web analytics

Nieuws van 14 januari

Reacties zijn gesloten

– Paula van der Oest verfilmt Koning van Katoren

– Regisseur Aliona van der Horst wint DDG Award

– Geen Oscar voor ‘Dunya & Desie’

– Malkovich wil boek Grunberg verfilmen

 

 

Paula van der Oest verfilmt Koning van Katoren

 

Regisseuse Paula van der Oest (Verborgen Gebreken, Moonlight) gaat het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw verfilmen. Na Oorlogswinter en Briefgeheim is Koning van Katoren het derde boek van Terlouw dat verfilmd zal worden.

 

Het veelvuldig bekroonde boek Koning van Katoren (1971) vertelt over de 17-jarige Stach, die de gestorven koning van het land Katoren wil opvolgen. De zes ministers die de macht hebben, geven als test Stach zeven onuitvoerbare opdrachten. Het verhaal is een modern sprookje met een dubbele laag: elke opdracht staat voor een belangrijk maatschappelijk probleem. In het verhaal worden eigenlijk de politieke ideeën van Jan Terlouws partij D66 duidelijk uitgelegd. In 2007 verscheen er een vervolg op het boek: Zoektocht in Katoren. 

 

Bron: ANP

 

Regisseur Aliona van der Horst wint DDG Award

 

De DDG Award 2008 is gisteravond uitgereikt aan Aliona van der Horst. Zij wint deze prijs voor de meest opmerkelijke regieprestatie van het afgelopen jaar. Haar collega DDG-leden hebben dat via een internetstemming bepaald. Aliona van der Horst (1970) wint de DDG Award voor Boris Ryzhy, waarvoor zij op het afgelopen IDFA de Zilveren Wolf Award won. Deze korte documentaire is een portret van de vroeg gestorven Russische dichter Boris Ryzhy en de grauwe industriestad Ekaterinburg die veel invloed had op zijn leven en werk. De film kwam tot stand in samenwerking met Maasja Ooms (1968), die tekende voor het camerawerk en de montage. Van der Horst regisseerde verder ondermeer Voices of Bam (2006), Passie voor de Hermitage (2003) en Na de lente van’68, een kleine liefdesgeschiedenis (2001).

 

De andere twee genomineerden waren Eugenie Jansen (1965), genomineerd voor Calimucho, die tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival bekroond werd met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek, en Martin Koolhoven (1969), genomineerd voor Oorlogswinter, die in de afgelopen weken ruim een half miljoen bioscoopbezoekers trok.

 

De DDG Award is tijdens het tienjarig bestaan eind 2007 ingesteld door de Dutch Directors Guild. Het doel van de prijs is om de schoonheid en de diversiteit van het regievak voor het voetlicht te brengen. De prijs, een door Jeroen Henneman ontworpen wisseltrofee, is door de vorige winnares Jiska Rickels uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Filmmuseum te Amsterdam.

 

Bron: DDG

 

Geen Oscar voor ‘Dunya & Desie’

 

Nederland vist dit jaar achter het net bij de uitreiking van de Oscars. De Nederlandse inzending, de film Dunya en Desie, staat niet op de lijst van negen films die meedingen naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Eerder viel Nederland ook al af in de race om de Golden Globes en de BAFTA’s, de Britse Oscars.

 

Bron: ANP / AD

 

Malkovich wil boek Grunberg verfilmen

 

Acteur John Malkovich wil De Geschiedenis van mijn Kaalheid verfilmen, een roman die Arnon Grunberg schreef onder het pseudoniem Marek van der Jagt. Grunberg wimpelde een verzoek af om een scenario te schrijven voor Malkovich, die zelf de rol van vader van de hoofdpersoon op zich wil nemen.

 

Malkovich, afgelopen weekeind in Nederland om de documentaire Mondays & Strawberry Pies van Coco Schrijber te promoten waarvoor hij de voice-over deed, vertelde de Volkskrant over het project. Grunberg bevestigt vanuit New York per e-mail de contacten met Malkovich; in de herfst van 2007 dineerde hij met hem. „Het was een genoegen. Hij is een goede kok.” Malkovich liet weten dat schrijfster Evgenia Citkowitz inmiddels was benaderd om het script te schrijven en dat hijzelf de vader wil spelen die zijn kinderen stipt eens per maand slaat.

 

De Geschiedenis van mijn Kaalheid gaat over een schlemiel uit een rijk en verknipt milieu die een groots dichter en minnaar wil zijn, maar die werkt in een drogisterij. Volgens Grunberg nam de Oostenrijkse producent Wolfgang Ramml een optie en verlengde die meermalen. Ramml liet Grunberg als eerste weten dat Malkovich geïnteresseerd was in een scenario.

 

Grunberg, die in 1998 een scenario schreef voor Het Veertiende Kippetje, heeft daar geen zin in. Waarom „zou je je de ellende op de hals halen die onlosmakelijk verbonden is met het schrijven van scenario’s: tientallen mensen die het beter weten dan jij, etcetera.”

 

Grunberg heeft geen idee of het project doorgaat: „In het geval van film en liefde geldt: eerst zien, dan geloven.” Noch koestert hij illusies over artistieke invloed. „Dat voorkomt onnodige verbittering en tijdverlies.” Wel ziet hij graag dat Malkovich ook regisseert: diens speelfilmdebuut The Dancer Upstairs beviel Grunberg zeer. „In die zin is er hoop.” Malkovich’ filmmaatschappij Mr.Mudd produceerde filmhuishits als Ghost World en Juno.

 

Bron: NRC