web analytics

'Janine' viert première tijdens NFF

Reacties zijn gesloten

Op vrijdagavond 24 september gaat de documentaire over violiste Janine Jansen feestelijk in première in de Stadsschouwburg van Utrecht tijdens de 30ste editie van het Nederlands Film Festival. Filmmaker Paul Cohen onderzoekt in JANINE het spanningsveld tussen kunst en commercie. Ze maakt fabelachtige muziek. Maar om aan de top te blijven is er meer nodig. Janine Jansen heeft het allemaal in huis. Maar het is uitputtend. Hoe lang kan ze hiermee doorgaan?

Janine Jansen: ‘Ik geef alles van mezelf, en zo moet het ook.’

De muziek van violiste Janine Jansen lijkt recht uit de hemel te komen, maar er is meer nodig voor een topcarrière. Want ook hemelse muziek is onderworpen aan de banaliteiten van de markt. Als artieste voert Jansen een strijd voor de perfecte uitvoering. Hoe ver moet je daarin gaan en waar ligt de grens? Wat is belangrijker, de juiste intonatie, of een interpretatie uit het hart? En in hoeverre spelen commerciële belangen een rol?

Scenario en regie zijn in handen van tweevoudig Gouden Kalfwinnaar Paul Cohen (1957). Hij maakte naam met de bioscoopfilms PART TIME GOD (1992), DE WINNAARS (1996) en EEN GELUKKIGE TIJD (1998). Over zijn prijswinnende film DE WINNAARS schreef vakblad Variety: ‘One of the best documentaries about classical music ever made, and probably the best about the limits of virtuosity.’ In 2004 maakte Cohen I AM THE VIOLIN, over de fenomenale en excentrieke violiste Ida Haendel (NRC Handelsblad: ‘Een ontroerende documentaire, gemaakt met liefdevolle blik’).

JANINE is geproduceerd door IDTV Docs (Suzanne van Voorst) in coproductie met NTR TV. A-Film Distribution verzorgt de bioscoopdistributie in Nederland. De release van de documentaire is op 7 oktober a.s.

Op vrijdag 24 september, de dag van de première, verschijnt ook het nieuwe album van Janine Jansen getiteld BEAU SOIR. Dit eerste recital album van Janine Jansen is gewijd aan Franse kamermuziek.