web analytics

Nieuws van 1 december

Reacties zijn gesloten

– ‘Oorlogswinter’ genomineerd voor Satellite Award

– Ramses Shaffy (76) overleden

– Gouden Film voor ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’

– Oeuvreprijs voor Ellen Vogel

– Blekendaal wint mediafondsprijs

– Leon de Winter verfilmt eigen Gods Gym

– Geen film voor Voetbalvrouwen

– Musical en dramaserie Kruimeltje

– Volgend jaar wederom Sinterklaasfilm

– John Appel wint op IDFA

– ‘Vuurzee’ vaak genomineerd

– Twee films krijgen geld i.h.k.v. Deltaplan

‘Oorlogswinter’ genomineerd voor Satellite Award

De film Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven is genomineerd voor een Satellite Award in de categorie Beste Buitenlandse Film. De film neemt het onder meer op tegen Das weisse Band (Haneke) en Los Abrazos Rotos (Almodóvar). De Satellite Awards zijn een initiatief van de International Press Acadamy, een organisatie van entertainmentjournalisten. De andere drie nominaties voor de Satellite Award voor beste buitenlandse film zijn Red Cliff (John Woo), La nana (Sebastián Silva) en J’ai tué ma mère (Xavier Dolan). Voorgaande jaren wonnen Gomorra (Matteo Garrone, 2008), Lust, Caution (Ang Lee, 2007) en Volver (Pedro Almodóvar, 2006) de prijs.

Oorlogswinter, een verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw, gaat over tiener Michiel die tijdens de Hongerwinter een gewonde Britse soldaat helpt en vervolgens betrokken raakt bij het verzet. De film won drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival en is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars. De Satellite Awards worden op 20 december uitgereikt in Century City, Californië.

Bron: Cinema.nl

Ramses Shaffy (76) overleden

De Nederlandse zanger, acteur en levenskunstenaar Ramses Shaffy is vanochtend op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. In het voorjaar werd slokdarmkanker bij de zanger geconstateerd. Afgelopen week ging zijn gezondheid snel achteruit. Shaffy is rustig in zijn slaap overleden, aldus zijn management.

Shaffy geniet bij het grote publiek vooral bekendheid door chansons als ‘Laat me’, ‘Sammy’ en ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Hij begon zijn carrière echter op het toneel, bij de Nederlandse comedie. Later volgden tevens rollen in films en series als ‘Liefdesbekentenissen’, ‘De Verloedering van de Swieps’, ‘Willem van Oranje’ en ‘De Nietsnut’. In 2002 maakte documentairemaker Pieter Fleury een ontroerend portret over Shaffy onder de titel ‘Ramses’, welke bekroond werd met een Gouden Kalf.

Gouden Film voor ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’

Twee dagen na de release heeft Komt een Vrouw bij de Dokter al de status van Gouden Film bereikt (meer dan 100.000 bezoekers). Inmiddels hebben meer dan 200.000 mensen de film gezien. Dit is qua opbrengst het beste openingsweekend voor een Nederlandse film ooit.

Bron: NFF

Oeuvreprijs voor Ellen Vogel

De actrice Ellen Vogel heeft dit jaar de Blijvend Applaus Prijs gekregen. Ze ontving de oeuvreprijs als waardering voor haar bijdrage aan het Nederlandse theater. Volgens de jury was de keus zeer snel gemaakt:” Ellen Vogel is een actrice pur sang, die ondanks haar leeftijd van 87 kans ziet om bij de tijd te blijven”. Ze nam de prijs in de Kleine Komedie in Amsterdam in ontvangst. Ze kreeg een bronzen beeldje en 5000 euro. Vogel is ook een bekend gezicht in de Nederlandse film- en televisiewereld.

Bron: NOS.nl

Blekendaal wint Mediafondsprijs

Martijn Blekendaal heeft tijdens het IDFA de Mediafondsprijs in ontvangst mogen nemen voor zijn filmplan De dertiende Man. Blekendaal krijgt de Mediafondsprijs Documentaire, een geldbedrag van 125.000 euro, omdat hij volgens de jury het beste filmplan heeft geschreven tijdens de IDFA Documentaireworkshop. De prijs wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, kortweg het Mediafonds.

In het plan voor de film De dertiende man schrijft Blekendaal dat hij een documentaire wil maken die zal gaan over de scheidsrechters Benny, Badr en Jan-Willem in het amateurvoetbal. Alledrie dromen zij van een respectvoller bestaan op het voetbalveld. Het veld is volgens Blekendaal een metafoor voor de huidige maatschappij. De prijswinnaar hoopt in het nieuwe voetbalseizoen (2010/2011) te kunnen starten met de opnames. Volgens de jury is Blekendaals filmplan helder van inhoud en vorm. ‘Maatschappelijke gevoeligheden komen aan de orde en het plan bevat meerdere lagen. Het is mooi dat er naar confrontatie wordt gezocht tussen de dromen van de hoofdpersonen en de realiteit.’

Bron: Cinema.nl

Leon de Winter verfilmt eigen Gods Gym

Schrijver Leon de Winter gaat zelf zijn eigen boek Gods Gym verfilmen, dit maakte producent Kees Kasander vorige week bekend. De opnames moeten volgend jaar plaatsvinden in Amerika en Nederland. De roman uit 2002 vertelt over een scenarioschrijver die in Los Angeles zijn dochter verliest bij een verkeersongeval. Tijdens de verwerking stuit de man op een geheim agent van de Israëlische geheime dienst Mossad, die hem probeert te werven voor een eigenaardige spionageklus.

