web analytics

Nieuws van 16 maart

Reacties zijn gesloten

– Pieter Kuijpers werkt aan nieuwe film

– Cultuurprijs gemeente Utrecht voor Doreen Boonekamp

– Kindster gezocht voor Sinterklaasfilm

– ‘Oogverblindend’ naar internationale festivals

– Sinterklaasjournaalfilm in de maak

– ‘The Seven of Daran’ wint Gouden Prijs in Cairo

 


Pieter Kuijpers werkt aan nieuwe film

 

Regisseur Pieter Kuijpers (Van God Los, TBS) werkt aan een nieuwe film. Edward Stelder schreef het scenario. De film, die nog geen titel draagt, gaat over een dertienjarige jongen die eind jaren zeventig misdienaar is. Hij gelooft in God zoals in Sinterklaas. De jongen wordt verliefd op een zestienjarig meisje dat leukemie heeft. Een kansloze liefde, niet alleen vanwege de ziekte, maar ook het leeftijdsverschil. De jongen vertrouwt erop samen met God het meisje te kunnen redden.

 

Kuijpers: “Het scenario ligt klaar. Het nu alleen nog zaak de financiering rond te krijgen. De AVRO doet alvast mee. Een deel van de financiering ga ik in Duitsland zoeken. Het wordt geen al te dure film, dus ik verwacht geen problemen.” Of de film, die zich afspeelt in het Limburgse heuvellandschap, in het Nederlands of dialect wordt opgenomen, hangt af van de kwaliteiten van de acteurs die auditie komen doen. Naar verwachting zal de film volgend jaar te zien zijn.  

 

Bron: Brunssum Aktueel
 

 

Cultuurprijs gemeente Utrecht voor Doreen Boonekamp

 

Doreen Boonekamp, directeur van het Nederlands Film Festival, krijgt op 17 april uit handen van wethouder van Eijk de cultuurprijs 2009 van de gemeente Utrecht. Deze prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een persoon, groep of organisatie die gedurende langere tijd van groot belang is geweest voor het culturele leven in de stad Utrecht.

 

Doreen Boonekamp krijgt de prijs omdat ze de afgelopen jaren heel veel heeft gedaan voor de Utrechtse kunstsector. Zij heeft haar landelijke bekendheid effectief gebruikt in de recente onderhandelingen over het Kunstenplan 2009-2012 ten behoeve van de culturele sector in Utrecht. Ook is onder haar leiding het Nederlands Film Festival uitgegroeid tot het grootste media-event van Nederland. Volgens wethouder van Eijk is Doreen Boonekamp heel waardevol voor het culturele leven in de stad Utrecht. “Met haar grote landelijke netwerk en tomeloze inzet is ze bij uitstek dé ambassadrice van de Utrechtse kunstensector”.

 

De cultuurprijs van de stad Utrecht is door het college van Burgemeester en wethouders ingesteld in 1991. Tot nu toe is de prijs vijf maal eerder uitgereikt: aan de Organisatie Oude Muziek (1992), Aram Adriaanse, regisseur en programmeur, o.a. bij de Paardenkathedraal (1995),  postuum aan Tineke de Jonge, bij overlijden directeur multicultureel centrum Rasa (1998), Guus Reith, leraar Niels Stensen college en actief op gebied van cultuureducatie (2001) en Rien Sprenger, bestuursvoorzitter faculteit theater van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (2004). 

 

Bron: NFF

 

Kindster gezocht voor Sinterklaasfilm

 

Met het vervolg op Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek komt regisseur Martijn van Nellestijn met de grootste en spannendste sinterklaasfilm die ooit is gemaakt. De film zal opgenomen worden in Nederland, Belgie, Frankrijk en Spanje. Producent Erik-Jan Slot en regisseur Martijn van Nellestijn zijn voor de film de komende drie weken op zoek naar een kinderster. Voor de nieuwe film wordt gezocht naar een meisje tussen de 12 en 15 jaar met een jong uiterlijk om één van de hoofdrollen te gaan vervullen.

