web analytics

Nieuws van 10 september

Reacties zijn gesloten

– Bekendmaking nominaties Filmprijs van de Stad Utrecht 2008

Gouden Kalf voor de Cultuurprijs naar Rutger Hauer

– George Sluizer geeft Variety Cinema Militans Lecture op NFF

– Nieuwe erotische thriller voor Verhoeven

– Plannen voor film over vuurwerkramp Enschede

 

Bekendmaking nominaties Filmprijs van de Stad Utrecht 2008

 

Directeur Doreen Boonekamp maakt op de persconferentie van het Nederlands Film Festival de nominaties bekend voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival.

Filmmakers Hanneke Niens, Annelotte Verhaagen en Robert Jan Westdijk werden door het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Utrecht benoemd als leden van de onafhankelijke jury 2008 om de films in de Debuutcompetitie te beoordelen. Op de openingsavond van het Nederlands Film Festival op 24 september 2008 reikt de Burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, de Filmprijs van de Stad Utrecht uit aan de winnaar van de beste debuutfilm. De Filmprijs van de Stad Utrecht bestaat uit een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldprijs van € 5.000.

 

Nominatierapport van de Jury voor de Filmprijs van de Stad Utrecht
Tot de Debuutcompetitie werden in 2008 in totaal 15 producties toegelaten: 5 korte documentaires en 2 lange documentaires, 4 korte films, een kort TV-drama en 3 lange speelfilms. Opvallend was de aanwezigheid van de makers in hun producties. Twee regisseurs spelen een hoofdrol in hun eigen film. Veel documentaires belichten de relaties tussen familie, vrienden, buren of hebben het eigen verleden van de maker tot onderwerp. Deze directe betrokkenheid gaf de ene keer een extra dimensie aan de productie, maar leidde de andere keer tot een gebrek aan distantie.

 

De jury nomineert voor de Filmprijs van de Stad Utrecht 2008:
(in alfabetische volgorde)

 

* Lourens Blok: THE SEVEN OF DARAN – THE BATTLE OF PAREO ROCK
Lourens Blok (regie) Bart Juttmann (scenario) en Felice Bakker (productie). Samen maakten ze drie jaar geleden hun eindexamenfilm. Samen maken ze nu een uiterst professionele en intelligente kinderfilm, met durf, met een boodschap, met liefde voor de Zuid-Afrikaanse natuur, en met een geloofwaardige sprookjes-giraf.
* Catherine van Campen: EEUWIGE MOES
Ruurd Walrecht teelde 40 jaar lang historische groentegewassen. Plots heeft hij zijn Oerakker verlaten. Op zorgvuldige en respectvolle wijze worden zijn voormalige medewerkers geportretteerd en hun antwoorden op de oervragen van het leven.
De informatie wordt goed gedoseerd, waardoor de kijker gemakkelijk wordt meegevoerd in dit specialistische en moeilijk filmisch te maken onderwerp. De prachtige close-ups van gewassen brengen structuur in het verhaal. De film ademt aardsheid.
* Thijs Römer: HET WAPEN VAN GELDROP
Geïnspireerd door Theo van Gogh zoekt de maker naar een eigen filmtaal. Met een paar zeer rake scènes zet hij de drie hoofdpersonages van deze roadmovie neer, allen op de vlucht.
In deze prikkelende, soms licht provocerende film met spannende dialogen en bij tijd en wijle zeer verrassende beeldtaal hopen drie curieuze figuren hun heil in Geldrop te vinden.

 

De jury,

Hanneke Niens
Annelotte Verhaagen
Robert Jan Westdijk

 

Bron: NFF

 

Gouden Kalf voor de Cultuurprijs naar Rutger Hauer

 

Acteur Rutger Hauer (1944) wordt tijdens de Openingsavond van het 28e Nederlands Film Festival op woensdag 24 september geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2008. De prijs wordt uitgereikt door minister Ronald Plasterk.

