web analytics

Nieuws van 28 november

Reacties zijn gesloten

– Rutger Hauer mogelijk in Karel de Grote-film

– Spaanse prijs voor Het Zusje van Katia

– Monic Hendrickx wint in Australië

– Documentaire over ‘Soldaat van Oranje’

– Documentaire over Theo van Gogh in de maak

 

 

Rutger Hauer mogelijk in Karel de Grote-film

 

Producent Lagestee Film werkt aan een grote, epische film over het leven van keizer Karel de Grote. Het scenario baseert zich op drie middeleeuwse ridderverhalen: Karel ende Elegast, het Roelantslied en De Ferguut. De beoogde hoofdrolspeler is Rutger Hauer. Dat heeft Lagestee maandag gemeld. Volgens de regisseur is The Mighty Oliphaunt, zoals de werktitel luidt, de eerste grote speelfilm die over het leven van de Europese vorst wordt gemaakt. Het bedrijf heeft al een Duitse coproducent gevonden die meedoet aan het project. De bedoeling is dat de opnames in 2009 of 2010 plaatsvinden, afhankelijk van het vinden van de overige financiers voor het project.

 

Karel de Grote (742-814) was koning van de Franken en vanaf 800 ook keizer van het West-Romeinse Rijk. Hij wordt de vader van Europa genoemd, omdat hij de eerste vorst was die over bijna heel West-Europa heerste. Hij zag het als zijn taak om scholing, beschaving en het christelijke geloof onder zijn burgers te verspreiden. Na zijn dood verbrokkelde Europa.

 

Bron: Nu.nl 

 

Spaanse prijs voor Het Zusje van Katia

 

De film Het Zusje van Katia is het afgelopen weekeinde op het vijfde Sevilla Festival de Cine Europeo bekroond met de Zilveren Giraldillo. Aan de prijs is een bedrag van 30.000 euro verbonden, bestemd voor de distributie van de film in Spanje. De prijs werd in ontvangst genomen door Andres Barba, de Spaanse schrijver van de gelijknamige roman waar de film op is gebaseerd. Ook actrice Julia Seijkens en producent Hans de Wolf van Keyman Film waren er bij. Dit maakte Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, bekend.

 

Bron: ANP

 

 

Monic Hendrickx wint in Australië

 

Monic Hendrickx is donderdag in Australië bekroond voor haar rol in de film Unfinished Sky, de remake van de Nederlandse productie De Poolse Bruid. De Nederlandse actrice nam zelf de prijs in ontvangst voor beste actrice bij de uitreiking van de Inside Film Awards in de stad Gold Coast in Australië. Unfinished Sky won de publieksprijs ook in de categorieën regisseur, montage en production design, aldus coproducent IDTV Film donderdag. De Nederlands-Australische coproductie was acht keer genomineerd voor de filmprijzen. De film van Peter Duncan heeft ook tien nominaties voor de Australian Film Institute Awards (AFI), de Australische evenknie van de Amerikaanse Oscars. De uitreiking hiervan is op 6 december in Melbourne.

 

Hendrickx speelt in Unfinished Sky Tameena, een illegale Afghaanse immigrante die vlucht uit een bordeel waar zij wordt mishandeld. Na een lange tocht strandt ze op het erf van de Australische boer John (William McInnes). John ontfermt zich over Tameena en verzorgt haar. Ondanks het feit dat de taalbarrière groot is, ontstaat een bijzondere relatie tussen John en Tameena. Karim Traïdia regisseerde De Poolse Bruid, die in 1998 uitkwam. Hendrickx speelde in deze film eveneens de hoofdrol. Haar personage was toen een Poolse vrouw.

 

Bron: Nu.nl

 

Documentaire over ‘Soldaat van Oranje’

 

Producent Lagestee Film werkt aan een documentaire over Erik Hazelhoff Roelfzema. De film, die de AVRO in de week voor Bevrijdingsdag uitzendt, bevat onder meer het laatste interview dat de ‘Soldaat van Oranje’ gaf voor zijn dood in september 2007. Dat heeft de producent maandag bekendgemaakt. Filmmakers Carel Erasmus en Floris Meinardi hielden het interview met Roelfzema eigenlijk ter voorbereiding op de documentaire. Maar na zijn dood besloten ze een groot deel van het materiaal toch in de film zelf te verwerken.

 

De documentaire, met als werktitel De Soldaat Achterna, richt zich vooral op het leven van Roelfzema na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren vijftig ontpopte hij zich tot voorvechter van de vrije Republiek der Zuid-Molukken. Deze periode zou eigenlijk het onderwerp zijn van de speelfilm Soldaat van Oranje 2, waarvoor regisseur Jean van de Velde al een scenario schreef. Het project liep echter spaak toen producent Rob Houwer volgens Van de Velde zijn afspraken over het budget niet nakwam.

 

Bron: AD Filmwereld

 

Documentaire over Theo van Gogh in de maak

 

Het leven van Theo van Gogh wordt onderwerp van een Amerikaanse documentaire. Producenten zijn Oscarwinnares Eva Orner en Brucce Weiss die eveneens verantwoordelijk was voor de Amerikaanse remakes van de films van Van Gogh. ,,Het streven is dat de documentaire volgend jaar 2 november af is. De producenten werken nog aan de financiering, daarom waren ze op het IDFA”, zei Gijs van de Westelaken donderdag. Van de Westelaken produceerde het merendeel van de Nederlandse films van Theo van Gogh.

 

De regie van de Amerikaanse documentarie is in handen van Joe Berlinger, bekend van Metallica: Some Kind of Monster. Volgens Weiss kan deze regisseur Van Goghs levensverhaal gemakkelijker naar een internationaal publiek vertalen. De documentaire gaat daarom niet alleen in op het levensverhaal van de cineast, maar ook over het politieke klimaat en kwesties rondom multiculturalisme en integratie.

 

Bron: AD Filmwereld