web analytics

Nieuws van 2 maart

Reacties zijn gesloten

– Regisseur Walter van der Kamp (83) overleden

– Gouden Film ‘Kikkerdril’

– Soundtrack ‘Kan door Huid Heen’ op CD verkrijgbaar

– ‘El Olvido’ wint in Nieuw-Zeeland

Casting ‘Gangsterboys’  van start

– Tim Oliehoek maakt boekverfilming

 


 

Regisseur Walter van der Kamp (83) overleden

 

In zijn woonplaats Huizen is vrijdag televisieregisseur Walter van der Kamp overleden. Hij stierf volgens zijn zoon Joris aan longkanker. Van der Kamp werd 83 jaar. De regisseur wist door de jaren heen talloze kijkers aan de buis te kluisteren met legendarisch geworden series. Daaronder zijn Willem van Oranje, Hollands Glorie, Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan, De stille Kracht en Karakter. Van der Kamp kon daarbij telkens een beroep doen op de beste acteurs. Zo speelde Ko van Dijk een weergaloze deurwaarder Dreverhaven in Karakter.

 

 

De in Den Haag geboren Van der Kamp begon zijn carrière als acteur bij de Haagse Comedie. Vervolgens maakte hij in 1954, op verzoek van Ger Lugtenburg, de overstap naar televisie bij de AVRO als regisseur/producer, aanvankelijk voor nieuwsonderwerpen, maar al snel voor amusement en toneel.

 

Hij zou uitgroeien tot een van de pioniers van het Nederlandse televisiedrama. Hij bracht aanvankelijk bewerkingen van toneelstukken op de televisie, zoals Requiem voor een Zwaargewicht, met toen ook al een verpletterende Ko van Dijk. Vanaf eind jaren zestig bracht Van der Kamp de Vlaamse en Nederlandse literatuur in dramavorm over het voetlicht. Zo kwam een groot publiek met een aantal grote oorspronkelijk Nederlands romans in aanraking, waaronder ook Lijmen en het Been en Villa des Roses.

 

Volgens zijn zoon was echter Willem van Oranje, 400 jaar na de moord op de Vader des Vaderlands, zijn ‘grootste krachtmeting’, omdat hij deze serie in zijn eentje schreef, produceerde, en regisseerde. Volgens Joris van der Kamp was zijn vader tot vorig jaar actief. ”In 2008 heeft hij nog zelf Hollands Glorie opnieuw gemonteerd als voorbereiding voor de dvd die aan het einde van dat jaar uitkwam.” De Stille Kracht, Van Oude Mensen de Dingen die Voorbijgaan en Willem van Oranje waren al op dvd verschenen.

 

 

Bron: ANP

 

 

‘Kikkerdril’ bereikt Gouden Film status

 

De Nederlandse kinderfilm Kikkerdril van Simone van Dusseldorp heeft na tweeënhalve week in de bioscoop, op zaterdag 28 februari, de 100.000ste bezoeker verwelkomd en is bekroond met de Gouden Film.

 

Op zondag 1 maart ontvingen acteurs Nino den Brave, Whitney Franker, Georgina Verbaan en regisseur Simone van Dusseldorp de Gouden Filmtrofee uit handen van festivaldirecteur Doreen Boonekamp in het Ketelhuis te Amsterdam. ‘Ik ben zo blij met de Gouden Film voor Kikkerdril, een film die ik eigenlijk speciaal voor mijn dochter heb gemaakt. Geweldig dat er al 100.000 mensen naartoe zijn gegaan, terwijl ik bij het maken, alleen mijn zesjarige dochter als maatstaf in mijn hoofd had’,  aldus Simone van Dusseldorp.


Kikkerdril ging op 11 februari in première. De film is een muzikale roadmovie over de zesjarige Max die denkt dat zijn broer nooit meer kan praten en dat alleen kikkerdril kan hem genezen. Max loopt weg en gaat in de natuur op zoek naar kikkerdril. Samen met zijn vriendinnetje Jesse maakt hij een spannende tocht door weilanden, slootjes, boerderijen en door het bos. Ze vallen van het ene avontuur in het andere. Lukt het Max en Jesse ook om kikkerdril te vinden …? 

