web analytics

Nieuws van 1 september

Reacties zijn gesloten

– ‘The Silent Army’ Nederlandse Oscarinzending

– Acteur Henk van Ulsen overleden

– Nieuwe Wim Verstappen dvd-box in aantocht

– ‘Het Leven uit een Dag’ naar Filmfesitval Rome

– STEREO verzorgt titelsong ‘Terug naar de Kust’

– Trailer ‘Terug naar de Kust’ online

– Lifetime Achievement Award voor George Sluizer

– Tygo Gernandt arresteert stuntman

– ‘Gevangenen van de Grond’ slotfilm NFF

– Nieuwe film Thekla Reuten in première

  

 

 

The Silent Army Nederlandse Oscarinzending

  

De zogenaamde Cannes-cut van de film Wit Licht is de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film doet mee voor de categorie Beste Buitenlandse Film. Ook Oorlogswinter, Bride Flight en De Storm waren in de race. 

 

Wit Licht, geschreven en geregisseerd door Jean van de Velde en met een hoofdrol voor Marco Borsato, trok in Nederland ruim 300.000 bezoekers. De film gaat over kindsoldaten in Afrika. Speciaal voor de internationale markt vervaagdigde de regisseur op advies van de invloedrijke Franse filmcriticus Pierre Rissient uit een hermontage The Silent Army. Deze hermontage betrof met name ingrepen in de plotstructuur en muziek. Waar de oorspronkelijke Nederlandse bioscoopversie haar verhaal door middel van flashbacks en met dramatisch aanzwellende muziek vertelde, is The Silent Army chronologisch opgebouwd en nagenoeg ontdaan van een sturende muziekscore.

 

Of de film daadwerkelijk kans maakt op een Oscar zullen we over enkele maanden weten.

  

Acteur Henk van Ulsen overleden

  

In zijn woonplaats Bussum is acteur Henk van Ulsen 28 augustus jongstleden aan een hartstilstand overleden. De acteur werd 82 jaar oud.

 

De in Kampen geboren acteur speelde in vele toneelproducties en televisieseries. Ook werd zijn stem opgevoerd bij documentaires, commercials en luisterboeken. In de jaren vijftig debuteerde hij in de Nederlandse televisiewereld in de populaire serie Pension Hommeles. Later speelde hij onder meer rollen in Floris, Kunt u mij de Weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, De Vloek van de Woestewolf, Oud Geld en Spangen.

 

Bron: Nu.nl

  

Nieuwe Wim Verstappen dvd-box in aantocht

  

Tijdens het komende Nederlands Film Festival wordt een dvd-box gepresenteerd met werk van regisseur Wim Verstappen (Blue Movie, Pastorale 1943, De Zwarte Ruiter). Helaas is ons nog niet bekend welke titels in de box zullen worden opgenomen, maar aangezien er melding wordt gemaakt van gerestaureerde versies van de films, zal het hier hoogstwaarschijnlijk gaan om andere titels dan de vijf die eerder door Strengholt op de markt zijn gebracht. De kans dat het hier vergeten werk uit zijn Scorpio periode of jaren tachtig werk betreft, is dus vrij groot. Zodra we meer informatie ontvangen, laten we u dit weten!

 

Bron: NeerlandsFilmdoek.nl

  

‘Het Leven uit een Dag’ naar Filmfestival Rome

  

De nieuwe film Het Leven uit een Dag van regisseur Mark de Cloe (Boy meets Girl Stories, Valse Wals) is geselecteerd voor het Filmfestival van Rome. “De film zit in het programma voor innovatieve cinema. Ik ben er ontzettend blij mee dat een groot Europees festival die erkenning geeft”, aldus De Cloe. ‘Het Leven uit een Dag’ is gebasseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heyden en verhaalt over een wereld waarin het leven maar één dag duurt en alle ervaringen, en dus ook liefde, maar één keer beleefd kunnen worden. Voor hoofdpersonen Bennie en Gini reden om op zoek te gaan naar de wereld van de herhaling, om zo hun liefde voor eeuwig gevolg te geven.

 

Het complete interview met regisseur Mark de Cloe is vanaf 4 september te lezen op NeerlandsFilmdoek.

 

Bron: NeerlandsFilmdoek.nl

  

STEREO verzorgt titelsong ‘Terug naar de Kust’

  

De makers van Terug naar de Kust hebben ‘Still Here’ van de band STEREO gekozen als titelsong van de film. Een speciale versie van de song is te horen aan het eind van de psychologische thriller naar het gelijknamige boek van Saskia Noort. Terug naar de Kust, met Linda de Mol in de hoofdrol, is vanaf 29 oktober te zien in de bioscoop.

 

In een reactie zegt de band: “Wij zijn natuurlijk super trots dat ‘Still Here’ de titeltrack is van Terug naar de Kust. We hebben de film al mogen zien en waren erg verrast door de beklemmende sfeer. Heel smaakvol gedaan.” De bijbehorende videoclip wordt begin september opgenomen onder regie van Terug naar de Kust -regisseur Will Koopman. “Het is een mooie song die perfect past bij de sfeer en de ontknoping van Terug naar de Kust.” zegt Will. “We wilden een stoere, maar ook een mooie song van een enthousiaste artiest of band. De song van STEREO is precies wat ik voor ogen had”. Koopman regisseerde eerder onder andere Baantjer en Spangen en nu de populaire serie Gooische Vrouwen.

