web analytics

'Joe Speedboot' komt er definitief niet

Reacties zijn gesloten

Producent IJswater Films mag het boek Joe Speedboot van Tommy Wieringa definitief niet verfilmen. Het gerechtshof in Amsterdam gaf Wieringa en zijn uitgever De Bezige Bij ook in hoger beroep gelijk. Dat heeft het gerechtshof woensdag gemeld. In maart 2008 stelde ook de rechtbank Wieringa en zijn uitgever al in het gelijk. Producent IJswater stelde het succesvolle boek te mogen verfilmen omdat het bedrijf een optie op het verhaal had genomen, maar de schrijver sprak dat tegen.

De partijen hadden een diepgaand meningsverschil over het scenario. Wieringa kon zich niet in het voorgestelde script vinden. De schrijver meende dat de voorgestelde verfilming afbreuk zou doen aan het verhaal. ”Het zou een vervelende, puberale film zijn geworden zonder enige ruimte voor de reflectie die in het boek zo belangrijk is”, aldus Wieringa.

Wieringa stelde woensdag in een reactie blij te zijn met de uitspraak. ”Afspraken over verfilmingen van boeken moeten sowieso zakelijker worden”, vindt hij. ”Producenten nemen veel te gemakkelijk opties op boeken. Die praktijk komt door deze uitspraak onder druk te staan.”  De schrijver sluit overigens niet uit dat het boek alsnog wordt verfilmd. ”Er hebben zich genoeg producenten gemeld die er ook interesse in hebben. Maar voorlopig houd ik de boot even af.”

Bron: Nu.nl