web analytics

'Majesteit' wint LC-publieksprijs

Reacties zijn gesloten

De film Majesteit van regisseur Peter de Baan heeft de Leeuwarder Courant-publieksprijs gewonnen op het Noordelijk Film Festival, meldt De Leeuwarder Courant. Dit maakte de organisatie van het festival zondagavond bekend in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. De afgelopen dagen heeft het publiek zijn mening kunnen geven over alle films op het festival, door middel van formulieren die uitgedeeld werden bij het betreden van de zaal. Majesteit kwam hierbij als winnaar uit de bus met een gemiddeld cijfer van 9,09.

De film, die in première ging tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival, speelt zich af net na het overlijden van Claus. Beatrix moet een troonrede voorlezen waar verschillende punten in staan waar ze het totaal niet mee eens is. Een uur voordat de troonrede begint komt Premier Balkenende naar haar toe, hij eist dat er stukken worden aangepast. Dat is voor haar het begin van een emotionele reis die laat zien welke onmogelijke eisen de monarchie stelt aan de mens. Beatrix blikt terug en denkt aan haar verblijf in Canada tijdens de oorlog en de Hofmans-affaire. Is het verstandig dat ze afstand doet van de troon, met wie kan ze daar over praten, wie is te vertrouwen?

De hoofdrol wordt gespeeld door Carine Crutzen. In de bijrollen zien we onder meer Marcel Hensema en Jeroen Willems. Laatstgenoemde won voor zijn rol van Prins Claus een Gouden Kalf. Majesteit is momenteel nog te zien in 23 bioscopen door het gehele land.