web analytics

Nieuws van 20 oktober

Reacties zijn gesloten

– Gouden Film voor ‘SpangaS op Survival’

– Trailer ‘De Hel van ’63’ online

– Duitse scenarioprijs voor Bennie Roeters

– ‘Reykjavik-Rotterdam’ krijgt Hollywood-remake

– Oerlemans over ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’

– Trailer ‘Dossier K.’ gelanceerd

– Meer dan half miljoen bezoekers ‘De Storm’

– Nederlands Filmfestival zet trend in Colombia

Gouden Film voor ‘SpangaS op Survival’

Vrijdag 16 oktober werd de voltallige cast van SpangaS op Survival verrast door zangeres Hind, die de titelsong (Morgen) van de film vertolkt, op het nieuwe SpangaliS college in Amsterdam. Zij reikte de Gouden Filmtrofee uit aan de cast en regisseur van SpangaS op Survival. De film trok binnen twee weken na de release meer dan 100.000 bezoekers.

Na drie succesvolle seizoenen van de jeugdserie SpangaS is de speelfilm SpangaS op Survival uitgebracht. Ditmaal verlaten de leerlingen van het ‘ SpangaliS’-college de schoolbanken en gaan op een actieve werkweek naar de Ardennen. Tijdens het hoogtepunt van de werkweek; “de dropping” is er zo’n hevige concurrentiestrijd tussen beiden groepen ontstaan dat de zekerheid van een goede afloop ver te zoeken is. Goed bewaarde geheimen van de leerlingen komen gedurende het kamp naar buiten. Heimwee, liefdes, ruzies en avontuur…tijdens deze survival staan leerlingen oog in oog met elkaar en wordt hen een ware levensles geleerd.

Bron: NFF

Trailer ‘De Hel van ’63’ online

De trailer van ‘De Hel van ’63’, de nieuwe speelfilm van Steven de Jong (Schippers van de Kameleon, Scheepsjongens van Bontekoe) is vanaf vandaag online te zien. De film, met in de hoofdrollen Chris Zegers, Cas Jansen en Chava Voor in ’t Holt, verhaalt over de helse elfstedentocht in 1963. Vanaf 17 december in de bioscoop. Bekijk de trailer hier:

Duitse scenarioprijs voor Bennie Roeters

Bennie Roeters heeft de “Drehbuchförderpreis” van de Duitse stad Münster gewonnen met zijn filmplan Nordic Walking. Aan de prijs is een bedrag van € 3000,- verbonden. Bennie Roeters nam de prijs persoonlijk in ontvangst. De tweejaarlijkse prijs moet films stimuleren die zich op het platteland afspelen. Een Nederlands-Duitse jury koos Nodic Walking uit 59 Europese inzendingen. De film zal worden geregisseerd door Remy van Heugten en geproduceerd door Circe Films.

Eerder kreeg het filmplan steun van het Filmfonds en een geldprijs van in Nederland opererende filmverzekeraars. Nordic Walking gaat over een kinderloos echtpaar dat wordt overvallen door de zwangerschap van de vrouw wanneer de man met pensioen gaat. Het verhaal is gebaseerd op een waar gebeurd medisch voorval. Bennie Roeters (1952) is werkzaam als auteur voor televisie, film en toneel. Hij schreef scenario’s voor speelfilms, kinderseries, een misdaadserie en single plays in opdracht van o.a. NPS, AVRO, KRO, VPRO en VARA. In 1999 debuteerde hij met de roman Fins Plot, in 2004 gevolgd door De Verstopte Stad. Recent verscheen Gagarins Engelen.

Bron: MVSP

‘Reykjavik-Rotterdam’ krijgt Hollywood remake

Voordat de race om de Oscar nominaties is losgebarsten is de thriller Reykjavik-Rotterdam opgepikt door het Amerikaanse Working Title (de firma achter een aantal films van de Coen Brothers). Er wordt een remake van de film gemaakt met in de hoofdrol Mark Wahlberg (Oscar nominatie beste acteur The Departed). Reykjavik-Rotterdamonder regie van Oskar Jonasson is een co-productie tussen het Nederlandse productiebedrijf Rotterdam Films van Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden en het IJslandse productiehuis Blueeyes Productions van Baltasar Kormákur en Agnes Johansen. De remake zal worden geregisseerd door Baltasar Kormákur, die in het origineel de hoofdrol vertolkte. Scenarioschrijver is Aaron Guzikowski, de man achter de Warner Bros thriller Prisoners. Reykjavik-Rotterdamwordt binnenkort uitgebracht in de Amerikaanse bioscopen. In Amerika is er een grote markt voor het ‘originele product’. De  Nederlandse theater release wordt volgend voorjaar verwacht.

Bron: NFF

Oerlemans over ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’

Vriend en vijand wachten vol spanning op zijn debuut Komt een vrouw bij de dokter, de langverwachte verfilming van het succesboek van Kluun over schuinsmarcheerder Stijn en zijn stervende vrouw. Oerlemans heeft zijn hele ziel en zaligheid in het project gestopt. De film gaat eind november in de Nederlandse bioscopen draaien. ,,Ik had niet van kindsaf aan de droom om filmregisseur te worden”, vertelt hij. ,,Maar dit verhaal trok me enorm. Dit boek moest verfilmd worden. Toen ons productiebedrijf Eyeworks geen regisseur kon vinden die het aandurfde, heb ik gezegd ‘ik ga het zelf doen’.”

