web analytics

Nederlandse filmsector omarmt digitalisering

Reacties zijn gesloten

De start van de gezamenlijke digitalisering van de bioscopen is een feit. Tijdens de jaarlijkse beleidsdiscussie op het Nederlands Film Festival hebben alle belangrijke belangenorganisaties, met de steun van aanwezige politici, ministeries, het Filmsectorinstituut in oprichting en de Dutch Media Hub, zich uitgesproken voor een masterplan om de gehele bioscoopsector te digitaliseren.

Digitalisatie
Producentenorganisatie NVS en distributeursorganisatie NVF scharen zich achter het  plan van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) dat voordelen biedt voor alle spelers in de sector. Met dit gezamenlijke plan kan een divers filmaanbod in bioscopen worden gegarandeerd en het maakt digitaliseren betaalbaar, ook voor kleine bioscopen en filmtheaters. Bioscoopexploitanten, filmdistributeurs en de rijksoverheid zullen moeten bijdragen aan de financiering van het plan, dat binnen enkele dagen verder wordt uitgewerkt in samenwerking met de Dutch Media Hub. Uniek voor Nederland is dat grote bioscoopketens bereid zijn de kleinere collega’s te steunen.

Aanwezige politici van PvdA en VVD spraken tijdens de beleidsdiscussie hun verbazing uit over de achterstand van Nederland op het gebied van digitalisering. Ze zegden toe de kwestie in de Tweede Kamer aan de orde te stellen. Dat het moment van handelen met urgentie is aangebroken, bleek ook al uit een analyse die eerder dit jaar op initiatief van het Filmmuseum – als één van de fusiepartners van het toekomstige Filmsectorinstituut – in overleg met het Filmfonds is gemaakt.

Bron: NFF

Reacties zijn gesloten.