web analytics

Herman van der Horst op DVD

Reacties zijn gesloten

Beeld en Geluid presenteert vandaag de DVD-box Herman van der Horst. De uitgave, die wordt uitgebracht ter gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar, bundelt alle 21 documentaires van de filmmaker voor het eerst op DVD: van natuurfilms als Metamorphose tot zijn laatste film Toccata (1968).

Een aantal van deze films wordt vanaf vandaag tijdens het Nederlands Film Festival vertoond. De DVD-box is de tweede uitgave van Dutch Documentary Collection, een reeks uitgaven van Beeld en Geluid, waarin hoogtepunten uit het oeuvre van Nederlandse documentairemakers op DVD worden uitgebracht.

Herman van der Horst
Herman van der Horst (1910-1976) is met Bert Haanstra de belangrijkste vertegenwoordiger van de Hollandse Documentaireschool (1945-1965). In zijn karakteristieke filmstijl versterken beeld en geluid elkaar door een meesterlijke montage. Tijdens de tweede helft van de jaren ’50 is Van der Horst een van de meest gevierde filmmakers in Nederland. Ook buiten de grenzen worden zijn films enthousiast ontvangen. Prijs de Zee (1957) en Faja Lobbi (1960), een kleurenfilm over het binnenland van Suriname, worden bekroond met een Gouden Beer voor Beste Film op het filmfestival in Berlijn. In 2007 wordt Houen Zo! (1952) geplaatst tussen de zestien meest belangrijke, gezichtsbepalende films van de Nederlandse filmgeschiedenis, in de Canon van de Nederlandse Film.

Dutch Documentary Collection
In de reeks Dutch Documentary Collection brengt Beeld en Geluid de hoogtepunten uit het werk van Nederlandse documentairemakers uit op DVD. Het werk van de maker wordt bovendien bijeengebracht in het archief van Beeld en Geluid, zodat dit materiaal nog generaties lang voor iedereen toegankelijk blijft. Herman van der Horst is na John Appel in Focus de tweede uitgave van de Dutch Documentary Collection. De reeks Dutch Documentary Collection is mogelijk gemaakt door het digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst.

De DVD-boxen Herman van der Horst en John Appel in Focus (inclusief boek) zijn verkrijgbaar bij de webshop van Beeld en Geluid en de Volkskrant en tijdens het Nederlands Film Festival (22 sept. t/m 1 okt.) in het festivalpaviljoen op de Neude in Utrecht.

Reacties zijn gesloten.