web analytics

Nieuws van 22 augustus

Reacties zijn gesloten

– Trailer ‘Happy End’ online

– Pieter Lutz (82) overleden

– ‘Kikkerdril’ wint in Seoul

– Dichters kiezen favoriete film tijdens NFF

– Verhoeff werkt aan film over Foekje Dillema

  

Trailer ‘Happy End’ online

  

Op 1 oktober gaat de nieuwe film van Frans Weisz (Leedvermaak, Hoogste Tijd) in première. De film, genaamd Happy End, is de laatste uit het drieluik Leedvermaak – Qui Vive – Happy End, een trilogie over een Joodse familie die worstelt met de erfenis uit de Holocaust. Happy End concentreert zich voornamelijk op de jongste generatie, die steeds meer op de voorgrond treedt. Tussen de eerste film en deze zit twintig jaar. De cast van de drie films is gelijk en bestaat uit onder andere Rijk de Gooijer, Pierre Bokma en Kitty Courbois. Bekijk de trailer hier:

 

 

Pieter Lutz (82) overleden

 

Donderdagmiddag is Pieter Lutz onverwachts overleden. De acteur werd getroffen door een hartstilstand. Hij is 82 jaar geworden. Pieter Lutz was de jongste van de drie toneelbroertjes Lutz. Ton Lutz was de oudste, Luc de jongste. In mei van dit jaar overleed Ton Lutz op 89-jarige leeftijd.

 

Pieter Lutz is bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol van Fred in de serie Het Zonnetje in Huis. Verder verscheen hij onder meer in Vrienden voor het Leven, Kunt u mij de Weg naar Hamelen vertellen, meneer? en Mijn Dochter en ik. Ook in de filmwereld was hij geen onbekende met rollen in onder andere De Overval, De Lift, Pastorale 1943 en Lang Leve de Koningin.

 

Bron: Nu.nl

 

‘Kikkerdril’ wint prijs in Seoul

 

De Nederlandse jeugdfilm Kikkerdril heeft op het International Youth Film Festival in Seoul een prijs gewonnen. Het publiek koos de film tot beste film van het festival. De film beleefde eerder dit jaar zijn internationale première in Noorwegen op het Barne Filmfestival Kristiansand. Ook daar werd Kikkerdril door het publiek bestempeld als beste film. Later werd de film op het Divercine Filmfestival in Uruguay door de vakjury uitgeroepen tot beste speelfim. Kikkerdril is volgens de makers een muzikale roadmovie. De kinderrollen worden gespeeld door Nino den Brave, Whitney Franker en Thijs Goedknegt. Daarnaast zijn ook Juul Vrijdag, Georgina Verbaan, Remko Vrijdag en Quintis Ristie te zien. Simone van Dusseldorp tekende voor de regie. De jeugdfilm ging op 11 februari in Nederland in première en ontving begin maart de Gouden Film voor de 100.000e bezoeker in Nederland. 

 

Bron: Ad.nl

 

Dichters kiezen favoriete film tijdens NFF

 

Op het komende Nederlands Film Festival (23 september tot en met 2 oktober) kiezen Nederlandse dichters hun favoriete film. Dagelijks zal één dichter zijn keuze toelichten en aan het publiek presenteren. Onder de dichters zijn Ramsey Nasr en Ingmar Heytze, die respectievelijk voor De vliegende Hollander (1995) en Sl8n8 (2006) hebben gekozen. Bärbel Geijsen heeft het festival gevraagd in het programma-onderdeel De keuze van… Guernsey (2005) te vertonen. Benno Barnard heeft gekozen voor Karakter (1997) en Joke van Leeuwen voor De noorderlingen (1992). De favorieten van Ruben van Gogh, Willem Jan Otten en Mark Boog zijn respectievelijk Spetters (1980), Stand van de maan (2004) en De illusionist (1983).

 

Bron: Ad.nl / NFF

 

Verhoeff werkt aan film over Foekje Dillema

 

Filmregisseur Pieter Verhoeff en producent Waterlandfilm willen een film maken over atlete Foekje Dillema. ,,We hebben hiervoor een startbedrag gekregen van het Nederlandse Filmfonds”, zegt producent Jan van der Zanden van Waterlandfilm vrijdag. De in Friesland geboren Foekje Dillema liep in 1950 een Nederlands record op de 200 meter hardlopen. Vlak daarna schorste de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) haar, omdat na een seksetest zou zijn gebleken dat ze geen vrouw was.

 

Na haar dood in 2007 kreeg ze van de KNAU eerherstel en werd haar record op de 200 meter weer als persoonlijke tijd erkend. Viervoudig olympisch winnares Blankers-Koen en haar man Jan zouden de recordatlete hebben willen ruïneren. Blankers-Koen en Dillema waren grote concurrenten, al hebben ze nooit een rechtstreekse confrontatie gehad.

 

Bron: Ad.nl