slachtoffer spelen is iets anders dan slachtoffer zijn en er was maar 1 slachtoffer !!

 4. Kijk, zo kun je zien, wat voor lui dit zijn !! De getuige die aan de docu heeft meegewerkt, wordt nu via onderstaande berichten lastigevallen.

  we hebben zitten te genieten van middag,lekker wijntje ,popcorn en een leuke film,nou ja eigenlijk is ie leuk maar met een nasmaak,laten we niet vergeten hoe en wat.en heb je er echt geen geld voor gekregen of denk je dat ze dat daar in je buurtje niet willen en mogen weten.je bent toch een lol broek he?maar ja je staat er wel op,we hebben goed gelachen om je opmerkingen,je hebt echt een iq van een visstick,,,,,maar ja het is nu eenmaal niet meer terug te draaien,net als de reden van de film.jammer dat jij net als de rest van een hoop leugens het er alleen maar spannender wou maken,,,ach zit in de zee lucht denk ik…..schaam je diep,,,,, Thierry 1961 (71)

  gisteren, 16:17he hallo,,ik heb ook wel even een film voor jouw ,was wel even leuk je weer in volle glorie te zien,,,,menssen hebben wel goed gelachen om je opmerkingen,ja…….ik heb wel goeie reacties gezien en gehad,,,ja je bent wel aardig over ons gebleven,,alleen ben ik niet in de power flower tyd blijven hangen jo,,,,,,,en was mijn mat wel rond om,,,,,,ja je hebt wel weer duidelijk gemaakt dat jouw i q ,niet zo hoog is,,,,en dat je alle scheveningers over een kam scheert,,,,,he stephan,,,als je alles zo goed weet,wist,,ik ben geen hagenees,,,ahahhahhahahhaha,,,dom ben je,,,,,,maar bedankt voor het mee werken,je schept wel een heel aardig verhaal zo,,,,,gr thierry,,,je weet wel die patat bakker,,,,,,ik zorg dat je binnekort wel een copie krijgt van de film,,,,,,,,,gr thierry

Reacties zijn gesloten.