 

Bron: NFF

 

Soundtrack ‘Kan door Huid Heen’ op CD verkrijgbaar

 

De muziek die componist Dan Geesin schreef voor Kan Door Huid Heen is heden te koop op cd. De cd is verkrijgbaar via de webwinkel van www.geesin.nl en kost €17 (inclusief verzendkosten).

 

Bron: Joep de Bruijn

 

‘El Olvido’ wint in Nieuw-Zeeland

 

Heddy Honigmann heeft voor haar lange documentaire El Olvido op het DOCNZ International Documentary Film Festival in Nieuw-Zeeland de prijs gewonnen voor beste regie. Naast Honigmann waren ook Danniel Danniel en Jessica de Koning genomineerd voor El Olvido in de categorie ‘Best Editor’.  

 

El Olvido viel al eerder in de prijzen. Op het 51e International Leipzig Festival for Documentary and Animated Films (DOK Leipzig) sleepte de film vorig jaar drie prijzen in de wacht: de Silver Dove, de Prize of the Ecumenical Jury en de FIPRESCI prijs.

 

Heddy Honigmann is geboren in Peru en woont en werkt in Nederland. Voor haar complete oeuvre ontving zij onder andere de ‘Hot Docs Outstanding Achievement Award’ en de ‘San Francisco Film Society’s Golden Gate Persistence of Vision Award’. Haar films Forever en Crazy werden beide bekroond met een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival in Utrecht. El Olvido is geproduceerd door Carmen Cobos van Cobos Films. De sales is in handen van Films Transit International.
 


Bron: NFF

 

Casting ‘Gangsterboys’ van start

 

Half mei starten de opnames voor Gangsterboys, de allereerste Turks-Nederlandse speelfilm. Op dit moment is de casting in volle gang. ‘We zijn nog op zoek naar twee Turkse hoofdrolspelers’, laat producent Talent United weten.

 

Gangsterboys, geschreven door Orhan Sahin, is een comedy over twee sympathieke jonge Nederlands-Turkse gangsters-in-spe, die het gangsterdom idealiseren. Zij willen niets liever dan een stoere gangster worden, met respect, geld en liefde. Als ze hun eerste grote opdracht verknallen, krijgen ze genadeloos met echte gangsters te maken en komen ze voor de keus: Wel echte gangsters worden zoals in The Godfather of niet en kiezen voor de liefde en een muziekcarrière?

 

Regisseur Paul Ruven is hard op zoek naar Turkse acteurs voor de twee hoofdrollen: Gangsterboy Mahmut (een jongen tussen de 18 en 28 jaar) en zijn geliefde Serpil (een dame tussen de 17 en 27 jaar). De regie van Gangsterboys is in handen van Paul Ruven, die eerder met Filmpje! een miljoen bezoekers trok. Producent René Huybrechtse, produceerde eerder films als Shouf Shouf Habibi  en De Dominee. Independent Films brengt de film voorjaar 2010 uit in de bioscoop.

 

Bron: NFF

 

Tim Oliehoek maakt boekverfilming

 

Regisseur Tim Oliehoek werkt aan een nieuwe film. Dat vertelde hij woensdagavond in het tv-programma Westweek van RTV West. Het gaat om een verfilming van een boek, al wilde Oliehoek niet prijsgeven om welk boek het gaat. Hij omschrijft het project als ,,een beetje Schnitzelparadijs en Shouf shouf habibi!-achtig”. Het is de bedoeling dat de film volgend jaar al in première gaat.

 

Van Oliehoek draait momenteel de tweede actiekomedie in de bioscopen, Spion van Oranje. De film met Paul de Leeuw in de hoofdrol heeft tot nog toe zo’n 170.000 bezoekers getrokken.

 

Bron: ANP