 

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

 

Rutger Hauer studeerde in 1967 af aan de Toneelacademie in Amsterdam en trad op in een groot aantal theaterproducties. In 1969 werd hij bekend door zijn hoofdrol in de televisieserie FLORIS van regisseur Paul Verhoeven. Vanaf 1973 verwierf hij internationale bekendheid als filmacteur door zijn hoofdrol in TURKS FRUIT van Paul Verhoeven, een van de meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilms aller tijden. Rutger Hauer is te zien in meer dan honderd Nederlandse en buitenlandse producties, waaronder KEETJE TIPPEL (1975) , SOLDAAT VAN ORANJE (1977) en SPETTERS (1980), alle wederom onder de regie van Paul Verhoeven. Met zijn rol in NIGHTHAWKS (1981) van Bruce Malmuth breekt hij door in de Verenigde Staten. Daarna acteert hij onder de regie van internationaal befaamde filmmakers als Ridley Scott (BLADE RUNNER, 1982), Sam Peckinpah (THE OSTERMAN WEEKEND, 1983), Nicolas Roeg (EUREKA, 1984), Richard Donner (LADYHAWKE,1985), Ernammo Olmi (THE LEGEND OF THE HOLY DRINKER, 1988), George Clooney (CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND, 2003) en Frank Miller en Robert Rodriguez (SIN CITY, 2005). In 2000 regisseerde hij samen met Erik Lieshout de korte film THE ROOM en momenteel werkt hij aan de film CHANGING FORTUNES over de Nederlandse verzetsheld Walraven van Hall die hij zelf zal regisseren.

 

Naast zijn acteerwerk spant Hauer zich de laatste jaren bijzonder in voor het genre korte film en voor het stimuleren en ontwikkelen van nieuw filmtalent. Dit doet hij onder meer door de Rutger Hauer FilmFactory en het I’ve Seen Films-International Short Film Festival in Milaan.

 

Jeltje van Nieuwenhoven, bestuursvoorzitter van de Stichting Nederlands Film Festival: ‘Zijn grote artistieke bijdrage op velerlei gebied in de filmsector en zijn niet aflatende inzet om zijn kennis te delen met jonge makers maken Rutger Hauer voor het bestuur van het festival de ideale kandidaat voor het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs.’

 

In 1981 tijdens de eerste Nederlandse Filmdagen, werd Hauer bekroond met het Gouden Kalf voor zijn gehele oeuvre. In 1994 was hij Gast van het Jaar van het festival. Simone de Vries maakte in 2006 een documentaire over hem getiteld BLOND, BLUE EYES. Rutger Hauer ontvangt het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2008 aan de vooravond van zijn 40-jarige filmcarrière.

 

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt sinds 1981 uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival. Eerder ging de Cultuurprijs naar Robby Müller (2007), Hans Kemna (2005), Jan Decleir (2003), Louis van Gasteren (2002), René Scholten (2001), Matthijs van Heijningen (1999), Geoffrey Donaldson (1998), Robbert Wijsmuller (1997), Jeroen Krabbé (1996), Wim Verstappen (1995), Jan de Vaal (1994), Jan Blokker (1993), Paul Verhoeven (1992), De Filmkrant (1991), Jos Stelling (1990), Ellen Waller (1989), Johan van der Keuken (1988), Fons Rademakers (1987), Anton Koolhaas (1986), Joris Ivens (1985), J.M.L. Peters (1984), Bert Haanstra (1983), Dan Ireland (1982) en J.G.J. Bosman (1981).

 

Bron: NFF

 

George Sluizer geeft Variety Cinema Militans Lecture op NFF

 

Regisseur, producent en scenarioschrijver George Sluizer, bekend van onder meer SPOORLOOS en HET STENEN VLOT, geeft dit jaar de Variety Cinema Militans Lecture. Hij zal in de lezing zijn visie op de toekomst van cinema in de huidige maatschappij geven. De lezing vindt plaats in het kader van de Holland Film Meeting, het internationale programma van het Nederlands Film Festival, op zaterdag 27 september om 17.30 uur in de Pieterskerk in Utrecht.

