web analytics

‘Het Diner’ wordt verfilmd

Reacties zijn gesloten

Eyeworks en Inspire Pictures hebben de filmrechten weten te bemachtigen van één van de grootste Nederlandse bestsellers van de afgelopen jaren: Het diner. Van de roman van Herman Koch werden meer dan 500.000 exemplaren verkocht en Het diner won in 2009 de NS Publieksprijs. Ook internationaal is het boek een groot succes en verschijnt het in meer dan twintig landen, waaronder Engeland en de Verenigde Staten. Hollywoodregisseur en scenarioschrijver Menno Meyjes, die aan de wieg stond van kaskrakers als The Color Purple en Indiana Jones and the Last Crusade, is verantwoordelijk voor het script en de regie. Het diner, gedistribueerd door Benelux Film Distributors, hoopt Eyeworks eind 2013 in de bioscoop te kunnen uitbrengen.

Reinout Oerlemans, CEO en oprichter van Eyeworks: ”Na eerdere succesvolle verfilmingen van bestsellers als Komt Een Vrouw Bij De Dokter en De Gelukkige Huisvrouw ben ik heel blij dat we opnieuw een grote titel als Het diner aan onze filmcatalogus kunnen gaan toevoegen. Samen met Menno Meyjes die naast het filmscript ook de regie voor z’n rekening gaat nemen, gaan we er alles aan doen om het succes van Het diner voort te zetten op het witte doek”.

Menno Meyjes: ”Ik geloof dat ik al op bladzijde 30 dacht, van dit boek kan je een film maken. Dat het nu ook echt zover komt, is natuurlijk geweldig. Ik kijk er naar uit om Het diner te gaan verfilmen en kan niet wachten tot we echt van start gaan.”

Het diner (uitgeverij Anthos) betekende voor Koch als romanschrijver de definitieve doorbraak naar een groot publiek. In Het diner gaan twee echtparen een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. Die hebben namelijk iets verschrikkelijks op hun geweten wat hun toekomst kan verwoesten… De toneelbewerking van Het diner door Kees Prins is op dit moment in de Nederlandse theaters te zien. Recent verscheen van Herman Koch de verhalenbundel Korte geschiedenis van het bedrog.

Menno Meyjes is een gerenommeerd schrijver en regisseur. Zo schreef hij onder meer de elfvoudig Oscargenomineerde film The Color Purple en werkte hij samen met regisseur Steven Spielberg aan de film Indiana Jones and the Last Crusade. In 2008 regisseerde Meyjes de film Manolete met Penélope Cruz en Adrien Brody in de hoofdrollen. Naast Menno Meyjes zal de Amerikaanse producent Cotty Chubb optreden als executive producer van Het diner. De cast van de film is nog niet bekend.