web analytics

Nieuws van 10 maart

Reacties zijn gesloten

– ‘Oorlogswinter’ grote winnaar Rembrandts

– Retrospectief filmmaker Rosto in Italië

– ‘Kan door Huid Heen’ geselecteerd voor New York

– Remake ‘Zeg eens AAA’ groot succes

 


‘Oorlogswinter’ grote winnaar Rembrandts

 

Oorlogswinter is maandag de grote winnaar geworden van de Film1 Rembrandt Awards. De Nederlandse productie, naar het boek van Jan Terlouw, won in Escape in Amsterdam de prijzen voor beste film, beste acteur (Martijn Lakemeier)) en beste actrice (Melody Klaver).

 

Actrice Willeke van Ammelrooy kreeg een ere-Rembrandt voor haar filmoeuvre. Miracle van zangeres Ilse DeLange werd uitgeroepen tot beste filmhitsong (Bride Flight). De titel beste dvd ging naar Alles is Liefde, de film die vorig jaar de meeste beeldjes in de wacht sleepte bij de uitreiking van de filmprijzen.

 

Naast de bekroningen voor de Nederlandse filmwereld werden er internationale prijzen toegekend. De succesvolle musical Mamma Mia! won in de categorieën beste buitenlandse film en beste actrice (Meryl Streep). Heath Ledger kreeg postuum opnieuw een prijs voor zijn rol als The Joker in The Dark Knight. De 28-jarige acteur overleed vorig jaar januari.

 

Producent en initiatiefnemer Rene Mioch presenteerde het evenement, waarbij tal van bekende acteurs en actrices aanwezig waren. RTL5 zendt donderdag 12 maart om 23.45 uur een verslag uit van de avond en herhaalt dit vrijdag 13 maart om 00.30 uur. 

 

Bron: ANP
 

 

Retrospectief filmmaker Rosto in Italië

 

Het Lucca International Animated Film Festival in Italië (18 – 22 maart) vertoont het retrospectief ‘So Far So Evil’ met films van de Nederlandse filmmaker/kunstenaar Rosto. Het retrospectief bevat de trilogie Jona/Tomberry, Anglobilly Feverson en Beheaded, maar ook de videoclips The Dark en I live for you die Rosto maakte voor zangeres Anouk en leaders voor Pinkpop en televisieprogramma’s als In Europa. Het retrospectief was eerder al te zien op verschillende internationale animatie film festivals zoals het Imago Film Fest in Portugal, het Annecy Animation Film Festival in Frankrijk en het Anima Animation Film Festival in België.

 

Lucca animatie festival: http://www.luccanimation.com/
Rosto AD: http://www.rostoad.com/

 

Bron: NFF

 

‘Kan door Huid Heen’ geselecteerd voor New York

 

De debuutfilm Kan door Huid heen van Esther Rots is de eerste Nederlandse speelfilm in twintig jaar die geselecteerd is voor het prestigieuze New Directors/New Films festival in New York. De 38e editie van het festival vindt plaats van 25 maart tot 5 april 2009 en wordt georganiseerd door het Museum of Modern Art (MoMA) en de Film Society of Lincoln Center in New York.   

 

Het New Directors/New Films festival staat bekend als één van de belangrijkste showcases van opkomend talent. Zo introduceerde het festival films van onder meer Steven Spielberg, Pedro Almodóvar, Wim Wenders en Wong Kar Wai.

 

In de jaren tachtig selecteerde het festival verschillende Nederlandse films, zoals Opname van Erik van Zuylen en Marja Krek (1980), De Stilte rond Christine M. van Marleen Gorris (1982) en Orlow Seunke’s Pervola(1985).

 

Bron: NFF

 

Remake ‘Zeg eens AAA’ groot succes

 

Nadat ’t Schaep met de vijf Pooten een succesvolle rentree maakte op de Nederlandse televisie, lijkt nu ook de remake van Zeg eens AAA een schot in de roos te zijn. De eerste aflevering, die afgelopen zaterdagavond om 20.00 uur te zien was op RTL 4, trok ruim 2 miljoen kijkers en liet daarmee populaire tegenhangers als Mooi weer de Leeuw! achter zich. De serie is vanaf juni te koop op DVD en de komende maanden nog te aanschouwen op RTL 4.