web analytics

Nieuws van 17 november

Reacties zijn gesloten

– ‘Nothing Personal’ wint in Sevilla en op Noordelijk Filmfestival

– Paula van der Oest maakt film over de crisis

– ‘Annie M.G.’ beleeft voorpremière in bioscopen

– Korte film ‘Zand’ zet zegetocht voort

– ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ in première

– Filmproject DSBTheMovie zoekt slachtoffers

– ‘The Rainbow Warriors of Waiheke Island’ in première op IDFA


‘Nothing Personal’ wint in Sevilla en op Noordelijk Filmfestival

Nothing Personal, het Engelstalige filmdebuut van de Nederlandse Urszula Antoniak met Lotte Verbeek en Sthephen Rea in de hoofdrollen, heeft dit weekend wederom een aantal toonaangevende (internationale) filmprijzen in de wacht gesleept. Op het Filmfestival van Sevilla, Spanje, ontving de film zaterdagavond 14 november de Silver Giraldillo Offical Section. Het is de op een na grootste prijs. De Golden Giraldillo ging naar Jessica Hausner voor de film Lourdes. “The understanding of the characters and their mysterious development, the pain of their loss and their recovering were beautifully portrayed in Nothing Personal”, aldus de jury, waarvan Nicolas Roeg (Don’t Look Now) de voorzitter was. Urszula Antoniak nam de prijs, een bedrag van € 25.000,- om de distributie in Spanje extra te stimuleren, in ontvangst. De film won tevens de ASECAN Award, de prijs van de filmkritiek van Andalusië. Op het Noordelijk Filmfestival te Leeuwarden won de film de Publieksprijs.

Bron: MVSP

Paula van der Oest maakt film over de crisis

Regisseuse Paula van der Oest maakt een film over de gevolgen van de kredietcrisis. Dit heeft producent Kees Kasander maandag gemeld. De film, met de titel The Domino Effect, toont het effect van de economische malaise op de levens van een flink aantal mensen in verschillende werelddelen. De productie wordt gedraaid op verschillende locaties in de Verenigde Staten, India, China, Zuid-Afrika en Nederland. In elk segment spreken de acteurs hun eigen taal. Van der Oest is vrijdag begonnen met draaien in Michigan. De productie doet in december Rotterdam aan. De Nederlandse hoofdrollen worden gespeeld door Theo Maassen, Jelka van Houten en Bracha van Doesburgh. Van der Oest heeft het script in korte tijd geschreven. De kosten van het project bedragen 1,6 miljoen euro. Het is de bedoeling dat The Domino Effect al in april klaar is.

Het is de bedoeling dat Van der Oest, die eerder onder meer het voor een Oscar genomineerde Zus & Zo maakte, daarna in Zuid-Afrika de film Smoke and Ochre gaat draaien. De hoofdrollen in de biografiefilm over dichteres Ingrid Jonker, die streed tegen de apartheid in haar land, worden vertolkt door Carice van Houten, Rutger Hauer en Sebastian Koch. In het najaar staat voor Van der Oest de verfilming van het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw op het programma.

Bron: Nu.nl / ANP

‘Annie M.G.’ beleeft voorpremière in bioscopen

De televisieserie Annie M.G., vanaf 3 januari door NPS en VARA uitgezonden op Nederland 2, is in de kerstvakantie al exclusief te zien in 14 filmtheaters door het land. De volledige zevendelige dramaserie over het leven van Annie M.G. Schmidt wordt in een marathonvoorstelling van ruim 7 uur vertoond in de volgende steden: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Hilversum, Maastricht,  Nijmegen, Rotterdam en Vlissingen.

Annie M.G – haar liedjes, haar liefde, haar leven – is een liefdesepos over het leven van Annie M.G. Schmidt. De serie vertelt het verhaal van de schuchtere domineesdochter uit Zeeland die uitgroeit tot één van de meest geliefde schrijfsters van de twintigste eeuw. Annie laat met haar geestige en relativerende werk een nieuwe wind waaien in het naoorlogse Nederland. Privé is Annie een zoekende, hartstochtelijke vrouw, die verliefd wordt op een getrouwde man. Jarenlang is ze zijn minnares en op latere leeftijd de moeder van zijn kind. Een vrouw die hunkert naar liefde en er alles voor over heeft haar man gelukkig te maken tot zijn – zelfgeregisseerde – dood. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Annemarie Prins, Malou Gorter, Sanne Vogel, Tom Jansen, Gijs Scholten van Aschat en Daan Schuurmans. De serie is geïnspireerd op de biografie Anna, van Annejet van der Zijl.

