web analytics

Korte film Rosto wordt Oscarinzending

Reacties zijn gesloten

De korte animatiefilm The Monster of Nix van Rosto is uitgekozen om namens Nederland ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Best Animated Short Film. De film maakt hiermee kans op het winnen van een Academy Award for Best Animated Short Film, oftewel een Oscar. De film werd gekozen door de Oscar selectiecommissie Animatiefilm, welke bestond uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) en de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten (VNAP).

The Monster of Nix is geproduceerd door Studio Rosto A.D in co-productie met Autour de Minuit (Frankrijk) en CinéTé (België) in samenwerking met Canal+ Frankrijk en de AVRO.

The Monster of Nix is een animatiemusical die het verhaal vertelt van de tienjarige Willy die het gevecht aan gaat met de vernietigende krachten van een allesverslindend monster in het dorpje Nix. Rosto maakte de film voor zijn zoon Max, die op het moment van de start van de productie zes jaar oud was. De productie nam vele jaren in beslag, waardoor het eindresultaat pas kon worden vertoond toen Max inmiddels twaalf was. Het eindresultaat is een film bedoeld voor kinderen van 10 tot 100! Terry Gilliam en Tom Waits spraken de stemmen in. Het Metropole Orkest, Franse Indie-band The Dø en het Amerikaanse The Residents werkten mee aan de soundtrack.

Regisseur/kunstenaar Rosto en zijn studio Rosto A.D zijn befaamd voor videoclips, online graphic novel en onafhankelijke korte films. Zijn oeuvre bestaat uit o.a. Three Wreckers: No Place like Home (2009), Big White/Big Black (2006), Jona/Tomberry (2005), Anglobilly Feverson (2001), Beheaded (1999). Zijn films wonnen diverse internationale prijzen, zoals de Grand Prix Semaine de la Critique voor beste korte film voor Jona/Tomberry in Cannes 2005.

The Monster of Nix ging afgelopen juni in wereldpremière op het Internationale Animatie Film Festival van Annecy. In Nederland draait de film tijdens het Nederlands Filmfestival en Cinekid. EYE Film Instituut Nederland brengt de film uit in de Nederlandse filmtheaters in de week van Halloween (oktober).

Op dinsdag 24 januari 2012 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Animated Short Film. De Oscars worden uitgereikt op zondag 26 februari 2012.