De kersverse, maar ongeschoolde regisseur snapt dat hij zich hiermee op glad ijs begeeft. ,,En dat ik op een plek ben gaan zitten waar je als nieuwkomer nederigheid en respect moet betrachten. Maar dit is wat ik voor ogen had. Cast en crew hebben zich met mij vier maanden lang in het project ondergedompeld en alle energie gegeven die ze hadden. Dat voel je bij het zien: het is een compromisloze film geworden.”

Barry Atsma (Stijn), Anna Drijver (Roos) en Carice van Houten (Carmen) spelen de hoofdrollen. De donderdag overleden actrice Sacha Bulthuis speelt de bijrol van oncologe. Sommige grote namen vroegen zich af of ze wel in zee durfden te gaan met een onervaren regisseur. ,,Maar des te meer respect heb ik voor de mensen die wél die sprong in het diepe hebben durven maken”, beklemtoont Oerlemans. ,,Carice van Houten zei heel wijs dat een regisseur die tientallen films heeft gemaakt ook geen garantie biedt op een goed eindresultaat.”

De producent en regisseur noemt diverse regisseurs die met hun eersteling een prachtige film afleverden. ,,Het gaat er niet om hoe je iets vertelt, maar dat het uit het binnenste van je ziel komt wat je vertelt. Ik ben ervan overtuigd dat een film dan niet kan mislukken.” Ook schrijver Kluun gaf de debutant alle vertrouwen, iets waar Oerlemans nog meer respect voor heeft. ,,Het was heel moeilijk om sommige elementen uit het boek te schrappen, maar daar ontkom je niet aan, omdat een boek een heel ander ritme heeft dan een film. Kluun heeft overigens wel meegeholpen met de dialogen, om ervoor te zorgen dat die de specifieke tone of voice van Kluun zouden behouden.”

Oerlemans denkt dat het maken van televisieprogramma’s en films meer overeenkomsten telt dan de meeste mensen denken. ,,Ik heb altijd geprobeerd een pijpleiding te zijn tussen allemaal creatieve mensen die elkaar opzoeken en versterken, zodat daar mooie dingen uit kunnen ontstaan.” Wel is film als medium aanzienlijk minder vergankelijk dan televisie. ,,Tv wordt niet voor niets het duurste wegwerpproduct ter wereld genoemd: je zendt het uit en het is weg.” Film is van een hele andere orde. ,,Over een jaar is de film er nog steeds, over vijf jaar ook, over tien jaar ook.”

Of er een tweede regieklus komt, durft Oerlemans nog niet te zeggen. ,,Dit avontuur smaakt naar meer. Maar het zou wel weer iets moeten zijn waar ik datzelfde urgente gevoel bij heb. Misschien vind ik dat over een maand al, misschien pas over vijf jaar. Maar het is niet zo dat ik nu alles uit mijn poten moet laten flikkeren omdat ik per se nog een film wil maken.”

Bron: ANP/DHE / Ad.nl

Trailer ‘Dossier K.’ gelanceerd

Bekijk hieronder de trailer van de Vlaamse film Dossier K., in de volksmond ook wel ‘De Zaak Alzheimer 2’ genoemd. Regie: Jan Verheyen, naar een scenario van Erik van Looy en Carl Joos. Hoofdrollen voor Koen Bouw, Werner de Smedte en Filip Peeters. Naar verwachting begin 2010 in de Nederlandse bioscopen te zien, vanaf 9 december in de Vlaamse zalen.

Meer dan half miljoen bezoekers ‘De Storm’

De Storm, van regisseur Ben Sombogaart, heeft binnen vier weken na de release al meer dan een half miljoen bezoekers getrokken. De film, over de Watersnoodramp van 1953, staat nog steeds stevig op de tweede plaats in de bioscoop top 20. Naast bioscoopbezoekers op leeftijd, is de film vooral in trek bij middelbare scholieren. Zij kunnen de film zolang als deze in de bioscopen draait met korting bezoeken.

Nederlands Filmfestival zet trend in Colombia

Het Nederlandse Beeld voor Beeld filmfestival wordt ook gehouden in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Zondag werd de tweede editie afgesloten en de Colombiaanse organisator kondigt al een derde aan voor volgend jaar oktober. Beeld voor Beeld is een filmfestival over culturele diversiteit, dat in Nederland al twintig jaar bestaat. Door een toeval is het naar Colombia geëxporteerd, aldus festivaldirecteur Eddy Appels. De link was producent Jan-Willem Meurkens, met wie Appels samenwerkt, die getrouwd is met een Colombiaanse vrouw en naar Colombia verhuisd is.

,,We zien heel veel enthousiasme hier. Het festival groeit”, vertelt Appels. ,,Vorig jaar heb ik zelf de selectie van de films gemaakt, maar dit jaar worden er ook films van Colombiaanse filmmakers vertoond. Volgend jaar gaan we ook workshops geven.”

Bron: ANP / Ad.nl

Een gedachte over “Nieuws van 20 oktober

  1. ’De Hel van ‘63′ leek me een interessant onderwerp, maar die trailer is zo amateuristisch in elkaar gezet… Ik hoop dat Steven de Jong vergeten is de trailer te regisseren, en dat dit dus geen voorbode voor de film is.

Reacties zijn gesloten.