 

Bron: RCV

 

Trailer ‘Terug naar de Kust’ online

  

Naast de aankondiging van de titelsong, werd ook de officiële trailer van ‘Terug naar de Kust’ gelanceerd. Bekijk hem hier:

 

 

 

Terug naar de Kust is een psychologische thriller over de alleenstaande Maria Vos (Linda de Mol). Ze wordt door een onbekende met de dood bedreigd en vlucht met haar kinderen naar haar voormalige ouderlijk huis, waar ze onderduikt bij haar oudere zus Ans (Ariane Schluter). Terwijl het winterse verblijf in de villa aan zee Maria confronteert met traumatische jeugdherinneringen en haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid begint te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij.

 

Lifetime Achievement Award voor George Sluizer

  

Elk jaar reikt Film by the Sea een Lifetime Achievement Award uit aan een bijzondere filmmaker. Dit jaar ontvangt George Sluizer deze award op zaterdag 19 september tijdens het Award Ceremony Dinner van Film by the Sea. Eerder werd deze Award uitgereikt aan Ettore Scola (2003), Saul Zaentz en Milos Forman (2004), Istvan Szábo (2005), Jonathan Demme (2006), Volker Schlöndorff (2007) en Jean-Pierre en Luc Dardenne (2008).

 

Sluizer ontvangt de Award voor zijn veelzijdige bijdrage aan de cinema (met veel internationale producties) en in het bijzonder voor zijn vele literatuurverfilmingen. Tijdens het festival zal een compleet retrospectief van zijn films te zien zijn. Sluizer regisseerde onder meer de films Twee Vrouwen, Spoorloos, de Amerikaanse remake hiervan The Vanishing en Het Steven Vlot.

 

Bron: MVSP

 

Tygo Gernandt arresteert stuntman

  

Acteur Tygo Gernandt uit de hiphopfilm Carmen van het Noorden heeft een jetpackvlieger gearresteerd nadat deze, vanaf de Maassilo in de havenstad, neerdaalde. Tygo Gernandt die rechercheur Joz speelt in Carmen van het Noorden, greep kordaat in toen de jetpackvlieger met beide benen op de Rotterdamse grond terecht kwam. Carmen van het Noorden draait vanaf 24 september in de bioscoop. Bekijk het filmpje hieronder:

 

 

Gevangen van de Grond slotfilm NFF

 

De documentaire Gevangenen van de Grond van Stella van Voorst van Beest is de Slotfilm van het 29e Nederlands Film Festival. De Nederlandse première vindt plaats op de laatste reguliere vertoningsdag van het festival, donderdag 1 oktober 2009 in de City bioscoop in Utrecht.

 

Hoe overleef je de donkere, Finse winter? In Gevangenen van de Grond reizen we door Finland waar we  in karaoke bars en danszalen de melancholische levensverhalen van een rijke schakering aan mensen leren kennen. Terwijl zij troost vinden in de Finse tango die een onvervuld verlang bezingt, begint de sneeuw buiten langzaam te smelten. Zullen zij, als de zon eindelijk doorbreekt, het gelukkige land van hun dromen bereiken?

 

Stella van Voorst van Beest: ‘Ik ben zeer vereerd dat mijn film is uitgekozen als slotfilm. Het einde van een festival heeft iets feestelijks en iets weemoedigs. Net als een Finse tango eigenlijk.’ 

 

Bron: NFF

 

Nieuwe film Thekla Reuten in première

 

Waffenstilstand, de nieuwe film van actrice Thekla Reuten, beleeft zondag zijn wereldpremière. De film draait in competitie op het Festival van Montreal. Reuten is aanwezig bij de eerste vertoning van het oorlogsdrama.

 

Waffenstilstand is een roadmovie over twee artsen en twee journalisten die tijdens een wapenstilstand gedurende de belegging van Fallujah in september 2004 naar de Iraakse stad afreizen om hulp te bieden. Amerikaanse troepen voerden in die periode veel bombardementen uit op Fallujah, omdat ze vermoedden dat de stad onderdak bood aan Iraakse rebellen. Hierbij vielen talloze burgerslachtoffers.

 

De 33-jarige Reuten speelt de hoofdrol van een van de twee artsen. Zij nam de film afgelopen winter op in Marokko. Het is niet de eerste buitenlandse productie waar de Nederlandse actrice in te zien is. Eerder speelde zij onder meer in de Duitse productie Rosenstrasse en de Amerikaanse films In Bruges en Highlander 5 en de series SleeperCell en Lost. Het is nog niet bekend wanneer Waffenstilstand in de Nederlandse bioscopen te zien is.

 

Bron: ANP

 

3 gedachten over “Nieuws van 1 september

  1. Krijgt nog een staartje:

    Filmmakers willen uitleg over Silent Army
    AMSTERDAM – De Nederlandse filmproducenten Fu Works, NL Film en Isabella Films willen van Holland Film opheldering over de inzending van The Silent Army voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De producenten van onder andere Oorlogswinter en De Storm hebben middels een brief van een advocaat aan Holland Film gevraagd de keuze nog niet door te geven aan de organisatie van de Oscars.
    ,,We vragen ze het nog even na te kijken”, aldus producent San Fu Maltha van Fu Works woensdag. ,,We willen weten of het proces is verlopen zoals het zou moeten gaan. We willen een blamage van een paar jaar geleden voorkomen, toen de Nederlandse inzending Bluebird geweigerd werd omdat de inzending niet aan de regels voldeed.”
    Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, maakte dinsdag bekend dat The Silent Army wordt ingezonden voor de Amerikaanse filmprijzen. De film is een internationale bewerking van Wit Licht van Jean van de Velde, waarin zanger Marco Borsato de hoofdrol speelt.

Reacties zijn gesloten.