web analytics

Nieuws van 11 augustus

Reacties zijn gesloten

– Nederlandse films in de openlucht

– Boek over filmgeschiedenis Utrecht

– ‘De Indiaan’ feestelijk in première

– Teleurstellende bioscoopcijfers ‘Suske en Wiske’

– Hoofdrol Sylvia Hoeks in ‘Tirza’

 

 

Nederlandse films in de openlucht

 

Op 4, 12 en 13 september presenteert het Nederlands Film Festival: Films in Wijken, drie TOP-films van Nederlandse bodem die garant staan voor een hele avond zomers kijkplezier!

 

De vertoningen vinden plaats op bijzondere (culturele) plekken in Utrecht, allen geheel in de openlucht. Alle voorstellingen zijn GRATIS te bezoeken. Films in Wijken is een samenwerking van het Nederlands Film Festival met Gemeente Utrecht, Rabobank Utrecht, Kosmopolis Utrecht, ZIMIHC, NL30, Cultuur19, Beyond en het Utrecht Uitfeest.

 

Programma-overzicht:

 

  • Vrijdag 04 September verandert ‘Park de Watertoren’ te Overvecht in een heuse buitenbioscoop. In het voorprogramma wordt de korte film MISSIEPOO16 vertoond en als hoofdfilm de misdaadkomedie TAARTMAN (foto). De voorstelling draait van 21.30 tot 23.00 uur. 
  • Zaterdag 12 September wordt in het ‘Leidsche Rijn Park’ de satirische komedie VOX POPULI vertoond. Ton Kas won met zijn bijdrage in deze film een Gouden Kalf voor beste mannelijke bijrol maar ook van Tara Elders en Johnny de Mol zal gesmuld kunnen worden. De voorstelling zal draaien van 21.30 tot 22.50. 
  • Zondag 13 September kan je vanaf je bootje en vanaf de kade genieten van de film DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK. Ook dit jaar weer wordt de  Drijf- In- Openluchtbioscoop georganiseerd bij de Weerdsluis. Dit is ter afsluiting van het Utrecht Uitfeest én ter opening van het culturele seizoen Utrecht. De voorstelling draait van 21.30 tot 23.00 uur.

 

Bron: NFF

 

Boek over filmgeschiedenis Utrecht

 

Tijdens het komende Nederlands Film Festival zal de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het boek “Sensationele voorstellingen en passend vermaak – Film en bioscoop in Utrecht”. Geschreven door Bas Agterberg, Bert Hogenkamp, Gonnie Oosterbaan, Herman de Wit en Klaas de Zwaan.

 

Het boek behandelt de rijke filmgeschiedenis van Utrecht. De film heeft, vanaf de eerste vertoning op 29 november 1896, een bijzondere plaats ingenomen in het culturele leven van de stad. Utrechtse filmexploitanten speelden een belangrijke rol in de Nederlandse Bioscoopbond, het eerste filmfestival van Nederland vond in Utrecht plaats en het oudste filmhuis van Nederland staat in Utrecht. Onder leiding van prof. dr. Bert Hogenkamp is de afgelopen jaren aan de Universiteit Utrecht de lokale film- en bioscoopgeschiedenis intensief onderzocht. De resultaten zijn in deze uitgave gebundeld.

 

Bron: NFF

 

‘De Indiaan’ feestelijk in première

  

De nieuwe jeugdfilm van Ineke Houtman (Madelief, Stille Nacht) ‘De Indiaan’ is afgelopen zondag feestelijk in première gegaan in het Tuschinski theater te Amsterdam. Cast, crew en genodigden waren bij de première aanwezig. ‘De Indiaan’ vertelt het verhaal van de achtjarige Koos die graag op zijn imposante, oer-Hollandse vader wil lijken. Eenvoudig is dat niet, want hij is geadopteerd uit Peru en dus klein en donker. Dan ziet hij voor de supermarkt een Peruaanse jongen die vreemde muziek staat te maken. Zo komt hij erachter dat hij ook van oorsprong een indiaan is. Vanaf dat moment doet hij er alles aan om, ondanks zijn Hollandse ouders, een echte indiaan te zijn.

 

Teleurstellende bioscoopcijfers ‘Suske en Wiske’

 

De Vlaamse animatiefilm ‘Suske en Wiske & de Texas Rakkers’ weet in Nederland geen volle zalen te trekken. Na tweeëneenhalve week heeft de film iets meer dan 320.000 euro opgebracht, wat gelijk staat aan tussen de 45.000 en 50.000 verkochte kaartjes. In vergelijking met vorig weekend daalde de opbrengst met bijna 50%, wat gezien het mooie weer geen verrassing mag heten; het gehele bioscoopbezoek daalde dit weekend namelijk met 34%. Met een twaalfde positie in de top 20 van best bezochte films moet de film nog hard aan het werk om de kaap van 100.000 bezoekers te overschrijden.

 

‘Het Geheim van Mega Mindy’ staat na vijf speelweken op een elfde plaats, met een totale opbrengst van bijna 1,2 miljoen heeft de film ruim 160.000 bezoekers naar de zalen weten te lokken. De film draait nog in 106 zalen door het hele land. 

 

Hoofdrol Sylvia Hoeks in ‘Tirza’

 

Actrice Sylvia Hoeks (Vuurzee, De Storm) kruipt in de huid van Tirza in de gelijknamige film naar het boek van Arnon Grunberg. Dat maakte distributeur Independent Films dinsdag bekend. Gijs Scholten van Aschat speelt haar bezorgde vader. Johanna Ter Steege is te zien als vaak afwezige moeder. Begin september beginnen de opnamen van de speelfilm in Den Haag, Zuid-Afrika en Namibië. De regie is in handen van Rudolf van den Berg (De Avonden, Oud Geld) die ook het scenario schreef. Producenten zijn Jeroen Koolbergen van Cadenza Films en San Fu Maltha van Fu Works. Tirza komt in najaar 2010 in de Nederlandse bioscopen.

 

Bron: Nu.nl