web analytics

Het NFF trapt af!

Reacties zijn gesloten

Utrecht staat vanaf vandaag tien dagen in het teken van de Nederlandse film. Tijdens de dertigste editie van het Nederlands Film Festival (NFF) kunnen filmliefhebbers op verscheidene locaties in de stad genieten van de beste Nederlandse cinema. De première van de speelfilm Tirza, naar het gelijknamige boek van Arnon Grunberg, vormt woensdagavond de opening van het filmevenement.

Gast van het jaar
Anneke Blok (Het paard van Sinterklaas, Alles is liefde, Oorlogswinter) is dit jaar de eregast in Utrecht. Het filmfestival brengt met een uitgebreid programma een eerbetoon aan de film-, toneel- en tv-actrice.

Blok is tijdens het NFF aanwezig bij de vertoningen van haar films, neemt deel aan evenementen en is regelmatig te gast bij debatten.

Janine
Een groot aantal films gaat de komende dagen in première in Utrecht. Zo is op vrijdag 24 september de documentaire Janine van regisseur Paul Cohen over violiste Janine Jansen voor het eerst te zien.

De psychologische thriller Schemer (Hanro Smitsman) beleeft zaterdag 25 september zijn première. De speelfilm Majesteit van regisseur Peter de Baan wordt op 27 september voor het eerst vertoond.

Gouden Kalf
In totaal worden tijdens de jubileumeditie van het NFF 232 speelfilms, korte films en documentaires vertoond. Daarvan dingen 83 producties mee naar een Gouden Kalf.

Op maandag 27 en dinsdag 28 september wordt bekend welke films genomineerd zijn voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen. De zeventien Gouden Kalveren worden op de slotdag van het festival, vrijdag 1 oktober, tijdens het Gala van de Nederlandse film in de Stadsschouwburg in Utrecht uitgereikt. Naast de Gouden Kalveren kent het festival nog zeven prijzen in uiteenlopende categorieën.

Cultuurprijs
Producent en regisseur Rolf Orthel (74) krijgt tijdens de openingsavond alvast het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2010. De prijs wordt toegekend aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de Nederlandse filmcultuur.

Filmarchief
Ter ere van het dertigjarig bestaan van het filmfestival heeft het NFF informatie over alle Nederlandse films die ooit op het festival in Utrecht draaiden, gearchiveerd. Het NFF Filmarchief bevat informatie over meer dan 8600 titels, van kaskrakers tot zeer obscure speelfilms, documentaires, korte films en tv-producties.

Het NFF heeft plaats van woensdag 22 september tot en met vrijdag 1 oktober.

Bron: ANP

NeerlandsFilmdoek doet live verslag van het Festival. Klik hier om naar de speciale homepage te gaan.

Reacties zijn gesloten.