De Annie M.G. marathon is te zien in:
Amersfoort – De Lieve Vrouw: 28 december (o.v.b.)
Amsterdam – Het Ketelhuis: 20, 28 december
Arnhem – Focus Filmtheater: 27 december
Breda – Chassé Cinema: 20 december
Den Bosch – Verkadefabriek: 20 (deel 1), 27 (deel 2) december
Den Haag – Filmhuis Den Haag: 27 december
Eindhoven – Plaza Futura: 27 december
Groningen – Images: 20 december
Haarlem – Filmschuur: 27 december
Hilversum – Filmtheater Hilversum: 20 december
Maastricht – Lumiere (o.v.b.)
Nijmegen – Lux: 20 december
Rotterdam – Lantaren Venster: 27 december
Vlissingen – Cinecity: 6 december (let op, afwijkende datum)

Uitzending: Annie M.G. is vanaf zondag 3 januari 2010 om 20.10 uur te zien op Ned 2.
Website: www.anniemg.nl (vanaf 1 december)

Bron: The Publicity Company

Korte film ‘Zand’ zet zegetocht voort

De Nederlandse film Zand heeft op een festival voor de korte film in Barcelona de prijs voor de beste fictiefilm gewonnen. Actrice Veerle Witkop won de prijs voor beste actrice en Jack Wouterse mag de prijs voor beste acteur mee naar huis nemen. Dat maakte de stichting Zand van regisseur Joost van Ginkel zondag bekend.

De 21 minuten durende speelfilm van Van Ginkel is bezig aan een zegetocht. Vorige week sleepte de productie twee prijzen in de wacht op een festival voor de korte film in Parijs. In 2008 was Zand de enige Nederlandse film op het filmfestival van Venetië en werd de productie geselecteerd voor de Nederlandse inzending voor de Oscars. Verder kreeg de film een eervolle vermelding op het festival van Toronto en won Jack Wouterse ook daar de prijs voor beste acteur.

Zand vertelt het verhaal van een vader die zijn 9-jarige dochter probeert te beschermen tegen mishandeling. Regisseur Van Ginkel is tot nu toe vooral bekend van zijn televisiewerk, zoals de serie Heerlijk, Heerlijk Heertje rond komediant Raoul Heertje.

Bron: Film1 / ANP

‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ in première

Gisteravond is in Amsterdam de film Komt een Vrouw bij de Dokter, naar het gelijknamige boek van Kluun, in première gegaan. Het Tuschinskitheater zorgde voor een sfeervol decor in aanloop naar publieke première op 26 november aanstaande. De hoofdrollen in de film, onder regie van Reinout Oerlemans, worden gespeeld door Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver.

Filmproject DSBTheMovie zoekt slachtoffers

DSBTheMovie, een filmproject waarbij samen met het Nederlandse filmpubliek een film wordt gemaakt over de affaire rondom de DSB Bank, zoekt nog ex-medewerkers en slachtoffers van de bank. Op basis van de input van het publiek gaan drie professionele scriptschrijvers een zo natuurgetrouw script schrijven over de val van de DSB Bank. Zo willen de scriptschrijvers graag van ex-medewerkers horen hoe de DSB Bank gegroeid is in de afgelopen jaren en op welke wijze de verkoop van bijvoorbeeld koopsompolissen plaatsvond. Daarnaast is het team ook benieuwd hoe er omgegaan werd met klachten, kredietaanvragen en klanten die niet konden betalen. Ook willen ze graag weten hoe de ex-medewerkers de weg naar het faillissement hebben ervaren.

Ook verwachten de schrijvers nog een aantal  verhalen van de slachtoffers. Interressant is hoe zij zijn benadeeld door de bank en hoe zij tot een lening bij de bank zijn gekomen. Jan Willem Alphenaar, initiatiefnemer van het project : “Wij hopen dat deze oproep een hoop mensen zal aansporen om hun verhaal en eventuele frustraties te uiten. Wij willen met de film een klankbord bieden voor al deze betrokkenen.” Nadat de scriptschrijvers alle input hebben ontvangen die zij nodig hebben, zullen zij het geheel uitwerken tot een compleet script. Het script wordt vervolgens opgesplitst in scènes waarna het Nederlandse publiek aan de slag kan met het maken van filmpjes. Die filmpjes kunnen worden geupload naar een speciale website. Vanaf 10 januari tot 20 januari kan er gestemd worden op de beste video’s. De winnende video’s worden daarna door een professioneel filmproductiebedrijf gemonteerd tot de uiteindelijke film van een half uur.

Het project kent geen financiers en heeft ook geen winstoogmerk. De bedoeling is om de publieke opinie weer te geven in een film van 30 minuten die door iedereen gratis bekeken kan worden. Iedereen die dat wil kan een bijdrage leveren aan de film via bijvoorbeeld Hyves, Twitter, LinkedIn, Flickr en een eigen site, DSBthemovie.nl. De film moet op internet verschijnen en zal gratis te zien zijn.

Bron: Nu.nl

‘The Rainbow Warriors of Waiheke Island’ in première op IDFA

The Rainbow Warrioirs of Waiheke Island, een film van Suzanne Raes, beleeft haar wereldpremière tijdens het IDFA 2009 (19-29 november 2009). De documentaire vertelt het verhaal van een groep oudere milieuactivisten op Waiheke Island (Nieuw Zeeland), die een kwart eeuw geleden op het mythische Greenpeace schip de Rainbow Warrior voeren. Hun acties waren succesvol en zetten het milieu bovenaan de politieke en publieke agenda. Nu, 25 jaar later, maken ze de balans op. Wat hebben hun acties henzelf en de wereld opgeleverd?