web analytics

Joods Film Festival 2009: 9 t/m 13 december

Reacties zijn gesloten

Komende woensdag start in Filmtheater Kriteron en het Joods Historisch Museum het Joods Film Festival 2009. Van 9 t/m 13 december zijn ’s avonds en 13 december ook overdag onder de noemer ‘Made in Holland’ films van joodse filmmakers uit Nederland te zien in Kriteron. Voor en na de filmvoorstelling is het mogelijk interviews bij te wonen met de betreffende regisseur. Onder meer Leedvermaak, Qui Vive, Happy End en For my Baby worden op het Festival vertoond.

Made in Holland
Onder de titel ‘Made in Holland’ worden tijdens het achtste editie van het Joods Film Festival films van joodse filmmakers in de Nederlandse cinema vertoond. Het festival is een eerbetoon aan alle joodse filmmakers uit de Nederlandse filmindustrie vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu. Onder hen onder meer Frans Weisz (Leedvermaak, Qui Vive, Happy End) en Rudolf van den Berg (For My Baby). Ook films over de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa worden op het festival vertoond, waaronder Left Luggage van Jeroen Krabbé en Het ondergronds Orkest van Heddy Honigmann.

Speciaal in de aandacht staan tevens enkele films uit de jaren dertig, een periode waarin veel joodse regisseurs vanuit Duitsland naar Nederland vluchtten. Zo werd één van Nederlands beste vooroorlogse films, Pygmalion (1937), met in de hoofdrol Lily Bouwmeester, geregisseerd door Ludwig Berger. Hij dook in 1940 na omzwervingen door Engeland, Frankrijk en Nederland onder. Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland. Van de flamboyante Duitse regisseur Kurt Gerron wordt de thriller Het Mysterie van de Mondscheinsonate (1935) vertoond. De publiekshit Een Koninkrijk voor een Huis (1949) van Jaap Speyer staat eveneens op het programma.

Bijzonder
Bijzonder zijn de vertoningen van vergeten films als Bastille (1984) en De IJssalon (1985). De eerste, geregisseerd door Rudolf van den Berg en met Derek de Lint in de hoofdrol, gaat over de historicus Paul de Wit, die zijn eigen joodse verleden heeft weggedrukt. Zijn familie werd in Duitsland vermoord. De film is gebasseerd op de roman ‘La place de la Bastille’ van Leon de Winter. De IJssalon vertelt het verhaal van de uit Berlijn gevluchte jood Otto Schneewiss, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog eigenaar was van een Ijssalon in Amsterdam. De film laat zien hoe oorlog elementaire menselijke verhoudingen vernietigt. Met mooie rollen van Renée Soutendijk, Gerard Thoolen en Bruno Ganz. Tevens aan te raden: de vertoning van de complete Leedvermaak-trilogie van Frans Weisz.

Het Joods Film Festival vindt van 9 tot en met 13 december plaats in Kriteron en Het Joods Historisch Museum. Voor meer informatie, de complete programmering en kaartverkoop kijkt op http://joodsfilmfestival.nl/.