 

De vaste invalshoek van de Variety Cinema Militans Lecture, ‘de positie en levensvatbaarheid van de cinema in de huidige tijd’, is een bewerking van het thema uit het essay ‘Cinema Militans’ van de Nederlandse schrijver Menno ter Braak uit 1926.

 

De in 1932 in Parijs geboren George Sluizer studeerde aan de in deze stad gelegen IDHEC Film Academie. Zijn eerste film, de documentaire DE LAGE LANDEN (1961) werd bekroond met een Zilveren Beer op het filmfestival in Berlijn. In 1971 maakte hij zijn eerste speelfilm, JOÃO EN HET MES. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn meermaals bekroonde film SPOORLOOS (1988), die tevens tijdens het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm won. In 1992 maakte hij zelf de Amerikaanse remake van deze film: The Vanishing. In zijn lange filmcarrière heeft George Sluizer meer dan 18 films geregisseerd, geproduceerd en/of geschreven in vele landen en in zes verschillende talen.

 

Naast zijn werk als regisseur heeft George Sluizer gedoceerd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (1972-1979). In 2001 is hij benoemd tot Erelid van Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten.

 

De Variety Cinema Militans Lecture werd in voorgaande jaren gehouden door onder meer Marc Rothemund, Marion Hänsel, István Szabó, Peter Greenaway, Mira Nair, Tom Tykwer en Alan J. Pakula.

 

Aan de Variety Cinema Militans Lecture wordt aandacht besteed in de Daily van Variety.com en in de Weekly Variety.

 

Het 28e Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008. De Holland Film Meeting vindt plaats van donderdag 25 september tot en met maandag 29 september.

 

Bron: NFF

 

Nieuwe erotische thriller voor Paul Verhoeven

 

Na ‘Basic instinct’ en ‘Showgirls’ leek Paul Verhoeven zijn animo voor de erotische speelfilm te hebben verloren. De Nederlandse regisseur is echter momenteel in gesprek over een thriller die draait om een stagiair die het aanlegt met de vrouw van zijn baas. De opnamen voor het nog naamloze filmproject moeten begin volgend jaar van start gaan, zo meldt het Amerikaanse filmvakblad Variety.

 

Sinds zijn laatste speelfilm ‘Zwartboek’ heeft de 70-jarige Verhoeven zich heel wat projecten op de hals gehaald. Zo is hij onder meer bezig met een vervolg op ‘The Thomas Crown affair’, met opnieuw Pierce Brosnan in de hoofdrol. Ook werkt de filmmaker aan de thriller ‘Azazel’, met rollen voor Milla Jovovich en Dan Stevens.

 

Bron: Novum

 

Plannen voor film over vuurwerkramp Enschede

 

Speelfilmproducent Dutch Mountain Movies heeft plannen een speelfilm te maken over de vuurwerkramp die op 13 mei 2000 plaatsvond in Enschede. De producent heeft een optie genomen op de filmrechten van het boek Op Zoek naar de Waarheid van de Vuurwerkramp (2004) van journalist Simon Vuyk. Dat meldde zijn uitgeverij Vuyk & CO woensdag. Dutch Mountain Movies heeft inmiddels een voorstel voor een tv-film neergelegd bij de Publieke Omroep.

Op 15 september beslissen de hoofden drama van de omroepen hierover, aldus de uitgever. Het is de bedoeling dat de speelfilm rond 13 mei 2010, exact tien jaar na de ramp, voor het eerst te zien zal zijn. “Het is een relevant stuk geschiedenis”, verklaart een woordvoerder van Dutch Mountain Movies de interesse. “We willen proberen of we daar een stukje helderheid in kunnen krijgen. Er bestaan nog veel vraagtekens over de vuurwerkramp.”

 

Met behulp van een scenarioschrijver kan het verhaal van Vuyk gereconstrueerd worden, aldus de producent. “Al zullen we een paar dingen wel moeten indikken en dramatiseren.” De productiemaatschappij weet nog niet hoe ze de enorme ontploffing zelf in beeld gaat brengen. Als de Publieke Omroep wel wat in het idee ziet, beginnen de opnames in het voorjaar van 2009.

Bron: ANP