web analytics

Nieuws van 12 november

Reacties zijn gesloten

– Prijs voor Shismaref van Jan Louter

– Publieke werken van Rosenboom verfilmd

– Ook succes voor Een Stukje Blauw in de Lucht van Bob Entrop

 

 

Prijs voor Shismaref van Jan Louter

De film The last days of Shismaref van regisseur Jan Louter heeft tijdens het AFI FEST 2008 in Los Angeles de Special Mention Jury Award gewonnen in de categorie: International Feature Documentary. Het AFI FEST is het prestigieuze filmfestival van het American Film Institute in Hollywood. In de film wordt aan de hand van 3 Inupiaq (Eskimo) families het naderende einde van een eeuwenlange traditionele levenswijze op het eiland Sarichef in het noorden van Alaska verbeeld. Tegelijkertijd toont de film dat er een veel grotere dreiging boven het hoofd van de Inupiaq gemeenschap hangt: door de verandering van het klimaat is hun eiland namelijk binnen 10 jaar door de oceaan verzwolgen. Niet voor niets noemde Al Gore de bewoners van Shishmaref de eerste klimaatvluchtelingen op aarde. Toch is de film ondanks de alarmerende situatie geen politiek pamflet. The last days of Shismaref is een film over identiteit, vergankelijkheid en het botsen van verschillende tijdperken en culturen. De Nederlandse première van The last days of Shismaref was op 27 september tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Vanaf 9 oktober draait de film landelijk in de bioscoop.

 

Het project The last days of Shismaref manifesteert zich in diverse elkaar aanvullende en versterkende media: een boek en tentoonstelling met fotografie van Dana Lixenberg en filmbeelden van cameraman Melle van Essen en regisseur Jan Louter (vanaf 9 november in LPII/Las Palmas i.s.m. het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam) en een website www.thelastdaysofshishmaref.nl

 

The last days of Shismaref is een produktie van Miroir Film, gecoproduceerd door LLiNK en gedistribueerd door Cinemien.

 

 

Publieke werken van Rosenboom verfilmd

 

Producent IDTV Film werkt aan een verfilming van het boek Publieke Werken van Thomas Rosenboom. Scenarist Frank Ketelaar (In Oranje) is gevraagd het boek voor het witte doek te bewerken. De beoogd regisseur is Theu Boermans, de artistiek leider van De Theatercompagnie.
Dat heeft IDTV Film zaterdag gemeld. In Publieke Werken beschrijft Rosenboom hoe de Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder de prijs van zijn huis tot absurde hoogten probeert op te drijven als blijkt dat de gemeente op die plek een hotel wil bouwen. Vedder wordt uiteindelijk het slachtoffer van zijn eigen speculaties. Schrijver Rosenboom won in 2000 de Libris Literatuur Prijs voor het boek.
Eerste staat voor Boermans nog de verfilming van Gysbrecht van Aemstel van Vondel op het programma. De opnames daarvan moeten komend jaar plaatsvinden.

 

Bron: ANP

 

 

Ook succes voor Een Stukje Blauw in de Lucht van Bob Entrop

 

De film Een Stukje Blauw in de Lucht is bekroond met een Grand Prix voor de beste film op het International Filmfestival Golden Wheel, in Skopje, Macedonië. Deze prijs werd uitgereikt door de burgemeester van Skopje. Eerder ontving deze film de Erasmus Euromedia Medal. Deze prijs wordt jaarlijks in Wenen uitgereikt door de European Society for Education and Communication.

 

In een Een Stukje Blauw in de Lucht wordt het aangrijpende verhaal verteld van twaalf Sinti en Roma, zigeuners die de tweede wereldoorlog hebben overleefd en daar voor het eerst over spreken en daarmee een taboe doorbreken. In soms heftige en ook mooie beelden en verhalen wordt de toeschouwer meegezogen in een stuk geschiedenis dat tot nu toe altijd is verzwegen.

 

Een Stukje Blauw in de Lucht is één van de drie films uit het Gipsy Life: Sinti & Roma drieluik, van regisseur Bob Entrop over Sinti en Roma, die door Living Colour Entertainment uitgebracht is op DVD. De twee andere films uit het drieluik zijn Volk zonder Eigen Land en Muzikanten voor het Leven.

 

 Een Stukje Blauw in de Lucht  is vertoond op de filmfestivals van Jeruzalem, New York, Praag en Skopje.