Het wordt de vierde speelfilm die De Winter maakt. Eerder verfilmde hij al zijn eigen romans De (ver)wording van de jonge Dürer en Hoffman’s Honger en zijn eigen scenario De Grens. Het is de bedoeling dat aan God’s Gym een groot aantal Nederlandse acteurs gaat meedoen, al kan producent Kasander nog geen namen noemen.

Bron: NRC.nl

Geen film voor Voetbalvrouwen

Er komt toch geen speelfilm naar de succesvolle televisieserie Voetbalvrouwen. Het is producent Johan Nijenhuis niet gelukt de financiering voor het project rond te krijgen. Volgend jaar is wel een nieuw seizoen van de serie te zien op RTL.

Bron: ANP

Musical en dramaserie over Kruimeltje

De Efteling en producent Rik Engelkes werken aan een musical en dramaserie over Kruimeltje, het straatjongetje uit het bekende boek van Chris van Abkoude. Engelkes, die tien jaar geleden de vader speelde in de gelijknamige film, kocht de rechten voor het verhaal twee jaar geleden. De musical is vanaf 7 november 2010 te zien in De Efteling. Als alles goed is, moet de dramaserie rond die tijd ook klaar zijn.

Bron: ANP

Volgend jaar wederom Sinterklaasfilm

Regisseur Martijn van Nellestijn komt volgend jaar weer met een Sinterklaasfilm. Na 5 december wordt begonnen aan een nieuw avontuur rond de goedheiligman. Van Nellestijn zal zich wederom op het scenario richten. Behalve Sinterklaas hebben actrices Inge Ipenburg en Pamela Teves al gezegd dat ze hopen dat hun karakter in het nieuwe script terugkeert. Ook de zangers Gerard Joling en Frans Bauer zijn volgens E1 Entertainment enthousiast over de nieuwe filmplannen. De nieuwe sinterklaasfilm wordt vanaf 13 oktober 2010 in de bisocopen verwacht. In januari beginnen de audities.

Bron: AD.nl / ANP

John Appel wint op IDFA

Tijdens het IDFA ging de eerste Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary ( € 5.000) naar John Appel voor The Player. In de film, die ook genomineerd was voor de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary, gaat Appel op zoek naar het wezen van gokverslaving met zijn overleden vader als uitgangspunt.

Bron: IDFA

‘Vuurzee’ vaak genomineerd

De dramaserie Vuurzee van de VARA is de grote kanshebber bij de uitreiking van de Beeld en Geluid Awards, eind januari. Vuurzee is vijf keer genomineerd. In de categorie Fictie strijdt Vuurzee tegen De co-assistent van Net5 en ’t Vrije schaep (met de 5 pooten) van de KRO. In de categorie beste acteur nemen de Vuurzee-acteurs Ali Cifteci (als Osman Aslan) en Mark Rietman (als Peer Looman) het op tegen elkaar en tegen Peter Paul Muller voor zijn rol als zanger Martin Morero in de RTL4-serie Gooische Vrouwen. In de categorie beste actrice is Vuurzee vertegenwoordigd met de actrices Lineke Rijxman voor haar rol als Josje Aslan en Carine Crutzen voor haar vertolking van Kristel Looman. Daarnaast is actrice Loes Luca genomineerd voor haar rol van Tante Dora Lefèvre in ’t Vrije Schaep (met de 5 pooten).

Bron: Nu.nl / ANP

Twee films krijgen geld i.h.k.v. Deltaplan

Het Filmfonds en het Mediafonds verlenen aan twee makers van een tweede of derde artistieke speelfilm een subsidie. De films Abby van Eugenie Jansen en Code Blue van Urszula Antoniak krijgen de kans hun talenten na hun debuut verder te ontwikkelen. Een gezamenlijke adviescommissie toetste de plannen op artistieke kwaliteit, waarbij de visie van de maker en eerder werk werden meegewogen. In het kader van het Deltaplan Talent kan dit jaar aan twee projecten een maximale bijdrage toegekend worden van 1.2 miljoen euro.

Bron: Mediafonds

Een gedachte over “Nieuws van 1 december

  1. Leon de Winter is bij meer films betrokken, hetzij als scenarioschrijvere, regisseur, dan wel produceren. Zo schreef hij, samen met anderen, het scenario van “Bastille”, de verfilming van De Winter’s “La place de la Bastille”. Deze film is op video uitgekomen, nog niet op dvd.
    Voorts is hij schrijver van het scenario van “De Grens”, een productie van De Eerste Amsterdamse Filmassociatie van 1980, waarbij De Winter- samen met Jean van der Velde – ook is betrokken. “De Grens” is op video verschenen (en nog wel verkrijgbaar bij het filmantiquariaat Harry’s Game in het Friese Hallum – tel. 0518 – 4 3 2 5 0 1). Voornoemde Filmassociatie van 1980 is ook betrokken bij de film “De stille oceaan”, geregisseerd door Digna Sinke. Bij mijn weten is deze film noch op video, noch op dvd verschenen. Hetzelfde geldt voor de film “Parfait dámour” (1985). Wel op video en dvd is verschenen “Zoeken naar Eileen”, ook een productie van de Associatie van 1980. Leon de Winter schreef ook nog het scenario van “De Johnsons” (1992). En niet vergeten produceerde hij “The Hollywood Sign”, een film van Sunke Wortmann, de boekverfilming van De Winter’s “De hemel van Hollywood”. Deze film is op dvd uitgekomen.
    Wanneer verschijnt “De verwording van de jonge Durer” eens op dvd, of “Parfait d’amour”. De Winter is een bekend schrijver en cineast, aan wie wel eens wat meer cinofiele aandacht zou kunnen worden besteed. Waarvan akte!

    De verfilming van Hoffmann’s Honger is mij overigens onbekend. Wellicht dat daaraan door neerlands filmdoek eens aandacht kan worden besteed?

Reacties zijn gesloten.