 

SRSP Films producent Erik-Jan Slot en producent/regisseur Martijn van Nellestijn leggen deze week de laatste hand aan het script voor de film. “We gaan dit jaar met een gigantisch groot en spannend avontuur komen”, aldus producent Erik-Jan Slot. De lijst met namen van acteurs die dit keer op het grote witte doek act de presence geven wordt erg indrukwekkend en zal één van de grootste lijsten worden die we de afgelopen jaren hebben gemaakt. ” Eén van de hoofdrollen is het meisje Nathalie die samen met Chrisje (Christian Nieuwenhuizen (Tarzan, Joseph) een fantastisch avontuur beleefd in de nieuwe film. Meisjes kunnen zich opgeven via www.sinterklaasdefilm.nl

 

Bron: SRSP Film

 

‘Oogverblindend’ naar internationale festivals

 

De Nederlandse film Oogverblindend is geselecteerd voor verschillende internationale filmfestivals, aldus regisseur Cyrus Frisch. Zo draait de productie met Georgina Verbaan en Rutger Hauer in het programma Showcase op het filmfestival Tribeca in New York, dat van 22 april tot en met 3 mei plaatsvindt. De film wordt op 30 april, 1 en 2 mei vertoond op het prestigieuze Amerikaanse filmfestival. Daarnaast draait Oogverblindend op het Buenos Aires International Independent Film Festival (Bafici) in Argentinië, dat van 25 maart tot en met 5 april plaatsvindt, en op Era New Horizons International Film Festival in Polen (23 juli – 2 augustus)

 

In de film van Frisch (ook bekend door Vergeef Me en Blackwater Fever) spelen Verbaan en Hauer de rollen van een jonge vrouw in Nederland en een arts in Argentinië, die een telefoongesprek voeren. Zij kan het aanschouwen van het leed van de mens en de wereld niet aan en vindt in hem een luisterend oor. Ondanks de fysieke afstand groeit tussen hen een sterk gevoel van verbondenheid. De volledig Engels gesproken film ging in januari in première op het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Oogverblindend draait vanaf 3 september in de Nederlandse bioscopen. 

 

Bron: ANP

 

Sinterklaasjournaalfilm in de maak

 

De Goedheiligman is dit najaar in tweevoud in de Nederlandse bioscopen aanwezig. Behalve de al aangekondigde tweede film over Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek is er óók een film over het Sinterklaasjournaal in de maak. Dat heeft distributeur Independent Films donderdag gemeld. Over de inhoud van Het Sinterklaasjournaal: De Film kan de zegsvrouw nog niets zeggen. ,,Behalve dat de échte Sinterklaas en de échte Pieten er natuurlijk in meespelen”, voegt ze daar aan toe. Aan het script van de film wordt nu geschreven. De NPS, de omroep die het Sinterklaasjournaal op televisie uitzendt, participeert in de filmproductie. Beide Sinterklaasfilms moeten op 7 oktober in première gaan.

 

Bron: ANP

 

‘The Seven of Daran’ wint Gouden Prijs in Cairo

 

De Nederlandse film The Seven of Daran: The Battle of Pareo Rock heeft dit weekend de Gouden Prijs gewonnen voor beste speelfilm op het 19th Cairo International Film Festival for Children (CIFFC). De bekendmaking van de prijs vond afgelopen vrijdag plaats tijdens de sluitingsceremonie van het festival in het Cairo Opera House. De jury prees de film om zijn ‘uitstekende creativiteit en sterke verhaallijn’ en zegt verder dat ‘de film relaties tussen verschillende rassen op een mooie en  harmonieuze manier laat zien’. Het CIFFC is het enige festival voor kinderen in het Midden Oosten. 315 films en TV programma’s uit 53 verschillende landen en regionen namen deel aan dit internationale en culturele event in Cairo.

 

De film ging afgelopen september in release in de Nederlandse bioscoop en is inmiddels vertoond op het kinderfestival Giffoni in Italië, het Hamburg International Film Festival, het Oulu International Film Festival in Finland, het Dubai International Film Festival en het Barican Film Festival in Londen. Sinds 11 februari is The Seven of Daran: The Battle of Pareo Rock verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

 

Met zijn regie speelfilmdebuut won Lourens Blok tijdens het 28ste Nederlands Film Festival in Utrecht de Filmprijs van de Stad Utrecht. Het juryrapport vermeldt: ‘De maker weet zijn kijkers te boeien en te ontroeren, zonder clichés te schuwen. De acteurs overtuigen net als hun dialogen. Zij zijn treffend gecast en uitstekend geregisseerd. De totale vormgeving, de stunts en de special effects zijn spectaculair en functioneel. Het is een intelligent gemaakte en uiterst professionele avonturenfilm.’

 

De spannende en magische avonturenfilm is gebaseerd op de fictieve legende van ‘De Zeven Van Daran’, waarin zeven magische dieren (wit van kleur) al sinds het begin der tijden waken over  de balans tussen goed en kwaad. Als er onheil dreigt wordt de hulp ingeroepen van een kind met een ‘puur hart’. Naar een verhaal van Rolf Visser schreef Bart Juttmann het scenario. De film werd geproduceerd door Rolf Visser en Felice Bakker van AAA Pictures.

 

Bron: MVSP