web analytics

Nieuws van 15 september

Reacties zijn gesloten

– ‘Mafrika’ krijgt eindelijk release

– Rutger Hauer ontvangt Friese cultuurprijs

– Nieuwe film Thekla Reuten wint prijs

– Laatste film met wijlen Huydts in première

 


‘Mafrika’ krijgt eindelijk release

 

De Nederlandse film Mafrika van regisseur Paul Ruven krijgt ruim een jaar na afronding van het project een release. De film, die vorig jaar te zien was op het Nederlands Film Festival en daar het Gouden Kalf Publieksprijs won, verdween na het faillisement van de producent in handen van de curator. Paul Ruven maakte in een blog op Film1 bekend dat de film binnenkort op DVD verschijnt. Tevens onthulde de regisseur dat de film geselecteerd is voor het Filmfestival van Caïro, het belangrijkste Noord-Afrikaanse filmfestival.

 

Mafrika is op zondag 11 oktober te zien op Film1.

 

Bron: Film1

 

Rutger Hauer ontvangt Friese cultuurprijs

 

Acteur Rutger Hauer ontvangt dit jaar de Friese cultuurprijs De Gratama. De prijs bestaat sinds 1997 en wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die zich buitengewoon verdienstelijk maakt op cultureel maatschappelijk gebied in Friesland. De Gratama is vernoemd naar de Friese zanger en acteur Rients Gratama.

 

Volgens de gemeente Smallingerland, die de prijsuitreiking organiseert, verdient Hauer de prijs omdat de wortels van zijn vak in Friesland liggen. ,,Hij speelde in het begin van zijn carrière in producties van de Noorder Compagnie, een toneelgezelschap uit Drachten. Daarna heeft hij zich ontpopt tot een internationaal acteur.” De Gratama wordt op zondag 20 september uitgereikt in Schouwburg De Lawei in Drachten.

 

Bron: ANP / Ad.nl

 

Nieuwe film Thekla Reuten wint prijs

 

Waffenstilstand, de nieuwe film van actrice Thekla Reuten, heeft op het Festival van Montreal de prijs van de Oecumenische jury gewonnen. Dat heeft haar agent zondag gemeld. De prijs wordt uitgereikt aan films die op een bijzondere manier bijdraagt aan de bevordering van ethische, sociale en geestelijke waarden. Waffenstilstand is een roadmovie over twee artsen en twee journalisten die tijdens een wapenstilstand gedurende de belegging van Fallujah in september 2004 naar de Iraakse stad afreizen om hulp te bieden.

 

De 33-jarige Reuten speelt de hoofdrol van een van de twee artsen. Zij nam de film afgelopen winter op in Marokko. Het is niet de eerste buitenlandse productie waarin de Nederlandse actrice te zien is. Eerder speelde zij onder meer in de Duitse productie Rosenstrasse en de Amerikaanse films In Bruges en Highlander 5 en de series SleeperCell en Lost. Het is nog niet bekend wanneer Waffenstilstand in de Nederlandse bioscopen te zien is.

 

Bron: ANP / Nu.nl

 

Laatste film met Frederique Huydts in première

 

De film Lege Maag gaat eind deze maand in première op het Nederlands Film Festival. In de film is een rol weggelegd voor actrice Frederique Huydts (Meiden van de Wit, De Brug), die in april 2006 op 38-jarige leeftijd overleed aan darmkanker. De film betekende het speelfilmdebuut voor de actrice, maar kreeg nooit een roulement.

 

Lege maag werd al in 2006 gemaakt, maar het lukte de makers niet om de film aan de man te brengen. Een gehermonteerde versie levert wel een première tijdens het Nederlands Film Festival op, meldt producent Eyeworks maandag. De film wordt op 25 september vertoond in Utrecht. Lege maag was vorig jaar al wel een groot succes op het Amsterdamse Festival van de Afgewezen Film.

 

Bron: MrMovie.nl / Novum