web analytics

Nederland ruim vertegenwoordigd in Toronto

Reacties zijn gesloten

Het Toronto International Film Festival heeft de selecties bekendgemaakt voor een aantal festivalonderdelen, zo meldt NFF. Onder de geselecteerde films bevinden zich maar liefst twee speelfilms en twee korte films van Nederlandse bodem.

De film BROZER van Mijke de Jong is geselecteerd voor het festivalprogramma Contemporary World Cinema en beleeft haar wereldpremière tijdens het festival. De korte films A SINGLE LIFE van Job, Joris & Marieke en DE LAATSTE DAG VAN DE ZOMER van regisseur-scenarist Feike Santbergen, worden vertoond in het internationale competitie programma Short Cuts International. EPISODE OF THE SEA, een experimentele documentaire van Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan zal te zien zijn in de Wavelengths-sectie van het festival.

Het prestigieuze Toronto International Film Festival geldt als één van de belangrijkste filmfestivals van Noord-Amerika en vindt plaats van 4 -14 september 2014. Tijdens het festival zullen verschillende Nederlandse filmmakers en acteurs aanwezig zijn. Mijke de Jong komt naar Toronto voor de wereldpremière van BROZER. Regisseur Feike Santbergen en actrice Lisa Smit van DE LAATSTE DAG VAN DE ZOMER zullen op zondag 7 september de wereldpremière van hun film bijwonen. Ook Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan van EPISODE OF THE SEA zijn aanwezig op het festival.

Overzicht van de geselecteerde Nederlandse films:

Contemporary World Cinema
BROZER (FRAILER ) – Wereldpremière
(speelfilm, 85’)
Geregisseerd door Mijke de Jong
Geproduceerd door Topkapi Films (NL) in co-productie met PRPL (NL)
Vier zussen willen gezamenlijk vorm geven aan het naderend einde van een van hen. Een film over de veerkracht van de mens, liefde en de confrontatie met het onvermijdelijke waarbij de makers voor en achter de camera worden geconfronteerd met de grenzen van fictie.

Short Cuts International
A SINGLE LIFE – Internationale première
(korte animatiefilm, 2’)
Regie, scenario en animaties door Job, Joris & Marieke
Geproduceerd door Job, Joris & Marieke
Muziek: Happy Camper featuring Pien Feith
Wanneer Pia een mysterieuze vinyl single opzet is ze ineens in staat om door haar eigen leven heen te reizen.

DE LAATSTE DAG VAN DE ZOMER (THE LAST DAY OF SUMMER) – Wereldpremière
(korte fictiefilm, 18’)
Regie, scenario en productie door Feike Santbergen, Filos Film
De Laatste Dag van de Zomer gaat over de drie vrienden Felice (Lisa Smit), Timon (Jelmer Ouwerkerk) en Hiba (Mechteld Jungerius), die nog één keer samen naar het strand gaan voordat de zomer eindigt. Daar wordt één van hen gebeld met een bericht dat de dag ingrijpend verandert.

Wavelengths
EPISODE OF THE SEA
(feature, 63’)
Regie, scenario en productie door Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan
Episode of the Sea is het resultaat van een samenwerking met de vissersgemeenschap van Urk. Vertolkt in zwart-wit, in een beeldtaal die refereert aan neorealistische cinema en vroege documentaire, toont de film vissen en film maken als praktijken die door voorouders zijn doorgegeven.

Op 19 augustus maakt het festival de rest van het programma bekend.