web analytics

Kroes en De Lint in 'Nova Zembla 3D'

Reacties zijn gesloten

Regisseur Reinout Oerlemans stelde vandaag, onder grote belangstelling van de Nederlandse pers, de cast voor van Nova Zembla, zijn tweede speelfilm als regisseur. In deze eerste Nederlandstalige 3D-bioscoopfilm zullen onder anderen Robert de Hoog, Victor Reinier, Jan Decleir, Derek de Lint en Doutzen Kroes een rol vervullen. Nova Zembla is gebaseerd op de historische en legendarische zeereis uit 1596 die onder leiding stond van Willem Barentsz.

In 3D zal de spektakelfilm van Eyeworks het indrukwekkende verhaal laten zien over overleven onder erbarmelijke omstandigheden en het uithoudingsvermogen van de bemanning. Vanaf 24 november is Nova Zembla overal in de bioscopen te zien.

Regisseur Reinout Oerlemans over Nova Zembla: ‘Nova Zembla wordt werkelijk een onvergetelijke film. Mijn doel met Nova Zembla is om de kijker mee te nemen aan boord, ook al is het 400 jaar geleden. De invloeden van de natuur en de spanning van het verhaal zorgt op zich al voor een extra dimensie. In letterlijke zin is daar nog eens een dimensie bijgekomen door de productie 3-dimensionaal te filmen. Doodeng ook omdat we de eerste zijn. Nova Zembla wordt zo echt gefilmd dat je zelf ervaart aanwezig te zijn op het schip én de omstandigheden in de sneeuw. De bemanning zal bijna te ruiken zijn.’

Nova Zembla vertelt het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint), dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer (Robert de Hoog). In het 16e eeuwse Amsterdam waarin de scheepsbemanning wordt samengesteld, is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes). Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Heemskerck (Victor Reinier) om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.

De reis wordt een voortdurende strijd. Niet alleen tegen stormen, sneeuw en ijs – maar ook moet Gerrit zich zien te handhaven te midden van ‘door alle wateren gewassen’ ruwe zeebonken. Alleen een slimme weesjongen, Jan, kiest vanaf het begin zijn kant. De zee en de natuur onttrekken zich aan alle wetten. Het schip van Barentsz komt muurvast te zitten in het ijs en dreigt te worden gekraakt door gigantische ijsschotsen. De bemanning is gedwongen het houten vaartuig te verlaten. Op het barre Nova Zembla bouwen ze een hut om te overleven en de winter door te komen. De omstandigheden zijn erbarmelijk – de problemen zijn zonder tal: de levensgevaarlijke ‘witte beren’, de snijdende vrieskou, het gebrek aan vers voedsel… maar vooral ook: de anderen. Maandenlang kleumen ‘op elkaars lip’… dat houdt geen mens vol zonder gek te worden. Is er een weg terug naar de bewoonde wereld? Zijn de kaarten van de dominee wel betrouwbaar? Weet Barentsz het moreel van zijn mannen op peil te houden? En zal Gerrit de liefde van zijn leven weer in zijn armen sluiten?

Nova Zembla wordt geproduceerd door Eyeworks Film & TV Drama in samenwerking met Inspire Pictures. De opnamen vinden over enkele weken plaats op IJsland, Groenland (Denemarken) en de Noordzee en in België en Amsterdam. Distributie van de film is in handen van Benelux Film Distributors.