web analytics

'Ja Zuster, Nee Zuster' herleeft online

Reacties zijn gesloten

Op de 100ste geboortedag van Annie M.G. Schmidt 20 mei jongstleden werd om 16.00 uur met de lancering van www.jazusterneezuster.nl de deur naar ‘Rusthuis Klivia’ na ruim 40 jaar weer geopend. Een ‘rusthuis’ is het niet geworden, want beeld en geluid voeren hier de boventoon. Dankzij het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst wordt op de site prachtig materiaal aangeboden, waaronder audio-opnames van alle afleveringen die een aantal jaren geleden in het bezit zijn gekomen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Op deze wijze wordt de ongekend populaire televisieserie uit de jaren zestig weer in ere hersteld.

Na een oproep van Beeld en Geluid in een tijdschrift over de omroepgeschiedenis, bleek een oud-omroepmedewerker uit Hilversum audio-opnames van ruim 18 afleveringen gemaakt te hebben. Bijzonder, aangezien alle studio-opnames van Ja zuster, nee zuster niet bewaard zijn gebleven, vanwege de hoge kosten van de Ampex opnamebanden. De omroepmedewerker maakte opnames met een bandrecorder voor de televisie. Deze opnames bleken van dermate goede kwaliteit te zijn, dat Beeld en Geluid ze heeft kunnen digitaliseren en nu beschikbaar kan stellen aan een breed publiek.

Naast de audio-opnames zijn alle liedjes, honderden foto’s, interviews en de bewaard gebleven buitenopnames te zien, die op film werden gedraaid.

Ja zuster, nee zuster is misschien wel de bekendste Nederlandse televisieserie van de vorige eeuw. Eind jaren zestig schreven Annie M.G. Schmidt en componist Harry Bannink televisiegeschiedenis, zonder zich daar bewust van te zijn. Hoewel als kinderserie geschreven, nam na een paar afleveringen ook heel volwassen Nederland plaats voor de buis. Dat lag ook aan de gastacteurs die voor het verrassingselement zorgden, zoals Wim Sonneveld en Albert Mol. Veel liedjes – “Niet met de deuren slaan”, “M’n opa” en “Wilt u een stekkie van de fuchsia” – werden moderne klassiekers. Een ‘rusthuis vol herrie’ was het decor van de belevenissen van Zuster Klivia en haar gasten.